Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Πώς το φάντασμα του πληθωρισμού απειλεί την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Καψύλης Αλέξανδρος

Τι δείχνει το ξεπούλημα των αμερικανικών ομολόγων και η στροφή των επενδυτών σε «αναπτυξιακές» επενδύσεις

Πώς το φάντασμα του πληθωρισμού απειλεί την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας | tovima.gr

Μια εν δυνάμει απειλή για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας συνιστούν οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Πρόκειται για μια από τις γνωστές πρωθύστερες αντιδράσεις των επενδυτών που συνηθίζουν να προεξοφλούν το μέλλον, διακινδυνεύοντας όμως ενίοτε να το… επισπεύδουν λειτουργώντας ως αυτοεκπληρούμενοι προφήτες και εν τέλει να το «ακυρώνουν».

Εν προκειμένω το πρόβλημα έγκειται στα πληθωριστικά άγχη που κατέλαβαν αίφνης τους επενδυτές καθώς την εβδομάδα αυτή το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να προωθήσει την νομοθετική κύρωση του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση ενώ λίγο αργότερα, στις αρχές Μαρτίου, η διακυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να οπλίσει ένα νέο «μπαζούκα» δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση έργων υποδομής που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Λαλούν πολλοί κοκκόροι

Τα αναπτυξιακά αυτά πλάνα τόνωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας και της παραγωγής στις ΗΠΑ θα αναθερμάνουν την οικονομία, την καταναλωτική ζήτηση και τις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ θα δώσουν ώθηση και στους μισθούς και μοιραία και στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, δηλαδή στον πληθωρισμό.

Κάπως έτσι «λειτουργούν» και εναλλάσσονται οι οικονομικοί κύκλοι και οι αγορές έχουν την τάση να προηγούνται των εξελίξεων. Το περίφημο timing, βέβαια, δεν είναι πάντα το σωστό με αποτέλεσμα άλλοτε να τρέχουν (επενδυτές και αγορές) πίσω από τις εξελίξεις και άλλοτε να τις προλαμβάνουν εν τη γενέσει τους και να υπεραντιδρούν κατά τρόπο που εν τέλει τις… εμποδίζουν να επισυμβούν.

Επενδύσεις στην ανάπτυξη

Εν προκειμένω τη Δευτέρα, προτού ακόμα ανοίξει η νεοϋορκέζικη αγορά, παρατηρείται μια ραγδαία επιτάχυνση της μεταφοράς κεφαλαίων από τα αμερικανικά ομόλογα προς τις αγορές εμπορευμάτων και κυρίως των μετάλλων και του πετρελαίου και επίσης προς το αμερικανικό δολάριο, που ενισχύεται έναντι του ευρώ, της στερλίνας, του γεν και των άλλων νομισμάτων.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street υποχωρούσαν αισθητά οι τιμές των τεχνολογικών μετοχών που τόσο έχουν ευνοηθεί τους τελευταίους μήνες των περιοριστικών, λόγω κορωνοϊού, μέτρων των κυβερνήσεων. Στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές των μετοχών του τεχνολογικού τομέα έχαναν το πρωί περισσότερο από το 2% της αξίας τους.

Στις ασιατικές αγορές και αργότερα στην Ευρώπη η τιμή του χαλκού έκανε ένα άλμα πάνω από τα $9.000 ο τόνος καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και βεβαίως του πληθωρισμού.

Αυτό δείχνει και το ξεπούλημα των ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης και οι απώλειες της τιμής του χρυσού και των άλλων ευγενών μετάλλων, που κατά την περίοδο καλπασμού της πανδημίας χρησίμευσαν ως ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές – με τη διαφορά ότι δεν μπορεί ακόμα κανείς να πει ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο…

Ομαδική έξοδος από τα καταφύγια

Έτσι, η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των 5ετών και 30ετών αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο μεγαλύτερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ έπεσαν σημαντικά οι αγορές (και ενισχύθηκαν οι αποδόσεις) των κρατικών ομολόγων της Αυστραλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 1,37%.

Η «υποψία» των επενδυτών περί εκτίναξης του πληθωρισμού εκπορεύεται από τα πρωτοφανούς εκτάσεως «πακέτα» δημοσίων επενδύσεων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αλλά και από τα επίσης πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ρευστότητας που λαμβάνουν η Fed, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες Κεντρικές Τράπεζες.

Η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 63 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας στην αγορά του Λονδίνου και οι ειδικοί της Goldman Sachs Group Inc. προέβλεψαν ότι τους επόμενους μήνες η τιμή θα φθάσει τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Εξυπακούεται ότι ο κίνδυνος από μια πρόωρη «υπεραντίδραση» των αγορών έχει να κάνει με την οιονεί ακύρωση των μέτρων τόνωσης των εθνικών οικονομιών και της ρευστότητας προτού ακόμα αποδώσουν τα σκοπούμενα.


Οι εξελίξεις της εβδομάδας

«Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα επενδυτικό περιβάλλον υψηλού ρίσκου. Αλλά όλοι προεξοφλούν μια επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, κρίνοντας από τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών. Είναι φυσιολογικό οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν, όπως επίσης και οι τιμές των μετοχών εταιρειών που επηρεάζονται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και βεβαίως οι τιμές των εμπορευμάτων», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Αντριαν Τσούρκερ της UBS Wealth Management.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί τις επόμενες ημέρες στην εξαμηνιαία έκθεση για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που θα καταθέσει αύριο, Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Τραπεζική Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας, στην έκθεση για τα πετρελαϊκά αποθέματα που θα ανακοινώσει την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας και η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών του G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν», σημειώνει το Bloomberg.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου