Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η Ομογένεια της Βοστώνης τίμησε την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου

 Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου 

Εθνικός Κήρυξ

Το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης λάμπρυνε την εκδήλωση για την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ


ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην Ελληνίδα Γυναίκα που πολέμησε για την ελευθερία της Ελλάδας και πολεμάει για την οικογένεια ήταν αφιερωμένη η φετινή εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου που διοργάνωσε το εσπέρας της Κυριακής στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Η γιορτή ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής με εκκλησιασμό και τέλεση Τρισάγιου για την ανάπαυση των ψυχών των αγωνιστών ηρώων και πεσόντων στον πόλεμο του 1940 στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ.

Η γιορτή ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο π. Οδυσσέας Δρόσσος και την απόδοση των Εθνικών Ύμνων από την καλλιτέχνιδα Παναγιώτα Χαλουλάκου.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, ανάμεσα στα άλλα είπε πως «η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας. Με τη γιορτή αυτή θυμόμαστε και τιμούμε τους Ήρωες και Ηρωίδες τόσο του 1940 και των επόμενων ετών αλλά και επί τη ευκαιρία των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης τιμούμε όλους τους Ήρωες του Ελληνικού Έθνους. Γνωρίζουμε πολλά από τα παραδείγματα των Ελλήνων που πολέμησαν για την Λευτεριά. Άλλοι σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών και άλλοι από κακουχίες».

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Σε άλλο σημείο είπε ότι «η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στην Ελληνίδα. Στις Ελληνίδες. Στις μητέρες μας, τις αδελφές μας, στις γιαγιάδες που πολέμησαν στους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους».

Ο κ. Καυκάς αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολλεγίου κ. Γεώργιο Καντώνη και τη διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, Χρυσούλα Κουρκουντή, ενώ έκλεισε με την ευχή για περαστικά στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Μηνύματα απηύθυναν επίσης ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου Τιμόθεος Πατίτσας. Μαθητές και μαθήτριες Ελληνικών Απογευματινών σχολείων απήγγειλαν ποιήματα, η χορωδία Greek Chorale Boston τραγούδησε επίκαιρα τραγούδια, ενώ το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης χόρεψε ελληνικούς χορούς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Εδρας «Καραμανλή» του πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης και πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Το 1940 ο κόσμος ζούσε την τραγωδία ενός μεγάλου πολέμου. Οι δημοκρατίες βρίσκονταν σε υποχώρηση, ο φασισμός και ο ναζισμός, που είχαν εδραιωθεί στη Γερμανία και στην Ιταλία, μαζί με τη μιλιταριστική Ιαπωνία, ήταν οι αναθεωρητικές δυνάμεις που κατέλυσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο διεθνές στερέωμα για να επιβάλουν την απόλυτη κυριαρχία τους.

Εθνικός Κήρυξ

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης καθηγητής της Εδρας "Καραμανλή" στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και πρώην υπουργός Παιδείας της Ελλάδος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε την πιο αιματηρή σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν, υπολογίζεται από 70 μέχρι 85 εκατομμύρια σε στρατιώτες και αμάχους.

Από την σύγκρουση αυτή δεν έμεινε αλώβητη η χώρα μας. Η Ελλάδα σύρθηκε στον πόλεμο μετά από την ιταμή πρόκληση των δυνάμεων του Αξονα για να πληρώσει τελικά φόρο αίματος 800 χιλιάδων ανθρώπων, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού της των 7 εκατομμυρίων τότε. Ήταν ανυπολόγιστα και δυσανάλογα υψηλός φόρος αίματος που πλήρωσε ένα μικρό κράτος έθνος, με υψηλό όμως αίσθημα ελευθερίας, για να σταματήσει τη λαίλαπα του αυταρχισμού. Ξεπεράστηκε μόνο από τη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία που έχασαν το 14% και το 16% του τότε πληθυσμού τους, αντίστοιχα.

Η κατάληψη της Αλβανίας από την Ιταλία, το 1939, έφερε τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Η Ιταλία είχε κλιμακώσει από νωρίς την επιθετικότητά της κατά της Ελλάδας. Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Παναγιάς, ιταλικό υποβρύχιο βύθισε την 'Έλλη', το ελληνικό αντιτορπιλικό που βρισκόταν στη Τήνο για τους εορτασμούς. Η κυβέρνηση του Μεταξά, παρά τα συντριπτικά στοιχεία, που έδειχναν ότι πίσω από την επίθεση ήταν η Ιταλία, κράτησε ήπια στάση προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο».

Σε άλλο σημείο είπε πως «τα χαράματα, όμως, της 28ης Οκτωβρίου ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα, ο Γκράτσι, επέδωσε τελεσίγραφο στον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την παράδοση της Ελλάδας. Ο Μεταξάς απάντησε 'Alors c'est la guerre'. Τότε λοιπόν έχουμε πόλεμο. Η επιστράτευση του ελληνικού λαού ήταν ταχύτατη. Αντί των 12 ημερών που είχαν προβλεφθεί χρειάστηκαν μόλις 8 για την ολοκλήρωση της. Γιατί ήταν καθολική, ήταν μεγαλειώδης η αντίδραση, ο ξεσηκωμός και η συμμετοχή του ελληνικού λαού.

Εθνικός Κήρυξ

Από τη δεξίωση που ακολούθησε στους χώρους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου μετά την εκδήλωση για την 28η Οκτωβριου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Ο Γιώργος Θεοτοκάς, ένας από τους κορυφαίους στοχαστές της γενιάς του '30 περιέγραψε παραστατικά το κλίμα που επικρατούσε στους δρόμους της Αθήνας την ημέρα εκείνη.

'Πλήθη νέων έχουν χυθεί στους κεντρικούς δρόμους με λάβαρα και σημαίες, δάφνες και μουσικές. Ο κόσμος συμμετέχει, σ ̓ αυτές τις εκδηλώσεις, χειροκροτεί, ζητωκραυγάζει. Είχα πολλά, πάρα πολλά χρόνια να δω τέτοιον ενθουσιασμό στην Αθήνα. Αισθάνεται κανείς ένα πάθος μες τον αέρα, ένα φανατισμό, μια λεβεντιά. Και μια τέλεια, απόλυτη εθνική ενότητα. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αισθάνομαι τέτοια ομόνοια να βασιλεύει στον τόπο'».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου