Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Πύργος: Συγκίνηση στην γειτονιά του Μίκη! – Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμαρένιας πλακέτας


Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2019

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλακέτας που εφεξής θα «υπενθυμίζει» στους κατοίκους του Πύργου αλλά και στους επισκέπτες της πόλης ότι κάτω από το λόφο του Επαρχείου, στο διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη, έζησε για διάστημα δυο χρόνων ο Μίκης Θεοδωράκης.


Η πρωτοβουλία για την συγκεκριμένη κίνηση ανήκει στην δημοτική αρχή Πύργου και –μαζί με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου για την ονομασία της πλατείας Νικάκη σε πλατεία Μίκης Θεοδωράκης- εντάσσεται στις δράσεις προβολής της ζωής και του έργου του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη…
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας (την συνόδευε ο γιός της Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης), η οποία φανερά συγκινημένη δεν θέλησε να κάνει κάποιες δηλώσεις…
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο διώροφο νεοκλασικό κτίριο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα (διάστημα που ο Πύργος άκμαζε). Παλαιότερα άνηκε στον αείμνηστο ιατρό-δερματολόγο Δρακόπουλο, ενώ σήμερα κατοικείται από τις οικογένειες Σπηλιόπουλου και Κορίζη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Επαρχίας ως γιός δημοσίου υπαλλήλου λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης έζησε δυο από τα εφηβικά του χρόνια (1938 και 1939) ως κάτοικος Πύργου διαμένοντας με τους γονείς του στη συγκεκριμένη οικία, φοιτώντας στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου…
Η χθεσινή τιμητική εκδήλωση ήρθε να επισφραγίσει αυτή του την παρουσία στην πρωτεύουσα της Ηλείας
«ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ»…
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τόνισε πως «Σε αυτό το σπίτι έζησε περίπου δυο χρόνια ο μεγάλος Μίκης, όπου όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, βίωσε τους πρώτους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις στο χώρο της μουσικής, της φιλοσοφίας και του στοχασμού. Εμείς -με την ευγενική συμπεριφορά των ιδιοκτητών αυτού του ωραίου κτιρίου- θελήσαμε να τοποθετήσουμε μια πλάκα η οποία θα θυμίζει πάντα στους περαστικούς ότι κάπου εδώ υπάρχει λίγο από το αξιακό απόθεμα που υπηρέτησε και υπηρετεί σε όλη του τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι κοινωνίες μπορούν να ζήσουν σε φτώχια και σε πλούτη, χωρίς σύμβολα όμως δεν υπάρχει πρόοδος και κοινή πορεία των ανθρώπων. Έχουμε ιερό χρέος και τιμή αυτά τα σύμβολα να τα κρατάμε ζωντανά, όχι μόνο μέσα από τις διηγήσεις των άλλων αλλά και μέσα από τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των αισθήσεων όπως είναι η μουσική, η ζωγραφική, όλα τα έργα τέχνης τα οποία απευθύνονται στις αισθήσεις και τη νόηση του ανθρώπου. Αλλά να δημιουργήσουμε και στην πόλη μας, όπως και στις άλλες 13 πόλεις όπου πέρασε ο Μίκης Θεοδωράκης ένα δίκτυο το οποίο θα κρατά ζωντανό και θα αναδεικνύει το έργο του δημιουργού, το καλλιτεχνικό και το πολιτικό του έργο».
Ο κ. Αντωνακόπουλος συνέχισε λέγοντας πως «Σε λίγο καιρό θα ονομάσουμε την πλατεία Νικάκη σε πλατεία Μίκη Θεοδωράκη.  Υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση από το ΕΣΠΑ και θα γίνει μια ωραία ανάπλαση. Είναι το ξεκίνημα για να πιάσουμε το νήμα και να φτάσουμε σε ένα χαμένο Πύργο των αξιών που περισσότερο ενταφιάστηκε σε μια λαιμαργία κερδών των σύγχρονων ανθρώπων που παρέκαμψαν αυτά τα άφθαρτα κεφάλαια που στην πόλη μας υπήρξαν και υπάρχουν. Όλος αυτός ο πλούτος, ο πνευματικός, σκοπίμως απωθήθηκε στο ημίφως για να μη λειτουργεί ως φάρος που θα καθοδηγεί τους πολίτες σε ανώτερες αναζητήσεις. Αυτό η παρούσα δημοτική αρχή θα το πράξει. Γιατί είμαστε πολιτικός και κοινωνικός θεσμός. Στόχος μας είναι να φωτίσουμε τα πράγματα και όχι να τα συσκοτίσουμε».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που είπε πως «Θεωρώ τον Μίκη Θεοδωράκη τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική μορφή που γεννήθηκε στη νεότερη απελευθερωμένη Ελλάδα. Είναι πολύπλευρη η μορφή του Θεοδωράκη, είναι μεγάλος καλλιτέχνης, κορυφαίος με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση και αποδοχή. Είναι μεγάλος αγωνιστής σε στιγμές που η χώρα τον χρειάζονταν. Βγήκε μπροστά και έδωσε αγώνα πατριωτικό για την δημοκρατία και αγώνα για τα ιδεώδη που διέπουν κάθε σκεπτόμενο και συγκροτημένο άνθρωπο. Συγχαίρω το δήμαρχο Πύργου και όλο το δημοτικό συμβούλιο για αυτή την πρωτοβουλία που είναι μια απόδοση αγάπης και τιμής στη μεγάλη αυτή μορφή του ελληνισμού. Χαίρομαι διπλά ως ταπεινός συνάδελφος του Μίκη. Μας συνέδεσε πολλά χρόνια μια φιλία και εγώ ο νεότερος προσπάθησα όταν έπεσε η χούντα και περάσαμε στη μεταπολίτευση να τον συναντήσω. Τον συνάντησα, με γενναιοδωρία προσέφερε και τη συμβουλή και την αγάπη και τη φιλία του και αυτό το κρατώ σε όλη μου τη ζωή σαν πολύ ακριβό φυλακτό. Στο σπίτι που γεννήθηκε στη Χίο έχουν τοποθετήσει πλάκα και φωτογραφία του και χαίρομαι που, πλέον, αυτό συμβαίνει και στην πόλη μας. Είναι πολλές οι διηγήσεις του για τον Πύργο, για τους φίλους της εποχής, τους Μαλεβίτηδες, το Γιώργη Παυλόπουλο… ως ταπεινός φίλος και μεγάλος θαυμαστής του Μίκη καταθέτω την αγάπη και την τιμή μου».
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος που ανέφερε ότι «Οι αναφορές του Μίκη Θεοδωράκη για την πόλη μας είναι σημαντικές. Άφησε κι εδώ ένα ανεξίτηλο δείγμα γραφής. Πράξαμε αυτό που οφείλαμε προς τιμή του μεγάλου έλληνα».
Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας από τον δήμαρχο Πύργου και την κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, εν μέσω θερμού χειροκροτήματος από τους παρόντες. Λίγες στιγμές αργότερα η μαθητική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου, ερμήνευσε δημοφιλή τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη (υπό την διεύθυνση της δασκάλας-μουσικού Ζέτας Αδαμοπούλου), συνοδεία πιάνο που έπαιξε ο μουσικός Στέφανος Κωνσταντόπουλος. Οι στίχοι των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη φόρτισαν ακόμα περισσότερο συγκινησιακά την ατμόσφαιρα…
Κατόπιν ο δήμαρχος Πύργου συνόδευσε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην πλατεία Νικάκη –που σύντομα θα αποκτήσει κι επίσημα το όνομα του πατέρα της- όπου σε πρόσοψη παρακείμενου κτιρίου δεσπόζει από την περασμένη Δευτέρα μια μεγάλων διαστάσεων  προσωπογραφία του Μίκη Θεοδώρακη, που συνοδεύεται από κείμενο που έγραψε ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Χάρης Β. Μικελόπουλος.
Αργότερα οι σημερινοί ιδιοκτήτες της οικίας που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Πύργο, υποδέχθηκαν εντός της την Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τον δήμαρχο Πύργου και άλλους παρόντες στην τιμητική εκδήλωση.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου