Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνόϊος : Ολοταχώς προς νέα παράταση του lockdown – Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2021

Tο σενάριο της μερικής άρσης του lockdown έχει απομακρυνθεί, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τον αριθμό των 2.000 και τα νοσοκομεία με τις ΜΕΘ ασφυκτιούν

Κορωνόϊος : Ολοταχώς προς νέα παράταση του lockdown – Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα | tovima.gr

Με περιορισμούς και μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα κυλήσει όλος ο Μάρτιος.

Tο σενάριο της μερικής άρσης του lockdown έχει απομακρυνθεί, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν τον αριθμό των 2.000 και τα νοσοκομεία με τις ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Έτσι, η επόμενη εβδομάδα βρίσκει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη, η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου, στο σπίτι.

Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης σίγουρα δεν θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο, οι συναθροίσεις δεν επιτρέπονται και τα ψητοπωλεία που κάθε χρόνο είχαν την τιμητική τους σφύζοντας από κόσμο μπορούν να εξυπηρετούν μόνο με παράδοση κατ’ οίκον.

Το καθιερωμένο τσίκνισμα, θα γίνει είτε με delivery, είτε με την ψησταριά στο μπαλκόνι αλλά σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Οι περισσότεροι από τους ειδικούς ζητούν παράταση μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα στις 15 Μαρτίου.

Οι ειδικοί προβληματίζονται με την αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού και ανησυχούν τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη όσο και για την ενδοοικογενειακή διασπορά.

Από την άλλη, η διασπορά του ιού στα σπίτια συμβαίνει είτε επειδή κάποιος μεταφέρει τον κορωνοϊό από την εργασία του, είτε από τις συγκεντρώσεις που συχνά-πυκνά λαμβάνουν χώρα σε σπίτια. Αυτό οι ειδικοί, για παράδειγμα, θέλουν να αποφύγουν την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα.

Πάνω από 1.500 τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 1.630 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 189.831 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.550 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.468 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (71.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.338 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 346 (ημερήσια μεταβολή +28.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 285 ασθενείς.

Η πίεση στο ΕΣΥ και οι μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, με προσεκτικές  κινήσεις συνεχίζεται από τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ το επιχειρησιακό σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ και τη βέλτιστη διαχείριση του κύματος των ασθενών που κατακλύζουν τα νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο.

Στην έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε η παραχώρηση επιπλέον κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί εκ νέου τόσο η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού.

Η αισιοδοξία για το Πάσχα

Έναν χρόνο μετά, όμως, οι προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Οι προβλέψεις είναι πιο αισιόδοξες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Μάλιστα, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, επιμένει να κρατά ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας, το οποίο «ξεκλείδωσε» την Τετάρτη στη διάρκεια κοινή εμφάνισής της με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, η ειδικός παραδέχτηκε στο πανελλήνιο ότι «είμαστε όλοι κουρασμένοι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να κάνουν για λίγο ακόμη υπομονή: «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο». Κάνοντας, εντούτοις, ένα βήμα παραπέρα, έδωσε προοπτική και ελπίδα όταν είπε «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα». 

Η ίδια, σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων.

«Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι φέτος θα γιορτάσουμε διαφορετικά το Πάσχα από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη από το Πάσχα του 2020, όταν βρισκόμασταν στις αρχές της πανδημίας.

«Είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι», τόνισε ο κ. Πέτσας.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου