Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και η κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τόσο μέσω Λιβύης όσο και μέσω ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει καλέσει δημοσίως τον κ. Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη, όσο και για τη νέα διελκυστίνδα στην οποία μπαίνουν Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τόσο τo μνημόνιο συναντίληψης της Τουρκίας με τη Λιβύη που φέρεται να οδηγεί και σε οριοθέτηση μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών όσο και στην κατάθεση από την Αγκυρα συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου.
Το ραντεβού με τον κ. Ερντογάν δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», όλα όμως δείχνουν, τουλάχιστον επί της παρούσης, ότι ενώ αναμενόταν μια σύντομη άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση εντέλει δεν θα έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά θα θυμίζει το σκηνικό της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν, άλλωστε, αναμένονται να συζητηθούν τόσο το προσφυγικό όσο και τα διμερή θέματα. Ηδη χθες το βράδυ από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ότι «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αφορούσε τόσο το προσφυγικό όσο και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε ακόμα στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (12-13). 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου