Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Στην Ηλεία δασολόγοι από την Αμερική – Για τα καμένα και τις πρακτικές στα δάση μας

 Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Τον ερχομό των Αμερικάνων δασολόγων είχε προαναγγείλει με δήλωση του στην εφημ. «Πατρίς» ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Στην Ηλεία βρίσκεται τα τελευταία 24ώρα η ομάδα των Αμερικανών δασολόγων που θα συμπράξει με το Δασαρχείο Πύργου στο πλαίσιο της συνεργασίας στις δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών από τις καταστροφικές περιοχές του περασμένου Αυγούστου. 

Τον ερχομό των Αμερικάνων δασολόγων είχε προαναγγείλει με δήλωση του στην εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας που τόνισε πως «Η ομάδα βρίσκεται στην Ηλεία από το Σάββατο και θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη».

Μέχρι την αναχώρησή τους οι Αμερικανοί (από την Πολιτεία της Καλιφόρνια) δασολόγοι συνοδευόμενοι από τον κ. Λάττα θα κάνουν επισκέψεις στις περιοχές που έχουν καεί…

«Με τις αυτοψίες που θα κάνουμε θα μπορέσουμε να δούμε τον τρόπο λειτουργίας μετά τις πυρκαγιές. Να δούμε δηλαδή τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τόσο στην Αμερική όσο και σε μας. Από την εμπειρία που έχω και επειδή στο παρελθόν είχα επισκεφθεί μετά από πυρκαγιά περιοχές της Καλιφόρνια και της Αριζόνα, δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι, χρησιμοποιούμε τις ίδιες τεχνικές και τα ίδια μέσα», αναφέρει ο κ. Λάττας.

Ο δασάρχης Πύργου πρόσθεσε πως «Η διαφορά με τους Αμερικανούς συναδέλφους είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούν ιδιαιτέρως το άχυρο ως συστατικό για την συγκράτηση των εδαφών ενώ εμείς χρησιμοποιούμε το ξύλο. Αυτοί επιλέγουν να κάνουν διασπορά του άχυρου είτε με ελικόπτερο είτε με επίγεια μέσα. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουν την αντιδιαβρωτική και παρασιτική δύναμη του νερού. Εμείς επιλέγοντας το ξύλο αφήνουμε τα δέντρα αρκετό διάστημα και αυτά που θα κόψουμε θα είναι μόνο αυτά που χρειάζονται για τα κορμοδέματα, κλαδοδέματα και τα κορμοφράγματα».

«Επιπλέον οι Αμερικανοί συνάδελφοι χρησιμοποιούν και το σβάρνισμα της έκτασης ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν το υδρόφοβο στρώμα της σταχτής προκειμένου να γίνει διήθηση του νερού, κάτι που στην δική μας περίπτωση δεν χρειάζεται αφού οι βροχές που έπεσαν το τελευταίο διάστημα ήταν ήπιες και καθάρισαν το έδαφος από το στρώμα της στάχτης που υπήρχε», πρόσθεσε ο κ. Λάττας.

Σήμερα το τελικό «οκ» για την μελέτη…

Τέλος ο δασάρχης Πύργου ανέφερε πως οι διαδικασίες για την έγκριση της μελέτης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων του Δασαρχείου Πύργου που αφορά τις καμένες εκτάσεις των πυρκαγιών του περασμένου Αυγούστου, αναμένεται να ολοκληρωθούν την Δευτέρα κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει άμεσα και η υλοποίηση των έργων που περιέχει.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου