Αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός  στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και ανήλθε σε νέο υψηλό 30 ετών, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού σε συνδυασμό με την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση τροφοδότησαν τις συνεχιζόμενες πιέζεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση το Υπουργείου Εμπορίου.

Ο βασικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, τον οποίο παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα για την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,3% για το μήνα και 3,6% σε σχέση με πέρυσι.  Η μηνιαία άνοδος του πληθωρισμού είναι ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση του Dow Jones  – 0,2% η μηναία πρόβλεψη και 3,5% του δωδεκαμήνου.-

Το ποσοστό είναι το  υψηλότερο από το Μάιο του 1991 και αντανακλά τις πληθωριστικές πιέσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως «απογοητευτικές».

Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά το πραγματικό εισόδημα μειώνεται καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται.

Οι προσωπικές αποταμιεύσεις ανήλθαν σε 1,71 τρισ. δολάρια, καθώς αυξήθηκαν κατά 9,4%, χαμηλότερα από το 10,1% του Ιουλίου. Η αύξηση στο ποσοστό αποταμίευσης βρέθηκε στο πολύ υψηλό 33,8% τον Απρίλιο του 2020, τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να πληρώσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έκλεισαν στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας. 

Αύξηση επίσης σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Αύγουστο  με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,6%

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Το υπουργείο ωστόσο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Ιουλίου, ανακοινώνοντας πτώση των δαπανών κατά 0,1%, αντί για άνοδο 0,3% που είχε αναφέρει αρχικά.

Τέλος, το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε, σύμφωνα με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος αυξήθηκε στα 72,8 τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με 70,8 τον Αύγουστο.

Ο.Τ.