Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

18 πρόεδροι ομοσπονδιών – μελών βάζουν τέλος στη διοίκηση – φάντασμα του Εθνικού Συμβουλίου

  Δευτέρα, 1η Μαρτίου, 2021

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη   Greek News

Οριστικό τέλος στην χρησιμοποίηση του «Εθνικού Συμβουλίου» από τον πρόεδρό του Βασίλη Ματαράγκα κι άλλα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης βάζουν οι οργανώσεις – μέλη. Η απόφαση λήφθηκε από τους προέδρους 18 ομοσπονδιών μελών του, που είχαν τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου.

Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη στις 6 Φεβρουαρίου, που συζήτησε την κλιμάκωση της στάσης των ομοσπονδιών – μελών. Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν οι 18 πρόεδροι ομοσπονδιών – μελών, ο κ. Ματαράγκας και μέλη της διοίκησής του αγνόησαν τις προσκλήσεις να συμμετάσχουν στις δύο συνεδριάσεις, αλλά και να προσκομίσουν έγγραφα για την κατάσταση του οργανισμού (φορολογικές δηλώσεις κλπ).

Το Εθνικό Συμβούλιο ήταν η οργάνωση – ομπρέλα που ιδρύθηκε (προ τη δημιουργίας του ΣΑΕ) στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τον συντονισμό των ομογενειακών οργανώσεων της Αμερικής. Πρωτεργάτης του ήταν ο γιατρός Γιάννης Νάθενας, για να παραλάβει στη συνέχεια της σκυτάλη ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος κι αμέσως μετά ο Μανώλης Βελιβασάκης.

Μετά την προεδρεία Βελιβασάκη το Εθνικό Συμβούλιο ακολούθησε μία φθίνουσα πορεία (όπως πολλές κι από τις οργανώσεις μέλη του) για να φτάσει στην πλήρη παρακμή στην θητεία του εκ Σικάγου Βασίλη Ματαράγκα. Είναι χαρακτηριστικό της περιόδου της παρακμής του πως επιταγή που έστειλαν στην εφημερίδα μας για να πληρώσουν καταχώρηση του «Εθνικού Συμβουλίου» επέστρεψε ως ακάλυπτη, χωρίς ποτέ κάποιος να δείξει ευθιξία να πληρώσει το ποσό.

Η ανακοίνωση των 18 προέδρων αφήνει ακάλυπτη και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία διόρισε τον κ. Ματαράγκα με την ιδιότητα του «προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου» στην επιτροπή για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο εκ Σικάγου Τζίμ Λογοθέτης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα 2/25/2021, στην τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από το Presidents Forum του HANC στην οποία συμμετείχαν 18 Πρόεδροι Ομοσπονδιών των ΗΠΑ συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

Μετά από συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων που απορρέουν από την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του κ. Ματαράγκα και του τ. Δ. Σ. και από την έλλειψη παντελούς συνεργασίας και πληροφόρησης προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, των ανεξήγητων δικαιολογιών και μετά την άρνησή του να μας ακούσει σε θέματα που αφορούν την ορθή και χρηστή διαχείριση του Εθνικού Συμβουλίου, έχουμε προβληματιστεί αν θα μπορούσαμε να είμαστε μόνο απλοί θεατές ή πειθήνια όργανά του.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, γινόμαστε θιασώτες τού παραλόγου και εξωφρενικού σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία της τριτοβάθμιας ομογενειακής οργάνωσης HANC (Ελληνο-αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο), την εγκυρότητα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος οργανισμός για να είναι σύννομες και νομότυπες οι αποφάσεις του.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση όλων των Ομογενειακών Οργανώσεων έγκειται στο ότι δεν είναι καθαρή η νομική υπόσταση και θέση της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «αλαλούμ» και της προχειρότητας του τ. συμβουλίου και του τ. προέδρου της, είναι ότι τον Νοέμβριο του 2017 η οργάνωση είχε χάσει επίσημα τον χαρακτηρισμό ως μη κερδοσκοπικής (501C3), λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαν υποβληθεί φορολογικές δηλώσεις για τρία (3) χρόνια καθώς επίσης δεν είχε γίνει ποτέ οικονομικός απολογισμός και αναφορά για τους δύο Τραπεζικούς λογαριασμούς της οργάνωσης για κανένα από τα έτη 2013 και μετέπειτα.

Και δυστυχώς, ερχόμαστε στον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο Οργανισμός εξακολουθεί και δεν έχει κάνει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία δύο φορολογικά έτη, δεν έχει παρουσιάσει Οικονομικό απολογισμό για κανένα από τα προηγούμενα έτη, τα οποία τα κατέθεσε ληξιπρόθεσμα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2021, -κατόπιν δικής μας υποδείξεως- προς την πολιτεία της Μασαχουσέτης, μαζί δε και τα οφειλόμενα έγγραφα των τελευταίων οκτώ (8) ετών που αποδεικνύουν την ύπαρξη της, νομικά.

Υπάρχουν φλέγοντα γενικά ζητήματα για τον ομογενειακό Ελληνισμό της Αμερικής που δεν επιδέχονται αναβολή και καθυστερήσεις και για το λόγο αυτό μετά την έκτακτη σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων από 15 Ομοσπονδίες στις 6 Φεβρουαρίου 2021, αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση μιας συντονιστικής επιτροπής από εκπροσώπους των ομοσπονδιών, σύμφωνα με το καταστατικό, άρθρο 5.4 για να επαναφέρουν στην ομαλότητα, τις παραλείψεις, τις αυθαιρεσίες και τις παρατυπίες, και ιδιαίτερα την οντότητα, την κανονική λειτουργία και το έργο τής τριτοβάθμιας οργάνωσης και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να οδηγηθεί η οργάνωση, επιτέλους, σε νόμιμες και καθαρές εκλογές με προκαθορισμένη ημερομηνία το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Οι εξελίξεις τρέχουν και δυστυχώς παραμένουμε απλοί θεατές. Το τ. Προεδρείο του Εθνικού Συμβουλίου ουδέποτε ενημέρωσε τις ομογενειακές οργανώσεις, για τις σημαντικές για τον απόδημο Ελληνισμό διαβουλεύσεις ως όφειλε από το καταστατικό, ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2021 ψηφίστηκε καταρχήν το νομοσχέδιο για τη ψήφο του απόδημου Ελληνισμού και στις 17 Φεβρουαρίου 2021 το νομοσχέδιο για την επανίδρυση του Σ.Α.Ε.. Ο λόγος είναι προφανής: «Το κενό αντιπροσώπευσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον ομογενειακό χώρο» με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση της Ελλάδος ή οι αρχές των ΗΠΑ, να μη γνωρίζουν που να αποταθούν.

Για τους παραπάνω λόγους ζητήσαμε ομόφωνα την απομάκρυνση του παράτυπου και παράνομου συμβουλίου, του οποίου η θητεία έχει λήξει από το 2017, και η ολομέλεια όρισε 5μελή προσωρινή επιτροπή καθώς και 3μελή εκλογική εφορευτική επιτροπή για την διεξαγωγή νόμιμων εκλογών με ήθος και διαφάνεια, σύμφωνα με το καταστατικό, για το Σάββατο 10 Απριλίου 2021.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις και ενοχλήσεις εκ μέρους προέδρων άλλων ομοσπονδιών και δευτεροβαθμίων οργανώσεων ουδέποτε υπήρξε επικοινωνία και προφανώς ούτε σύγκλιση απόψεων για το μέλλον της οργάνωσης αυτής. Ο τ. πρόεδρος έδειξε πλήρη και απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τις οργανώσεις (ιδρυτικά μέλη) και ενεργεί μονομερώς μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ενεργεί με έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο.

Στις δύο τηλεδιασκέψεις (6 και 25 Φεβρουαρίου) αγνόησε αυτός και το συμβούλιο του, παντελώς την πρόσκληση 15 Προέδρων Ομοσπονδιών και δεν συμμετείχαν για την ενημέρωση και τον διάλογο όπως τους ζητήθηκε εγγράφως για μια ακόμη φορά.

Ζητήθηκε επίσης, εγγράφως, δύο φορές (8 και 21 Φεβρουαρίου) από τον τ. Πρόεδρο, τ. Ταμία και τ. Γραμματέα του HANC, όπως μας παρουσιάσουν και επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα (Διοικητική Ενημέρωση και Οικονομικό Απολογισμό ανά έτος), δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση ως όφειλαν, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Forum των Προέδρων, το οποίο με βάση το καταστατικό, είναι το ανώτατο όργανο της οργάνωσης.

Ζητήσαμε το αυτονόητο: διαφάνεια, ενημέρωση και συνέπεια. Δυστυχώς, 3 εβδομάδες αργότερα, παραμένουμε ακόμη στο απόλυτο σκότος από το τ. Δ.Σ..

Ύστερα από όλες αυτές τις ανώμαλες καταστάσεις και κάθε είδους “συμπαιγνίες”, πρώτιστο καθήκον της Προσωρινής Επιτροπής, που εξουσιοδοτήθηκε, είναι να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας της Μασαχουσέτης, νομικής έδρας του HANC (https://www.mass.gov/how-to/file-a-complaint-about-a-charity-or-non-profit), με σκοπό τον εντοπισμό, την απαλλαγή και απάλειψη πιθανών παρατυπιών, βαρών και υποχρεώσεων της απελθούσης διοίκησης προς τρίτους και τη κατοχύρωση νομικής καθαρότητας του επόμενου νέου συμβουλίου.

Στην κατοχή μας είναι όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν πολλές παραλήψεις και εσκεμμένα λάθη.

Αυτή η κίνηση του forum των Προέδρων, σκοπό έχει, να διορθώσει τα κακώς κείμενα και πάνω απ’ όλα από αγάπη για την ευόδωση των οραμάτων του Ελληνισμού στις ΗΠΑ και μόνον.

Σας ενημερώνουμε ότι ο απελθών πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Ματαράγκας και το απελθόν Δ.Σ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου δεν εκπροσωπεί την οργάνωση και δεν μπορεί να συμμετέχει με την ιδιότητα του αξιωματούχου HANC σε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή μέσω του email: HANC-Presidents-forum@outlook.com

Μετά τιμής,

Η ολομέλεια του Presidents Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου