Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Υπερχρέωση και έλλειμμα-ρεκόρ για τη Βρετανία

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2021

Υπερχρέωση και έλλειμμα-ρεκόρ για τη Βρετανία

Τα 270,6 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 378 δισ. δολαρίων, έφτασε ο δανεισμός της Βρετανίας μέσα στους πρώτους 10 μήνες του οικονομικού έτους. Η υπερχρέωση της χώρας σκιαγραφεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, στην προσπάθειά του να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας σε βιώσιμο επίπεδο. Τα τελευταία στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες προτού παρουσιάσει ο κ. Σουνάκ τον προϋπολογισμό της χώρας στις 3 Μαρτίου. Οπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Βρετανία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει καταγράψει σε καιρό ειρήνης. Και την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών για να το διογκώσει περαιτέρω, παρατείνοντας τα προγράμματα στήριξης που υιοθέτησε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Ανάμεσά τους και το πρόγραμμα επιδότησης των μισθών που εκπνέει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με ορατό τον κίνδυνο ενός κύματος απολύσεων.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα βρισκόταν στα 8,8 δισ. στερλίνες τον Ιανουάριο, δηλαδή μια εποχή του χρόνου κατά την οποία συνήθως συγκεντρώνεται πλεόνασμα εξαιτίας των πληρωμών των φόρων εισοδήματος και των εταιρικών φόρων αλλά και των εσόδων από τον ΦΠΑ καθώς έχει προηγηθεί η περίοδος των Χριστουγέννων με την εκτεταμένη κατανάλωση και τις λιανικές πωλήσεις. Ο φετινός Ιανουάριος, όμως, ήταν ο πρώτος μετά 10 χρόνια που τα στοιχεία ήταν όλα κάτω από τις προβλέψεις.

Ο κ. Σουνάκ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι κάποια στιγμή θα γίνουν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες καθώς και αυξήσεις στη φορολογία, ωστόσο, οικονομολόγοι αλλά και επιχειρηματικά lobbies υποστηρίζουν πως εάν γίνει κάτι τέτοιο σύντομα, τότε η Βρετανία κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 300 ετών. Καμπανάκι για τα σχέδια του Σουνάκ αποτέλεσε και η προειδοποίηση του Resolution Foundation στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία, σχεδόν 1 στους 10 Βρετανούς εργαζομένους αναμένεται να χάσει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ηδη η κυβέρνηση έχει δαπανήσει 300 δισ. στερλίνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, με το συνολικό χρέος να ξεπερνά πλέον τα 2 τρισ. στερλίνες. Τον Ιανουάριο το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν ξεπέρασε τα 25 δισ. στερλίνες και κινήθηκε χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις τόσο του Γραφείου Προϋπολογισμού όσο και των οικονομολόγων. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ο φόρος εισοδήματος μειώθηκε 1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ oι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 32%, παρά τη μείωση του κόστους δανεισμού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου