Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Η παγκόσμια οικονομία έφτασε πολύ κοντά στην ύφεση JOHN KEMP / REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Η διεθνής οικονομία απέφυγε μάλλον παρά τρίχα την ύφεση. Οι περισσότεροι βιομηχανικοί και οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ελαφρά βελτίωση το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, μετά την έντονη επιβράδυνση στα μέσα του έτους.
Στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου είχε μειωθεί κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, επίδοση που ήταν η χειρότερη από την εποχή της ύφεσης, το 2008-2009. Τα στοιχεία για το εμπόριο προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης της Ολλανδίας (CBP) και είναι τα πλέον πρόσφατα που υπάρχουν. Εκτοτε, ωστόσο, οι περισσότεροι δείκτες αγορών μετοχών και ομολόγων, όπως επίσης και οι έρευνες για τη βιομηχανική παραγωγή, δείχνουν ότι έχει περιοριστεί η επιβράδυνση. Ο χρηματιστηριακός δείκτης KOSPI 100 της Νοτίου Κορέας, ο οποίος κανονικά αποτελεί καλή ένδειξη για την πορεία του εμπορίου δεδομένης της μεγάλης έκθεσης της χώρας στις εξαγωγές, έχει ενισχυθεί κατά 11% από το τέλος Αυγούστου. Η μετοχή της εταιρείας Caterpillar, ακόμη μια καλή ένδειξη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζει η εταιρεία στην εφοδιαστική αλυσίδα της βαριάς βιομηχανίας, έχει ενισχυθεί κατά 21% από τα τέλη Αυγούστου και εμφανίζει την ισχυρότερη ανοδική τάση από το 2018.
Στην αγορά ομολόγων, έπαυσε να είναι αντεστραμμένη η καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι πλέον κατά 23 μονάδες βάσης υψηλότερη από την απόδοση του εντόκου γραμματίου τριών μηνών, ενώ στα τέλη Αυγούστου ήταν χαμηλότερη κατά 52 μονάδες βάσης. Συνήθως καταγράφεται αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης πριν από μια έντονη επιβράδυνση της οικονομίας και αρχίζει πάλι να εξομαλύνεται λίγο προτού εκδηλωθεί ύφεση, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μειώνει τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η Fed από τον Ιούλιο αρκούν ώστε να την αποτρέψουν. Τα πρόσφατα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή από ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία προσφέρουν κάποια στοιχεία πως η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής.
Οι μειώσεις επιτοκίων δανεισμού, η αποκλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η αντοχή που έχει επιδείξει ο κλάδος των υπηρεσιών σε πολλές χώρες φαίνεται πως έχουν αποτρέψει την εκδήλωση ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Εχουν υπάρξει αρνητικές πρωτογενείς επιπτώσεις εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων από επιχειρήσεις, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα σημάδια για εκδήλωση δευτερογενών επιπτώσεων σε απασχόληση, καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατανάλωση νοικοκυριών. Ωστόσο η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και εξαρτάται από τη βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και από την ενίσχυση των επενδύσεων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου