Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Οραματικός, αλλά απόλυτα χαοτικός ο Γιώργος

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

ΒΗΜΑτοδότης

Η πρώτη συνομιλία που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν ήταν με τους συνεργάτες του, ούτε καν με τους συνυποψηφίους του, αλλά με δύο βουλευτές της ΝΔ.

Οραματικός, αλλά απόλυτα χαοτικός ο Γιώργος | tovima.gr

Ετυχε αυτές τις μέρες να συνομιλήσουμε με έναν κυβερνητικό που διαθέτει εμπειρίες από τη διακυβέρνηση του διεκδικούντος την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Σχεδόν αυθορμήτως τον ρωτήσαμε πώς αξιολογεί τον κ. Παπανδρέου. «Κοιτάξτε», μας είπε χωρίς δεύτερες σκέψεις, «θέλω να είμαι δίκαιος, ο Γιώργος είναι αλήθεια πως είναι οραματικός πολιτικός. Τα ψηφιακά και τα πράσινα που εμείς κάνουμε σήμερα τα είχε περιγράψει εκείνος πριν από 11-12 χρόνια. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα περιέγραψε σε χρόνους κατά τους οποίους δεν υπήρχαν ούτε πόροι ούτε συνθήκες κατάλληλες. Το χειρότερο όμως είναι ότι ανέθεσε όλη τη διαχείριση σε πρόσωπα που προέρχονταν από τα βάθη του κόμματος, που καμία επαφή δεν είχαν με όλα τα νεωτερικά που εκείνος κόμιζε και επιπλέον ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεπεράσει το διαχειριστικό χάος που τον συνοδεύει σχεδόν σε κάθε του βήμα». Για να προσθέσει ότι «ο συνδυασμός των δύο σκοτώνει ακόμη και την πιο ενδιαφέρουσα νεωτερική ιδέα που μπορεί να μεταφέρει». Για να μας χαιρετήσει ευχόμενος σε τούτη τη νέα του προσπάθεια να έχει απαλλαγεί από τους παλαιοκομματικούς που τον συνοδεύουν και από το χάος που τον χαρακτηρίζει.

Ο Παπανδρέου με βουλευτές της… ΝΔ

Η πρώτη συνομιλία που είχε ο Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δεν ήταν με τους συνεργάτες του, ούτε καν με τους συνυποψηφίους του, αλλά με δύο βουλευτές της ΝΔ: Κάθισε ανάμεσα στους («καραμανλικούς») Θοδωρή Ρουσόπουλο και Ευριπίδη Στυλιανίδη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης την παραγμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ και έπιασε αμέσως κουβέντα μαζί τους. Αφού τους ενημέρωσε ότι «ξεκινά αμέσως τον αγώνα» και οι βουλευτές του ευχήθηκαν «καλή επιτυχία», ρωτήθηκε εάν έχει κάνει κάποια δημοσκόπηση για να ξέρει ακριβώς σε ποια θέση βρίσκεται η δημοτικότητά του έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων και κυρίως ποια ήταν η αποδοχή της υποψηφιότητάς του. Απάντησε με ένα «όχι», λέγοντας πως δεν έκανε καμία μέτρηση. «Το αποφάσισα να είμαι υποψήφιος χωρίς να κάνω οποιαδήποτε ιδιαίτερη προετοιμασία» φέρεται πως τους είπε για την υποψηφιότητά του. Αλλά οι βουλευτές της ΝΔ ήθελαν να μάθουν περισσότερα. Ετσι η επόμενη ερώτηση ήταν εάν σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα τη στιγμή που οι συνυποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει. Είπε πως δεν το έχει αποφασίσει ακόμα, ίσως όμως κάνει, είναι βλέπετε, όπως είπε, και οι περιορισμοί για την COVID. Εν συνεχεία ζήτησε να ενημερωθεί από τους βουλευτές για τις δικαστικές εκκρεμότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου πήγε στη δεξίωση στη «Μεγάλη Βρεταννία» που παρέθεσε ο Κώστας Τασούλας προς τιμήν των προέδρων των κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προσήλθε αυτή τη φορά ως υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πλαισιωμένος από συνεργάτες, συνομίλησε με πολλούς και κυρίως με προέδρους που προέρχονται από τα σοσιαλιστικά κόμματα και αποχώρησε.

Η επιστράτευση Τσιόδρα και οι… αμετάπειστοι

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, πιεζόμενη από την επανάκαμψη της πανδημικής επιβάρυνσης και ιδιαιτέρως από το βάρος που προσθέτει ο πολυπληθής κύκλος των ανεμβολίαστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιστράτευσε τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα να ασκήσει την όποια επιρροή του και να πείσει τους ταλαντευόμενους ακόμη μήπως και εμβολιαστούν. Οντως ο καθηγητής έκανε ό, τι μπορούσε, ανέλυσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και επέμεινε στην ανάδειξη της απειλής και του κινδύνου που ελλοχεύει για τους άνω των 60 ετών και ιδιαιτέρως για εκείνους που κατοικούν σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν ελπίζουν σε θαύματα. Εκτιμούν ότι δεν ξεπερνούν τις 400.000 οι πολίτες που δυνητικά θα μπορούσαν να πειστούν έστω την τελευταία ώρα. Για τους άλλους που συγκροτούν τον σκληρό πυρήνα του αντιεμβολιαστικού κύκλου δεν έχουν καμία ελπίδα, ούτε σκοπεύουν να επιβάλουν την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Είναι ενδεικτικό ότι οι περίπου 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που εδώ και σχεδόν δύο μήνες τελούν σε καθεστώς αναστολής, χωρίς αποδοχές, δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης ή επανάκαμψης στη δουλειά τους. Οπότε έχουν στην κυριολεξία σηκώσει τα χέρια ψηλά… και έτσι εξηγείται και του Αδώνιδος η οργή.

Προσφορά-ρεκόρ για τη Viva Wallet

Συνεχείς, από ό,τι μαθαίνουμε, είναι οι διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της Viva Wallet κ. Χάρη Καρώνη με στελέχη της J.Ρ. Morgan για την εξαγορά της πανευρωπαϊκής πια, ελληνικής έμπνευσης, πλατφόρμας πληρωμών από την αμερικανική τράπεζα. Οι ενδιαφερόμενοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιθυμούν διακαώς να εισέλθουν ως retailer στην ευρωπαϊκή αγορά και θεωρούν τη Viva ιδανικό όχημα. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, προσφέρουν πάνω 1,5 δισ. δολ. και κατ’ άλλες κοντά στα 1,7 δισ. δολ. Αν επιβεβαιωθεί το deal, θα πρόκειται για την ακριβότερη πώληση ελληνικής νεοφυούς πλατφόρμας.

Εκπληξη στην παρέλαση με αλεξιπτωτιστή

Δεν υπήρχε περίπτωση να ακυρωθεί η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Καμία, αφού εδώ και καιρό γίνονταν δοκιμές με τα στρατιωτικά τμήματα, αλλά και τα αεροσκάφη που θα παρελάσουν. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προετοίμαζε με κάθε λεπτομέρεια την παρέλαση, η οποία θα είναι περίπου η ίδια με αυτήν της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να παρελάσουν οι ιππείς (το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει δικούς του στρατιωτικούς ιππείς με έδρα το Μαρκόπουλο που θα τους δούμε σε προσεχείς παρελάσεις), ούτε βεβαίως θα πετάξουν συμμαχικά αεροσκάφη. Αλλά έχει προβλεφθεί μία έκπληξη. Πέραν της επίδειξης που θα κάνει το F-16 (της Demo Team «Ζευς»), θα εμφανιστεί στον ουρανό της Θεσσαλονίκης ένας αλεξιπτωτιστής των Ειδικών Δυνάμεων με μια ελληνική σημαία δεμένη στο πόδι του. Θα προσγειωθεί μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και θα παραδώσει τη σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το «Squid Game»

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο «θανατηφόρο» κορεατικό παιχνίδι-σειρά «Squid Game», που προβάλλεται στο Netflix. Μπορεί να είναι παγκοσμίως πρώτο σε θεαματικότητα, αλλά υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, ακόμα και μία κίνηση που ζητεί να απαγορευτεί: «Η κυβέρνηση μετέτρεψε την οχύρωση απέναντι στον κορωνοϊό σε Squid Game» είπε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο της Νεολαίας. Παρότι ο κ. Τσίπρας ερμηνεύει το παιχνίδι ως δυστοπία, εγώ οφείλω να υπενθυμίσω μια παράλληλη ερμηνεία, και αυτή αριστερόστροφη: την αλληγορία του άναρχου καπιταλισμού και της άναρχης ρύθμισης των αγορών. Αυτό το παιχνίδι (το «Παιχνίδι του Καλαμαριού», όπως ονομάστηκε στα ελληνικά) έχει μια θανατηφόρα πρωτοτυπία: αυτός που το κερδίζει λαμβάνει ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο, αλλά αυτοί που χάνουν, χάνουν αμέσως και τη ζωή τους…

Ταγμένος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος ακούει κατά καιρούς διάφορα. Κυρίως από κύκλους της παραδοσιακής Δεξιάς, οι οποίοι τον θεωρούν ξένο σώμα επειδή προέρχεται πολιτικά από τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ. Τελευταίως μάλιστα, μετά την αναβάθμισή του σε υπουργό Επικρατείας και επειδή ορισμένοι θεώρησαν ότι πιθανώς να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στις προσεχείς εκλογές, περίσσεψαν τα κακεντρεχή και αρκούντως επικριτικά σχόλια. Τον ρωτήσαμε λοιπόν αν θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία και μας απάντησε ευθέως ότι δεν τον ενδιαφέρει η ιδιότητα του βουλευτή. Αντιθέτως, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι ταγμένος στο έργο προώθησης των μεταρρυθμίσεων που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως όταν αυτό ολοκληρωθεί θα αναζητήσει άλλη απασχόληση.

Την επόμενη Πέμπτη 28 Οκτωβρίου θα φθάσει στην Αθήνα η Ανγκελα Μέρκελ (φωτογραφία) και την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Προέδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η απερχόμενη καγκελάριος θα επισκεφθεί επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε. Η επίσκεψή της γίνεται κατόπιν πρόσκλησης την οποία της απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης κατά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Αναμφίβολα, με την αποχώρηση της κυρίας Μέρκελ από την ηγεσία της Γερμανίας κλείνει μία ολόκληρη εποχή – και ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλή δουλειά κατά την αποτίμηση των ελληνογερμανικών σχέσεων επί των ημερών της. Το ίδιο ισχύει και για το αποτύπωμα της Μέρκελ στην ΕΕ. Στη μικρή τελετή που έγινε πάντως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που όπως φαίνεται παρίστατο η Μέρκελ, ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς την Ανγκελα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Αϊφελ», αλλά και ότι η απερχόμενη καγκελάριος είναι «πυξίδα» για το ευρωπαϊκό σχέδιο (project). Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι όλοι συμφωνούσαν για το μέλλον αυτού του σχεδίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου