Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019

Ξεράθηκε το Ποταμι. Και τυπικά «τίτλοι τέλους» για το ΠοτάμιΔευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2019

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΜΕ.ΣΥ.Α. Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης
ΑΘΗΝΑ. Την αναστολή λειτουργίας του κινήματος αποφάσισε η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων μετά από πολύωρη συνεδρίαση των μελών της, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εθελοντές και φίλοι του Ποταμιού.
Συγκεκριμένα, υπέρ της αναστολής ψήφισε το 63% των μελών που συμμετείχαν στη ψηφοφορία, ενώ κατά της αναστολής ψήφισε το 36%. Σημαντικό είναι ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν 93 από τα 106 μέλη της ΜΕ.ΣΥ.Α, δηλαδή το 98% των μελών.
Η απόφαση του ανώτερου συλλογικού οργάνου του Κινήματος, που επέχει θέση διαρκούς συνεδρίου, έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αναστολής λειτουργίας του Ποταμιού.
Στην ομιλία του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΜΕ.ΣΥ.Α, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναστέλλουμε σήμερα τη λειτουργία μας. Παραμερίζουμε τον εγωισμό μας και στέλνουμε ένα μήνυμα στους 86 χιλιάδες πολίτες που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Αλλά και στους 377 χιλιάδες πολίτες που σκίρτησαν μαζί μας την Ανοιξη του ’15. Τους ζητάμε να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητάμε να σκεφθούν αυτά που καταφέραμε. Τα παλιά συνθήματα, οι ρηχές αντιπαραθέσεις, οι αφορισμοί, οι κοκορομαχίες, τα εξυπνακίστικα σχόλια δεν είναι πολιτική. Τους ζητάμε, λοιπόν, να βάζουν ψηλά τον πήχη, για τους πολιτικούς. Τους ζητάμε να διεκδικούν, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αλήθεια! Ο σπόρος που ρίξαμε, θα φυτρώσει ξανά».
Τα λάθη στο Ποτάμι
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε αναφορά και στα λάθη του κόμματός του. «Το πρώτο μας λάθος ήταν ότι δεν αντιδράσαμε στην συκοφαντική επίθεση του 2014. Δεν ακούσαμε τους ποιητές που έλεγαν ‘δεν θα ήταν ύαινες αν εμείς δεν ήμασταν αρνιά’. Επιδείξαμε μεγαθυμία απέναντι στα κομματικά τρολ της Κουμουνδούρου και των ακροδεξιών συνεταίρων τους. Λάθος ήταν ότι δώσαμε χώρο και ευκαιρίες σε περιφερόμενους άεργους της δημόσιας ζωής. Κάναμε δεκτά αιτήματα φιλίας ανθρώπων που τελικά έβλεπαν το Ποτάμι ως ευκαιρία αποκατάστασης. Και όταν τα κέντρα εξουσίας το αποφάσιζαν, έφευγε και ένας. Μια ατέλειωτη ιστορία προδοσίας.

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μεγάλο λάθος είναι ότι πίστεψα – πιεζόμενος και από την Κ.Ο.- ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο Κίνημα συνεργαζόμενοι με παλιά συστήματα. Απογοήτευσα πολλούς φίλους. Είχαμε όμως το θάρρος να το διορθώσουμε. Αρνηθήκαμε οφίτσια και καρέκλες και αποχωρήσαμε», ανέφερε κάνοντας την αυτοκριτική του.
Και συνέχισε: «Η αποτυχία μας να εκλέξουμε ευρωβουλευτή ήταν ένα σοκ. Η πλατεία άρχισε να αδειάζει. Είχαμε 2 λύσεις: να κάνουμε ψηφοδέλτια με θείους και ξαδέλφες ή να πούμε ‘δεν κατεβαίνουμε’! Επιλέξαμε το αληθινό! Γιατί αν υπάρχει ένα νήμα που συνδέει την ιστορία μας, είναι η αλήθεια! Τι κάνει λοιπόν ένα κόμμα που ηττάται; Συνήθως σφυρίζει αδιάφορα. Κερδίζει χρόνο και ψάχνει ευκαιρίες αποκατάστασης. Και να ξαφνικά… η εξαίρεση!
Κάποιοι που δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε την ήττα στα μάτια! Κάποιοι που τολμάμε να κοιτάξουμε το μέλλον στα μάτια!
Με πολιτικό θάρρος και αίσθημα ιστορικής ευθύνης, το Πολιτικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά εισηγούμαστε στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων την αναστολή λειτουργίας του κινήματος. Η συνέχιση της λειτουργίας του Ποταμιού, με τρόπο που να απαντάει στην ιστορία του, δεν είναι δυνατή!».
Οι υποτροφίες των 500.000 ευρώ
«Παράλληλα, ζητάμε να σταματήσει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση του Ποταμιού. Ο,τι λεφτά μας αναλογούν, ζητάμε να προστεθούν και αυτά στις 500.000 ευρώ που δώσαμε για υποτροφίες στο ΕΚΠΑ. Κάποιοι προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν αλλά όλη η Ελλάδα έμαθε τελικά ότι το μικρό Ποτάμι εξασφάλισε 500.000 ευρώ για υποτροφίες ανθρώπων που ήταν με το ένα πόδι στην Ελλάδα και το άλλο στο εξωτερικό. 25 νέοι επιστήμονες θα μείνουν εδώ. Μια μικρή συμβολή σε μια μεγάλη υπόθεση. Υποτροφίες ‘Ποτάμι’; Οχι βέβαια! Υποτροφίες ‘Σταύρος Τσακυράκης’! Για τον δάσκαλο Τσακυράκη. Για τον επαναστάτη Τσακυράκη. Για τον φίλο μας, τον Σταύρο! Ολοι εμείς ‘οι Αντιεξουσιαστές του λόγου’, που έλεγε και ο ίδιος, έχουμε μεγάλη υποχρέωση σε αυτόν τον μεγάλο διανοητή!

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Κανείς από μας δεν θέλει να καταλήξει κομματικός γραφειοκράτης σε ένα ‘κόμμα σφραγίδα’. Αυτό μας οδήγησε να δώσουμε γρήγορα το ταμείο μας για υποτροφίες. Να μην περάσει από κανέναν η ιδέα ότι θα ζήσουμε, ότι θα ζήσω, με κομματικά λεφτά. Τα ‘κόμματα σφραγίδα’ είναι απαραίτητα για τα παλιά κόμματα. Πολλοί θα ήθελαν να προσθέσουν στη συλλογή τους μια χάντρα Ποτάμι. Να μοιράσουν υποσχέσεις, θέσεις, για να πουν ‘να, ήρθε μαζί μας το Ποτάμι’. Το Ποτάμι όμως δεν θα μπει σε παζάρια. Το ‘πάμε κι όπου βγει’ δεν μας αρμόζει».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου