Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Τι διαφορές έχουν οι μάσκες KF94 με τις N95 και KN95

 Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Κορέα VS ΗΠΑ και Κίνα. Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν; Πώς θα αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι πλαστές;

Για τη μάχη κατά του κορονοϊού, η χρήση καλής μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη. Όμως οι ελλείψεις, ειδικά στις εξαιρετικά αποτελεσματικές N95, οι αμερικανικές μάσκες προστασίας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας - πόσο μάλλον στους πολίτες. Και όσο εξαπλώνονται όλο και περισσότερο οι ακόμα πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, η ανάγκη για καλύτερες μάσκες είναι μεγαλύτερη. Θυμίζουμε ότι οι γνωστές στην Ελλάδα μάσκες με υψηλή κάλυψη είναι η N95, που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και η KN95 που κατασκευάζεται στην Κίνα. Μια εναλλακτική είναι και η KF94.

Τι ακριβώς είναι η μάσκα KF94;

Οι μάσκες KF94 είναι οι μάσκες προστασίας αερομεταφερόμενων σωματιδίων που φτιάχνονται στη Νότια Κορέα. Είναι αντίστοιχες των N95 και KN95. Το «KF» σημαίνει «κορεατικό φίλτρο» και το «94» σημαίνει ότι σύμφωνα με τα κυβερνητικά πρότυπα της Νότιας Κορέας, είναι 94% αποτελεσματικό στο φιλτράρισμα των αερομεταφερόμενων σωματιδίων.

«Συγκρίνοντάς το με την N95 που έχει 95% αποτελεσματικότητα, είναι καλό αποτέλεσμα. Συγκρίσιμο με τη μάσκα N95», λέει η Ραβίνα Κούλαρ, λοιμωξιολόγος και επιδημιολόγος.

Το FDA δεν έχει δώσει έγκριση στις KF94 για επείγουσα χρήση από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, όπως και με ορισμένες μάσκες KN95 που πληρούν τα πρότυπα πιστοποίησης της κινεζικής κυβέρνησης. Αλλά για όλους τους άλλους, οι KF94 μπορεί να είναι μια καλή επιλογή προστασίας ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις.

«Σίγουρα είναι καλύτερη από την υφασμάτινη μάσκα», λέει η Κούλαρ. «Δίνει μεγαλύτερη προστασία».

Πολλές KF94 μοιάζουν με μια μίξη μιας N95 και μια υφασμάτινης μάσκας. Έχουν επίσης πλαϊνά πτερύγια για να καλύπτουν καλύτερα το πρόσωπο, έτσι ώστε περιορίζεται η είσοδος αφιλτράριστου αέρα, εξηγεί η Κούλαρ.

Επαναχρησιμοποιούνται;

Σε αντίθεση με την υφασμάτινη μάσκα, η KF94 είναι μιας χρήσης οπότε δεν μπορείτε να την πλύνετε και να την χρησιμοποιήσετε ξανά. Τα συνθετικά υλικά της θα καταστραφούν με το πλύσιμο.

Βέβαια, επειδή ζούμε σε μια εποχή υψηλής ζήτησης και μικρής προσφοράς μασκών, ο Τόμας Ρούσο, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, προτείνει την κυκλική επαναχρησιμοποίηση. Συστήνει να αφήνετε τη μάσκα KF94 σε μια ανοιχτή χάρτινη σακούλα, έτσι ώστε να εξατμιστεί η υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας και να την επαναχρησιμοποιήσετε μετά από λίγες μέρες που ιός δεν θα είναι πλέον βιώσιμος.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες KF94 για τον κορονοϊό;

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Infectious Disease τον Αύγουστο, και οι δύο μάσκες (KF94 και N95) ήταν αποτελεσματικές ενάντια των ιογενών σωματιδίων που παρήγαγαν με τον βήχα ασθενείς με κορονοϊό. Και οι δύο τύποι ήταν πιο αποτελεσματικές από τις χειρουργικές μάσκες.

Αν και υπάρχει διαφορά 1% στο φιλτράρισμα που κάνουν οι N95 και KN95 με την KF94, «λειτουργικά, είναι όλες ισοδύναμες», επιβεβαιώνει ο Ρούσο.

Το πιο σημαντικό δεν είναι αυτή η μικρή απόκλιση αλλά πως η κάθε μάσκα εφαρμόζει στο πρόσωπό σας, γιατί αυτό είναι πρόβλημα, όσο καλή και αν είναι η μάσκα.

Βεβαιωθείτε ότι είναι άνετη χωρίς να χρειάζεται να την προσαρμόζετε συνεχώς. Εάν μετακινείται, ή εάν την κουνάτε συνεχώς, προφανώς θα αφήσετε κάποιο περιθώριο για να περάσουν σωματίδια.

Υπάρχει ένα καλό τεστ που μπορούν να κάνουν όσοι φοράνε γυαλιά. Εάν τα γυαλιά σας θολώνουν ενώ φοράτε τη μάσκα σας, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν έχει καλή εφαρμογή. «Αυτό σημαίνει ότι ο υγροποιημένος αέρας μπορεί να διαφύγει» κάτω από τη μάσκα, λέει ο Ρούσο.

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν μια μάσκα είναι απομίμηση ή αυθεντική;

Οι πλαστές μάσκες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην Amazon, την μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ελέγξετε τις αξιολογήσεις, να ελέγξετε τη διεύθυνση URL μιας καταχώρισης για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με τα αντικείμενα που πωλούνται και να είστε προσεκτικοί με τους νέους πωλητές, εάν επιλέξετε να αγοράσετε μάσκες μέσω της Amazon.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διατηρούν μια λίστα κατασκευαστών τέτοιων μασκών που έχουν περάσει τα τεστ φιλτραρίσματος. Αν όμως έχετε αμφιβολία για τη μάσκα σας, φορέστε από πάνω και μια υφασμάτινη ή χειρουργική.

«Ο εντοπισμός πλαστών μασκών είναι πολύ δύσκολος, και αν υπάρχει αμφιβολία με την ποιότητα της μάσκας, αλλά δεν έχετε εναλλακτική λύση, θα μπορούσατε να βάλετε διπλή μάσκα, λέει ο Ρούσο.

huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου