Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ο πρίγκιπας Κάρολος, η Καμίλα και η 25η Μαρτίου

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου, 2021

ΒΗΜΑτοδότης

Σε αντίθεση με τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ που δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ο Κάρολος ήρθε για πρώτη φορά πριν από 56 χρόνια

Ο πρίγκιπας Κάρολος, η Καμίλα και η 25η Μαρτίου | tovima.gr
Δεν είναι η πρώτη φορά που διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος έρχεται στην Ελλάδα. Ήρθε ξανά και το 2018 μαζί με τη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη για να δηλώσει: «Είμαστε όλοι Έλληνες». Σε αντίθεση με τη μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ που δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, ο Κάρολος ήρθε για πρώτη φορά πριν από 56 χρόνια και από τότε έρχεται ιδιωτικώς συχνά και πάει και στο Άγιο Όρος.
Όταν του τηλεφώνησε ο Πρωθυπουργός και τον προσκάλεσε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση προκειμένου να τιμηθεί η συνεισφορά της Βρετανίας στον αγώνα για ανεξαρτησία, απάντησε αμέσως θετικά στην πρόσκληση, σημειώνοντας όμως ότι η οριστική του απάντηση εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει (αν όλα πάνε καλά με την πανδημία) και ο Πρόεδρος Μακρόν. Όχι σαν τον Πούτιν που είπε ένα κοφτό και ψυχρότατο «όχι», όταν τον  ρώτησαν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι εάν θα έρθει στη χώρα μας.
***
Στο δείπνο που παρέθεσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του ζεύγους Καρόλου και Καμίλα είχαν παρακαθήσει εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου (με τους οποίους έδειξε να γνωρίζεται από παλιά), αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από την Ελλάδα  και από τη Μεγάλη Βρετανία. Ήταν τότε που η Ελλάδα δεν έχασε την ευκαιρία και ζήτησε για άλλη μια φορά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
***

Ο ομφάλιος λώρος της ΕΡΤ

Η κομματικοποίηση της ΕΡΤ. Πρόκειται για ένα  διαχρονικό θέμα που το φέρνει κάθε φορά το κόμμα (και ο αρχηγός του) όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ομφάλιος λώρος, το ονόμαζαν κάποτε, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση που δεν κόπηκε ποτέ. Το ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συχνά αναφέρεται στην ΕΡΤ, όταν θέλει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Είτε επειδή έπεσε μαύρο, είτε επειδή δεν έπαιξε κάποια είδηση, είτε επειδή διόρισε κάποιον ή του έδωσε χαριστικά κάποιο σίριαλ. Και όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε αντιπαράθεση.
***
Ο Πρωθυπουργός αφού είπε ότι αυξήθηκε η ακροαματικότητά της και ότι τα δελτία ειδήσεων της μεταδίδονται με έναν διαφορετικό τρόπο, αναφέρθηκε, χωρίς να τα κατονομάσει, στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν διευθυντικές θέσεις στην ΕΡΤ και εν συνεχεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές κατέλαβαν κορυφαίες θέσεις μέσα στο κόμμα. Αλλά ποια είναι αυτά τα στελέχη;
***

Από την ΕΡΤ κατευθείαν στο κόμμα

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στον αναπληρωτή επί ΣΥΡΙΖΑ διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ που σήμερα είναι γενικός διευθυντής των κομματικών ΜΜΕ. Ή στον εντεταλμένο σύμβουλο (και βοηθό του προηγούμενου), ή ακόμα  στον γενικό διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ που σήμερα «τρέχει» τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος στον διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ που σήμερα έχει αναλάβει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα. ;
***

Όταν η «Λούφα και η Παραλλαγή» γίνεται θέμα στη Βουλή

Στην έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι και επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν παρεμβάσεις στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της ΕΡΤ προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντικρούσει την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση ότι έδωσε εντολή να εξαφανιστούν τα πλάνα με το «κορωνογλέντι» του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αφού έκανε λόγο για περιστατικό που δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολίτευση ανέφερε ότι «ούτε στο Λούφα και Παραλλαγή δεν έχει γίνει να τοιχοκολλάτε εντολή πώς θα παίξει ένα ρεπορτάζ».
***

Πολιτική αντιπαράθεση για την… Καλυψώ

Πολιτική αντιπαράθεση για διάφορα θέματα έχουμε όλοι δει πολλές φορές. Αλλά πολιτική στοχοποίηση μέσω… γάτας πρώτη φορά βλέπουμε. Και τι γάτας. Ένα χαριτωμένο γατάκι που ακούει στο όνομα «Καλυψώ» βρέθηκε στο στόχαστρο πολιτικής κριτικής ορισμένων. Στην πραγματικότητα η κριτική απευθυνόταν στην Προέδρο, αλλά την έκαναν μέσω της… γάτας την οποία υιοθέτησε η Πρόεδρος από την Κάρπαθο. Για την ιστορία σας λέω ότι η χαριτωμένη «Καλυψώ», δεν κυκλοφορεί στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά μόνον στο γραφείο της Προέδρου και έγινε η μασκότ του Προεδρικού.
***

Ένα… κύπελλο νίκης για τον Πρωθυπουργό

Όσοι παρακολουθούν τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που δίνει ο Πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου και είναι κάπως παρατηρητικοί σίγουρα θα πρόσεξαν ότι πάνω στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη, πέραν των φωτογραφιών και των εγγράφων βρίσκεται και ένα απαστράπτον… κύπελλο! Τι θέλει το κύπελλο πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο και μάλιστα σε περίοπτη θέση; Ρώτησα λοιπόν και έμαθα. Όχι δεν πρόκειται για τρόπαιο ποδοσφαιρικής νίκης, αλλά τρόπαιο εκλογικής νίκης. Κάποιος του  το χάρισε το βράδυ των εκλογών  και  πάνω στο οποίο υπάρχει χαραγμένη η ημερομηνία της νίκης των εκλογών της ΝΔ  και στη δεξιά πλευρά το ποσοστό με το οποίο κέρδισε τις εκλογές, 39,85%.
***

Ποιος έσπασε το μικρόφωνο της Βουλής;

Το μικρόφωνο της Βουλής έσπασε. Ξεχαρβαλώθηκε τελείως. Και ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για το σπασμένο μικρόφωνο στον… προηγούμενο. Ότι δεν φταίει αυτός αλλά ο προηγούμενος. Ποιος ήταν  όμως ο… «προηγούμενος»; Ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν όμως αυτός που έσπασε το μικρόφωνο; Τον γρίφο έσπευσε να λύσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος, όπως είπε, είχε ισχυρές ενδείξεις (και αποδείξεις) ότι το μικρόφωνο το έσπασε από απροσεξία ένας υπάλληλος της Βουλής που πήγε να το απολυμάνει με οινόπνευμα. Το πολύ οινόπνευμα που ρίχνουν παντού για απολύμανση έχει ξεκολλήσει πολλά αντικείμενα στη Βουλή και ο Πρόεδρος υποσχέθηκε στην Ολομέλεια ότι θα αντικαταστήσει πάραυτα το μικρόφωνο με… μειοδοτικό διαγωνισμό. Αλλά έμεινε αναπάντητη (τουλάχιστον στα πρακτικά)  η «δήλωση» του κ. Τσίπρα ότι δεν το έσπασε αυτός, αλλά ο προηγούμενος.
***

Η Ρόζα Ιμβριώτη και η αριστεία

Κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη προσκόμισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή στη συζήτηση για την Παιδεία, αιφνιδιάζοντας τόσο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, κυρίως όμως τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Να επικαλείται ένας κεντροδεξιός Πρωθυπουργός κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη που αναφέρεται στην ανδρεία. «Πρωτάκουστο», είπαν μερικοί. Πρόκειται για κείμενο με το οποίο καλούσε τους νέους να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για περισσότερες και ποιοτικότερες σπουδές. Στην Επιτροπή Απονομής των Υποτροφιών ήταν τότε η εμβληματική αριστερή παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, ο λογοτέχνης Γιώργος Βαλέτας. Οι βουλευτές κοιτούσαν έκπληκτοι το κείμενο και ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Εάν δεν συμφωνείτε με εμάς, τουλάχιστον συμφωνείστε μαζί τους. Με τις εμβληματικές προσωπικότητες μιας άλλης Αριστεράς με την οποία δεν έχετε καμία σχέση. Έστω και την τελευταία στιγμή να αλλάξετε ρότα για την Παιδεία και το νομοσχέδιο, να τους ακούσετε και να το ψηφίσετε».
***

Μετά από 69 χρόνια ξαναπετά το Spitfire

 Η αλήθεια είναι ότι το περίμεναν να έρθει στην Ελλάδα και να πετάξει ξανά μετά από 69 χρόνια στον αθηναϊκό ουρανό την 25η Μαρτίου τιμώντας έτσι την επέτειο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ωστόσο το θρυλικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας Supermarine Spitfire MJ755 θα καθυστερήσει για λίγο ακόμα να έρθει στην Ελλάδα, λόγω προβλημάτων που επέφερε παντού η πανδημία. Έτσι υπολογίζεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα, (με ελληνικά χρώματα) τον Απρίλιο και θα πετάξει με Βρετανό πιλότο βετεράνο της RAF. Η ανακατασκευή του έχει ολοκληρωθεί και πραγματοποίησε μάλιστα και δοκιμαστική πτήση από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας. Θα είναι το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τα Rafale μέσα στο 2021. Την ανακατασκευή του Spitfire έχει αναλάβει τοπ Ίδρυμα «Ίκαρος».
***

Έρχονται και τα ισραηλινά drones

Τον Απρίλιο αναμένεται επίσης η εγκατάσταση των πρώτων ισραηλινών drones «Heron» στην Σκύρο. Αυτή την περίοδο στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στο Ισραήλ και εκπαιδεύονται στη λειτουργία των  drones, τα οποία απέκτησε η Αεροπορία με leasing. Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, που μπορούν να εκτελέσουν αποστολές έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 ποδών. Φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας όλο το 24ωρο και ένα πακέτο «τεχνικής νοημοσύνης». Η ενοικίαση θα είναι για τρία χρόνια.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου