Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Σικάγου ο Παύλος Αλιβιζάτος

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

The University of Chicago’s Board of Trustees has named Greek-American Paul Alivisatos as the University’s 14th president. Photo by Chris Polydoroff

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο βραβευμένος ομογενής καθηγητής, Παύλος Αλιβιζάτος (Paul Alivisatos) αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (University of Chicago), κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος.  Ειδικότερα, θα είναι ο 14ος πρόεδρος στην Ιστορία του Πανεπιστημίου του Σικάγο, συνεχίζοντας μια μακρά παράδοση.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, η εκλογή του Παύλου Αλιβιζάτου πιστοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, διαδεχόμενος τον απερχόμενο πρόεδρο, Ρόμπερτ Ζίμερ (Robert J. Zimmer), ο οποίος κατέχει την θέση από το 2006 και μετακινείται στο αξίωμα του Πρύτανη.  Αμφότεροι οι διακεκριμένοι καθηγητές θα ξεκινήσουν τη νέα θητεία τους από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Κατά την διάρκεια της διακεκριμένης ακαδημαϊκής καριέρας του, ο Παύλος έχει επιδείξει τις ικανότητες και την φαντασία που απαιτείται προκειμένου να γίνει ένας εμπνευσμένος ηγέτης, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών μας και να καθοδηγήσει το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε μια περίοδο μεγάλων ευκαιριών.  Έχει το όραμα να αναπτύξει περαιτέρω τις μεγάλες δυνατότητες του Πανεπιστημίου, να διατηρήσει τις πλούσιες παραδόσεις και τις διαχρονικές αξίες του και να επηρεάσει  θετικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη ζωή των φοιτητών του Πανεπιστημίου, των μελών σχολής και του προσωπικού, καθώς και να προσφέρει στην κοινότητα του Σάουθ Σάιντ”, δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Τζόζεφ Νεμπάουερ (Joseph Neubauer), ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Αλιβιζάτος εξέφρασε την συγκίνησή του για την εκλογή του, κάνοντας αναφορά στους δεσμούς που διατηρεί με το Πανεπιστήμιο, καθώς υπήρξε φοιτητής και έλαβε το πτυχίο του στην Χημεία, όταν αποφοίτησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.

Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή για την ευκαιρία που θα έχω να ηγηθώ της σημαντικής ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ενός ξεχωριστού ιδρύματος που έπαιξε τόσο καταλυτικό ρόλο στο ξεκίνημα των σπουδών μου και με καθοδήγησε κατά την διάρκεια της  ακαδημαϊκής μου καριέρας.  Ανυπομονώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και της κοινωνίας του Σάουθ Σάιντ, που είναι αναπόσπαστα κομμάτια του ρόλου που παίζει το Πανεπιστήμιο ως ένα σημαντικό κέντρο έρευνας, σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του κόσμου”, ανέφερε στην δήλωσή του ο ομογενής επιστήμονας.

Η εκλογή του Αλιβιζάτου έχει μια επιπλέον σημειολογία για το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, καθώς θα γίνει μόλις ο δεύτερος απόφοιτός του, στα 130 χρόνια Ιστορίας του, που αναλαμβάνει την θέση του προέδρου.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, ο προηγούμενος πρόεδρος που σπούδασε εκεί ήταν ο Έντουαρντ Λιβάι (Edward H. Levi), που παρέμεινε στον θώκο από το 1968 έως και το 1975.

Ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, ο οποίος θεωρείται “ο πατέρας της νανοεπιστήμης”.  Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2013, ενώ έχει βραβευθεί με το Μετάλλιο των Επιστημών από τον πρώην πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όπως επίσης και με άλλους τιμητικούς τίτλους, όπως το βραβείο Βολφ Χημείας.

 Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου