Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019

Τέλος εποχής: Η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτείται – Ρόλο αντιβασιλέα αναλαμβάνει ο Κάρολος


Προσεχώς θα δούμε κατά πόσο και πότε θα επαληθευτεί το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sun» σύμφωνα με το οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ σε 18 μήνες από σήμερα, οπότε και θα γιορτάσει τα 95α γενέθλιά της θα παραιτηθεί, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον πρίγκιπα Κάρολο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει έντονη φημολογία περί αναβάθμισης του Καρόλου σε «σκιώδη βασιλέα» ή ακόμα και σε αντιβασιλέα.
Ο 71χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για απομάκρυνση του αδερφού του πρίγκιπα Άντριου από το παλάτι, μετά την αποτυχημένη συνέντευξή του στο BBC έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τη θέση.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα 95 έτη ήταν η ηλικία στην οποία αποχώρησε από το προσκήνιο και ο δούκας του Εδιμβούργου πρίγκιπας Φίλιππος. Επίσης προσθέτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ περιόρισε τις επίσημες δημόσιες εμφανίσεις της, από 332 το 2016 σε 283 το 2018.
Η μακροβιότερη βασίλισσα
Ετσι η αλλιώς η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα, με θητεία 66 έτη.
Ήταν 2 Ιουνίου του 1953 όταν η Ελισάβετ ΙΙ, στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Κι αυτό παρόλο που δεν αναμενόταν… να γίνει βασίλισσα καθώς κατά τη διάρκεια βασιλείας του παππού της, βασιλιά Γεώργιου Ε’,  κατείχε την τρίτη θέση στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1936, ο θάνατος του παππού της οδήγησε στον θρόνο τον θείο της ως Εδουάρδο Η΄, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου μετά την κρίση που ξέσπασε ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στη δύο φορές διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον.
Η αναπάντεχη παραίτηση είχε ως αποτέλεσμα ο πατέρας της Ελισάβετ, Αλβέρτος να στεφθεί βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος ΣΤ΄ τον Μάιο του 1937 και εκείνη να γίνει διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν ένα γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.
Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ  Ελισάβετ και  Φίλιππος βρισκόταν  στην Κένυα, ο βασιλιάς πέθανε.


Στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση της Ελισάβετ. Ηταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.


Την ημέρα της στέψης μία χρυσή άμαξα με οκτώ γκρίζα άλογα οδήγησε τη βασίλισσα και τον σύζυγο της, δούκα του Εδιμβούργου, από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Στο δρόμο για την τελετή της στέψης η βασίλισσα φορούσε το δεύτερο στέμμα της, το “διάδημα του έθνους του Γεωργίου Δ’, κατασκευασμένο το 1820 και διακοσμημένο με 1333 διαμάντια και 169 μαργαριτάρια που σχηματίζουν σχέδια με τριαντάφυλλα, τριφύλλια και αγκάθια, τα σύμβολα της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.
Το φόρεμα της βασίλισσας δια χειρός Norman Hartnell ήταν κατασκευασμένο από λευκό σατέν και κεντημένο με τα εμβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας σε χρυσό και ασημένιο νήμα.
Η στέψη  διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν το πρώτο παιδί που είδε τη στέψη της μητέρας του ως μονάρχη. Η πριγκίπισσα Άννα δεν ήταν παρούσα καθώς ήταν  πολύ μικρή.
Την τελετή  παρακολούθησαν 27 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ 11 εκατομμύρια την άκουσαν στο ραδιόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου