Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Μη προνομιούχοι στην Ivy League

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2021

Μη προνομιούχοι στην Ivy League

Τις πύλες των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων, γνωστών ως Ivy League, ετοιμάζονται να διαβούν ψηφιακά εκατοντάδες απόφοιτοι λυκείου που συμμετείχαν σε πειραματικό πρόγραμμα εγκλιματισμού μαθητών από υποβαθμισμένες κοινότητες στην πανεπιστημιακή μαθησιακή ζωή.

Οι 300 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2019, επελέγησαν από 11 πόλεις της χώρας για να συμμετάσχουν σε μάθημα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με τίτλο «Ποίηση στην Αμερική: η πόλη, από τον Ουίτμαν στο χιπ-χοπ». Οι μαθητές κρίθηκαν σύμφωνα με τους ίδιους αυστηρούς κανόνες όπως και οι φοιτητές του ιστορικού πανεπιστημίου, παρακολουθώντας παραδόσεις μέσω βίντεο και γράφοντας διαγωνίσματα και εργασίες.

Στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει σε επαφή μαθητές από υποβαθμισμένα δημόσια λύκεια με το ανταγωνιστικό πανεπιστημιακό περιβάλλον ενός πανεπιστημίου της Ivy league. Παρότι ανάλογα προγράμματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες προς αναζήτηση ταλαντούχων μαθητών από όλες τις ΗΠΑ, ώστε να φοιτήσουν με υποτροφίες στα καλύτερα ιδρύματα, το πρόγραμμα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Equity Lab αποσκοπεί πρωτίστως να προσφέρει αυτοπεποίθηση στους μαθητές αυτούς για τις πνευματικές τους ικανότητες.

Το πειραματικό πρόγραμμα αποτελεί επίσης ήπια αλλά σαφή επίκριση προς την πανεπιστημιακή ελίτ της χώρας, η οποία μιλάει εδώ και δεκαετίες για την υποεκπροσώπηση των μειονοτήτων στα πανεπιστήμια, επιμένοντας ωστόσο ότι αυτό ξεφεύγει από τον έλεγχό της. «Ολα αυτά τα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι επιθυμούν διακαώς οι φοιτητές τους να προέρχονται από κάθε μειονότητα και εισοδηματικό στρώμα, αλλά δεν βρίσκουν κατάλληλους υποψηφίους. Το πρόγραμμα αυτό αποδεικνύει ότι ο εντοπισμός τέτοιων μαθητών είναι εφικτός», σημειώνει ο Ρόμπερτ Μπάλφανς του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Από τους μαθητές που ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το 2019, ποσοστό 89% πέρασε το τελικό διαγώνισμα, εξασφαλίζοντας ισοτιμία για μελλοντικό πανεπιστημιακό μάθημα. Η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα (92%) ήταν μέλη φυλετικών μειονοτήτων, ενώ το 84% προερχόταν από άπορη οικογένεια. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί πλέον και τα πανεπιστήμια Γέιλ, Κορνέλ, το ιστορικό αφροαμερικανικό Χάουαρντ και τα πολιτειακά της Αριζόνας και του Κονέτικατ.

Για αυτό το εξάμηνο το πρόγραμμα έχει επιλέξει 1.500 μαθητές από 75 από τα πιο φτωχά λύκεια της χώρας, σε 35 πόλεις των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να έχει στρατολογήσει δεκάδες πανεπιστήμια και 10.000 μαθητές ανά εξάμηνο μέχρι το 2022. 

Το πρόγραμμα Equity Lab δεν χρεώνει τους μαθητές για την παρακολούθηση μαθημάτων στα πανεπιστήμια της Ivy League. Το κόστος επιβαρύνει τις κατά τόπους σχολικές επιτροπές, που δαπανούν 250 δολάρια ανά μαθητή, με το κόστος να φθάνει έως και 1.800 δολάρια για το Χάρβαρντ. Σχολικές περιφέρειες που αρνούνται ή αδυνατούν να αναλάβουν τα έξοδα εξασφαλίζουν κεφάλαια από φιλανθρωπικές οργανώσεις ή τις πολιτειακές αρχές. 

Οι διαχειριστές του προγράμματος υπογραμμίζουν ότι η πρωτοβουλία αποδείχθηκε πολύτιμη ακόμη και για το 15% των μαθητών που δεν πέρασαν το πανεπιστημιακό μάθημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου