Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Αλλάζει η δημογραφική σύνθεση των Ηνωμένων Πολιτειών


 Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2019



Ανιψιές και ξαδέλφια της νεοεκλεγείσας δημάρχου, Ρεγκίνα Ρομέρο, στην Τουσόν Αριζόνας, στις 5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη Λατίνα δήμαρχο στην ιστορία της πόλης και είναι κόρη αγροτών. (Kelly Presnell/Arizona Daily Star via AP)
ΓΙΑΚΙΜΑ. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι λευκοί είναι ηλικιωμένοι και οι νέοι είναι Λατίνοι. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη Γιακίμα (Yakima) στην Πολιτεία Ουάσιγκτον και είναι ενδεικτική της εικόνας που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα μητροπολιτικά κέντρα των ΗΠΑ, δείχνοντας πως αλλάζει η δημογραφική σύνθεση στη χώρα.
Σε επιτόπιο ρεπορτάζ τής «New York Times» αναφέρεται η Ντούλτσε Γκιουτιέρεζ (Dulce Gutierrez), η οποία άκουσε μία θυμωμένη φωνή καθώς μιλούσε στα Ισπανικά σε μια ομάδα μαθητών που είχαν προσφερθεί εθελοντικά να μοιράσουν φυλλάδια για την εκστρατεία της ως δημοτικού συμβούλου.
Η φωνή ερχόταν από την απέναντι πλευρά του δρόμου, από μία ηλικιωμένη λευκή που στεκόταν στη βεράντα της. Η κυρία Γκιουτιέρεζ είχε ξανακούσει τέτοια λόγια, αλλά αυτή τη φορά μπροστά στα παιδιά πήρε φωτιά… Ηθελε να φωνάξει στην ηλικιωμένη ότι είναι ρατσίστρια. Ηθελε να της πει ότι η ίδια εργάστηκε πολύ σκληρά για να φτάσει εδώ που βρίσκεται ώστε να προσφέρει στους Λατίνους την ευκαιρία να έχουν λόγο στα κοινοτικά, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σιωπηλοί.
«Γύρνα στο Μεξικό» φώναξε η λευκή ηλικιωμένη.
«Ω! Αυτό πληγώνει» ήταν ό,τι θυμάται η κ. Γκιουτιέρεζ από εκείνη τη στιχομυθία.
Η κ. Γκιουτιέρεζ διεκδίκησε μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Γιακίμα και έγινε μία από τους πρώτους Λατίνους πολιτικούς που εκλέχθηκαν ποτέ σε αυτή την κοινότητα των 94.000 κατοίκων όπου ο αριθμός των Λατίνων διπλασιάστηκε μέσα σε μία γενιά και τώρα αποτελούν το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού.
Οι αλλαγές σε αυτή την αγροτική κοιλάδα, γνωστής ως το καλάθι με φρούτα του Εθνους, καθρεφτίζουν τις δημογραφικές αλλαγές που συμβαίνουν σε πολυάριθμες αμερικανικές πόλεις. Η κ. Γκιουτιέρεζ αντιπροσωπεύει μία μεγάλη αλλαγή όχι μόνο λόγω της εθνότητάς της, αλλά και λόγω της ηλικίας της. Ηταν 26 χρόνων όταν πρωτοεκλέχθηκε. Στη Γιακίμα, οι νέοι ενήλικες είναι πιθανό να είναι Λατίνοι σε ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τους μεγαλύτερους ενήλικες.
Στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις με διαφορετικότητα στις εθνότητες, η ηλικία είναι ένα δυναμικό στοιχείο, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η «ΝΥΤ». Σε περίπου 100 μητροπολιτικές περιοχές, από τη Σάντα Φε στη Νέα Υόρκη και δεκάδες πόλεις ανάμεσά τους, οι λευκοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων ηλικίας άνω των 45 ετών και η μειονότητα των ενηλίκων μικρότερης ηλικίας.
Δημογραφικές αλλαγές σαν αυτές καθορίζουν μια πολιτική στιγμή στην Αμερική, όπου ο Πρόεδρος δημιουργεί εντάσεις με φυλετικές διαμαρτυρίες λόγω καταστολών μετανάστευσης, με δημιουργία τείχους στα σύνορα και με την φράση του σε τέσσερις βουλευτίνες του Δημοκρατικού Κόμματος να πάνε πίσω στις πατρίδες τους.
Σε τοπικό επίπεδο, οι δημογραφικές αλλαγές οδηγούν επίσης σε πολιτικές αλλαγές. Στη Γιακίμα, την ίδια χρονιά που οι πρώτοι Λατίνοι εκλέχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κοινότητα ψήφισε επίσης συντριπτικά για τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον πήγε στη Χίλαρι Κλίντον. Φέτος, ξεκίνησε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την Υπηρεσία Μετανάστευσης που εμφανίστηκε στην πόλη. Την ημέρα των εκλογών, η κομητεία Γιακίμα ενώθηκε με την υπόλοιπη Πολιτεία και απέρριψε το μέτρο «affirmative action» συνεπεία του οποίου θα ήταν να καθίσουν λιγότεροι Λατίνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο.
Ο 67χρονος Ντέιβ Ετλ (Dave Ettl) πέντε φορές την εβδομάδα προσφέρει ένα σχόλιο πάνω στην δημογραφική αλλαγή της Γιακίμα, όπου ο ίδιος ζει από τη δεκαετία του ‘80. Είναι συμπαρουσιαστής του δημοφιλούς συντηρητικού πρωινού ραδιοφωνικού προγράμματος, που ο ίδιος το περιγράφει ως «καλή συζήτηση, τυλιγμένη με ένα στιλ ‘πέστο όπως είναι’».
«Σε παλιούς δεινόσαυρους σαν εμένα η ιδεολογία μας μπορεί να αλλάξει, ή μπορεί και όχι. Η Ακρα Αριστερά πιέζει πολύ γρήγορα, πολύ δυνατά. Τα πράγματα μπορεί να γλιστράνε προς αυτή τη φορά, αλλά τρέχουν πολύ βιαστικά. Το σενάριό μάς λέει ότι πηγαίνουν πολύ μακριά, πολύ αριστερά, πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Ετλ.
Το πλούσιο ηφαιστειώδες έδαφος της Κοιλάδας Γιακίμα, αρχικά καλλιεργήθηκε από μέλη του Εθνους Γιακάμα, πριν υποχρεωθούν να κατοικήσουν σε καταυλισμό στα μέσα του 1800 και μετά μετανάστευσε στην περιοχή ιαπωνικός πληθυσμός, που και αυτός υποχρεώθηκε να εγκλειστεί σε καταυλισμός μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ.
Στη συνέχεια μετανάστευσαν λευκοί εργάτες πολλοί από τους οποίους άντεξαν την εποχή της Dust Bowl, όπως χαρακτηρίζεται η εποχή της μεγάλης ξηρασίας και των ανέμων σκόνης που στέγνωσαν τα χωράφια κατά τη δεκαετία του 1930. Πολλοί άντεξαν και οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν. Χρειάστηκαν εργατικά χέρια και τα πρώτα κύματα Μεξικανών άρχισαν να φτάνουν τη δεκαετία του 1940.
Τα παιδιά τους σιγά σιγά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται να γεμίζουν τις σχολικές αίθουσες και όσοι ήταν παράτυποι με την αμνηστία του 1986 από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν πήραν την υπηκοότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου