Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Πόσες πλαστικές συσκευασίες ανακυκλώνουμε – Η επίδοση των Ελλήνων

  Πέμπτη, 28η Οκτωβρίου, 2021

Στην Ελλάδα μόνο στους πολιτικούς γίνεται "ανακύκλωση"... από τα κόμματα

Η χώρα με ποσοστό ανακύκλωσης 70%

φωτ. Intimenews

Κάθε άνθρωπος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταναλώνει περίπου 34,4 κιλά πλαστικών συσκευασιών ετησίως. Από αυτά, όμως, ανακυκλώνεται λιγότερο από το μισό, και συγκεκριμένα 14,1 κιλά (41%). 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Eurostat, η οποία ανέλυσε και παρουσίασε τα στοιχεία για την κατά κεφαλήν κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το 2019. 

Την τελευταία 10ετία, παράλληλα, ο όγκος των πλαστικών συσκευασιών αυξήθηκε κατά 24% ή αλλιώς κατά 6,7 κιλά ανά κάτοικο, Την ίδια ώρα, ο όγκος των ανακυκλώσιμων πλαστικών εκτινάχθηκε κατά 50%.  

Διαβάστε επίσης: Το ένα-τρίτο της παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως δεν καταναλώνεται – Ποιές οι λύσεις;

Όμως, σε απόλυτους αριθμούς, η παραπάνω άνοδος μεταφράζεται σε αύξηση 4,7 κιλών ανά κάτοικο. Επομένως, από το 2009 έως το 2019, ο όγκος των πλαστικών συσκευασιών που δεν ανακυκλώθηκε αυξήθηκε κατά 2 κιλά ανά κάτοικο. 

Από τα επιμέρους στοιχεία για κάθε χώρα, βέβαια, προκύπτει ότι έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ως προς το ποσοστό των ανακυκλώσιμων συσκευασιών. 

Κι αυτό, διότι στη Λιθουανία, για παράδειγμα, το ποσοστό φθάνει το 70%, ενώ στην Τσεχία αγγίζει το 61% και στη Βουλγαρία το 59%. 

Αντίθετα, στη Μάλτα μόλις το 11% των πλαστικών συσκευασιών καταλήγει στην ανακύκλωση. Εξίσου απογοητευτική είναι η επίδοση της Γαλλίας (27%), της Ιρλανδίας (28%), της Αυστρίας (31%) και της Πολωνίας (32%). 

Όσον αφορά την Ελλάδα, κινείται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανακυκλώνοντας το 39,8% των πλαστικών συσκευασιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου