Τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία μας για αλμυρές τροφές; | vita.gr
Αν έχετε παρατηρήσει ότι ξαφνικά αρπάζετε μια σακούλα με πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ, τότε ίσως συμβαίνει κάτι στον οργανισμό σας, εκτός της επιθυμίας σας να γευτείτε κάτι που περιέχει αλάτι. Η λιγούρα για αλάτι μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, από την αφυδάτωση μέχρι το στρες και το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο.
Σε γενικές γραμμές, η αλμυρή γεύση μπορεί να είναι εθιστική και ως άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι εκ φύσεως να τη λαχταρούμε. Επομένως, αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό αλάτι, ο οργανισμός μας εκδηλώνει συμπτώματα ώστε να μας οδηγήσει να το αναζητήσουμε.
Ορίστε οι πιο συνηθισμένες αιτίες που κρύβονται πίσω από την επιθυμία σας να φάτε κάτι αλμυρό.

1. Είστε αφυδατωμένη

Η αφυδάτωση κρύβεται πίσω από τις λιγούρες για διάφορες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού προκαλούν δίψα στον οργανισμό, επομένως μπορεί να είναι ένα σήμα ότι χρειάζεστε νερό. Άλλωστε, ορισμένες φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα.

2. Προπονήστε έντονα

Όταν ιδρώνετε, μειώνονται τα αποθέματα νατρίου στον οργανισμό σας. Επομένως, μετά από μια σκληρή προπόνηση κατά την οποία χάσατε πολύ ιδρώτα, ο οργανισμός σας θα χρειαστεί να αναπληρώσει την ποσότητα νατρίου. Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτό είναι να ζητήσει αλάτι, ειδικά αν γυμνάζεστε σε ένα περιβάλλον με υγρασία ή για περισσότερο από μία ώρα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύετε την απώλεια νατρίου εξαιτίας του ιδρώτα με την αφυδάτωση που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση  χρειάζεστε νάτριο, ενώ στην άλλη νερό.

3. Έχετε πολύ άγχος

Όταν βιώνετε μια στρεσογόνα περίοδο, ο οργανισμός σας δεν αντιδρά μόνο πνευματικά και ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιθυμείτε αλμυρές τροφές. Αντιμετωπίστε το θέμα από τη ρίζα του και την επόμενη φορά που θα έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό, προσπαθήστε να διαχειριστείτε με έναν πιο υγιή τρόπο το άγχος σας.

4. Αντιμετωπίζετε προεμμηνοροϊκό σύνδρομο

Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λαχτάρα για αλμυρά σνακ μόνο όταν περιμένετε ή έχετε περίοδο, δεν είστε η μόνη- πολλές γυναίκες έχουν λιγούρες αυτές τις ημέρες. Η επιθυμία για κάτι αλμυρό κατά τη διάρκεια του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου είναι μια πραγματική κατάσταση, για την οποία ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις. Αν αντιμετωπίζετε κατακράτηση υγρών, πρησμένα χέρια ή ευαισθησία στο στήθος σας κατά τις ημέρες της περιόδου σας, προτιμήστε το νερό αντί των αλμυρών σνακ, προκειμένου να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

5. Η δίαιτά σας περιλαμβάνει ήδη πολύ αλάτι

Μερικές φορές οι λιγούρες μας συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν έχετε επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν έχετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όταν έχετε συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, είναι φυσικό να το αναζητάτε. Δοκιμάστε να προσθέσετε στα πιάτα σας μυρωδικά και μπαχαρικά αντί για έξτρα αλάτι.

6. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός σας

Ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών. Ίσως νομίζετε ότι το αλάτι και το νάτριο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι. Το νάτριο αποτελεί συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα.
Τη μακρινή εποχή που η αναζήτηση τροφής ήταν ο μοναδικός τρόπος απόκτησης φαγητού, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν πηγές νατρίου στη φύση (ακόμα είναι). Όταν ο οργανισμός μας βρει μια τροφή με αλάτι, μας στέλνει σήμα να φάμε περισσότερο από αυτό, επειδή είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας.
Στη σύγχρονη εποχή, δεν αναζητούμε την τροφή μας στη φύση αλλά τη βρίσκουμε έτοιμη στο σούπερ μάρκετ, όπου είναι διαθέσιμα αμέτρητα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, ο οργανισμός μας είναι ακόμη προγραμματισμένος να το αναζητά.