Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ, λόγω ναρκωτικών, αλκοολισμού και αυτοκτονιών


Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2019



(AP/David Goldman)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Μία νέα μελέτη δείχνει ότι αυξήθηκε το ποσοστό θνησιμότητας σε μεσήλικες όλων των εθνοτικών και φυλετικών ομάδων πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Καθώς μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών σε περίοδο τριών ετών -μία πτώση που οφείλεται σε υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε ανθρώπους στο άνθος της ηλικίας τους- η προσοχή δόθηκε στα δεινά των λευκών Αμερικανών σε αγροτικές περιοχές όπου πεθαίνουν από τους αποκαλούμενους «θανάτους απελπισίας»: υπερβολική δόση ναρκωτικών, αλκοολισμό και αυτοκτονία.
Ομως μία νέα ανάλυση για πάνω από μισό αιώνα των δεδομένων της ομοσπονδιακής θνησιμότητας, βρήκε ότι το αυξηθέν ποσοστό θνησιμότητας μετά των μεσήλικων έχει περάσει σε όλες τις εθνοτικές και φυλετικές ομάδες τόσο στα προάστια όσο και στις πόλεις. Και ενώ η υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο αλκοολισμός ήταν οι κύριες αιτίες, άλλες ιατρικές αιτίες όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια έπαιξαν τον ρόλο τους, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Ολη η χώρα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στην Υγεία σε σύγκριση με άλλα πλούσια κράτη», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Στίλβεν Γουλφ (Steven Woolf), του Πανεπιστημίου της Virginia Commonwealth. «Χάνουμε ανθρώπους στην πιο παραγωγική περίοδο της ζωής τους. Τα παιδιά χάνουν τους γονείς. Οι εργοδότες έχουν μια ασθενέστερη εργατική δύναμη».
Αυτή η μείωση της διάρκειας ζωής των Αμερικανών είχε από καιρό εδραιωθεί. Αλλά αυτό που είναι νέο είναι οι λεπτομέρειες των αιτίων που περιγράφονται στη μελέτη, όπως νέα ήταν και η πλούσια ανάλυση της γεωγραφίας, δηλαδή των περιοχών που συναντάται περισσότερο η μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ειδικοί της Υγείας λένε ότι η επίδραση είναι εκπληκτική.
Η αύξηση των θανάτων στους ανθρώπους μέσης ηλικίας έδειξε το κενό προληπτικής περίθαλψης και υγειονομικών μέτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με άλλα πλούσια κράτη, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας στον Κόσμο, αναφέρεται σε άρθρο που ήταν συνημμένο στη μελέτη.
«Η θνησιμότητα βελτιώθηκε από έτος σε έτος κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα», δήλωσε ο Δρ Σάμουελ Πρέστον (Samuel Preston), δημογράφος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας. «Ο 21ος αιώνας είναι μια σημαντική εξαίρεση. Από το 2010 δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στη θνησιμότητα μεταξύ της εργατικής τάξης».
Ενώ ο συνολικός αριθμός των υπερβολικών θανάτων -δηλαδή ο αριθμός των θανάτων που δεν θα είχαν συμβεί εάν το ποσοστό θνησιμότητας συνέχιζε να βελτιώνεται- είναι μικρός, στους 33.000, οι θάνατοι στους νεότερους ανθρώπους έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις εθνικές εκτιμήσεις προσδόκιμου ζωής από τους θανάτους των ανθρώπων στη δεκαετία του ‘80 ή του ‘90.
Τα ποσοστά θανάτου βελτιώνονται πραγματικά μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων Αμερικανών, σύμφωνα με τον Δρα Γουλφ, ίσως επειδή μπορεί να έχουν πιο αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη – το Medicaid για πολλά παιδιά και το Medicare για τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ποσοστό θνησιμότητας από το 2010 έως το 2017, από όλες τις αιτίες στις ηλικίες 25 έως 64 χρόνων, αυξήθηκε από 328,5 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους σε 348,2. Ηταν φανερό στατιστικά από το 2014 ότι δεν επηρεάζονταν μόνο λευκοί, αλλά όλες οι φυλές και οι εθνότητες και όπως ειπώθηκε οι κύριες αιτίες ήταν η υπερβολική δόση ναρκωτικών, ο αλκοολισμός και οι αυτοκτονίες.
«Το γεγονός ότι είναι τόσο εκτεταμένο και περιλαμβάνει τόσες πολλές αιτίες θανάτου, υποδηλώνει πως συμβαίνει κάτι ευρύτερο στη χώρα μας», δήλωσε η Ελεν Ρ. Μεάρα (Ellen R. Meara), καθηγήτρια της Πολιτικής Υγείας στο Dartmouth College. «Αυτό δεν περιορίζεται πλέον στους λευκούς μέσης ηλικίας».
Οι Πολιτείες με τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας μεταξύ των ενηλίκων νέων και των μεσήλικων ήταν το Νιου Χάμσαϊρ, το Μέιν, το Βερμόντ, η Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο.
Ο Δρ Γουλφ δήλωσε ότι ένα από τα ευρήματα έδειξε πως οι υπερβολικοί θάνατοι ήταν πολύ συγκεντρωμένοι γεωγραφικά, με το ένα τρίτο σχεδόν σε τέσσερες Πολιτείες: Οχάιο, Πενσιλβάνια, Κεντάκι και Ιντιάνα.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου