Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Λόουελ: Η Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής -τιμή στους πρωτοπόρους

 Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2019

Από την εκδήλωση "Λόουελ: Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής". Διακρίνεται ο Γεώργιος Μπεχράκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Λόουελ (University of Massachusetts Lowell History Department) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Λόουελ, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες με τίτλο «Λόουελ: Η Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής» με φωτογραφική έκθεση και αφήγηση αναμνήσεων.
Η εκδήλωση έγινε σε μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου. Παρευρέθηκαν περί τα τριακόσια και πλέον άτομα. Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν οι γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, ο εκ Λόουελ κορυφαίος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης, ο ομογενής δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, ο Α αντιπρόεδρος Κώστας Τραβαγιάκης, ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Νέας Αγγλίας Δημήτρης Ματθαίος. Επίσης παρέστη για λίγο η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Jacjuie Moloney, καθηγητές και φοιτητές.
Τιμήθηκε ο αείμνηστος ομογενής καθηγητής της ψυχολογίας Τσαρλς Νικητόπουλος, ο οποίος δίδαξε επί σαράντα και πλέον έτη και διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση του Ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς στο Λόουελ. Η κόρη του Χριστίνα Νικητοπούλου με μίλησε για τη ζωή, την πορεία και την προσφορά του πατέρα της τον οποίον χαρακτήρισε «στοχαστή». Απεβίωσε τον Ιούνιο του 2018.
Ο διακεκριμένος καθηγητής της ιστορίας και συντελεστής της φωτογραφικής έκθεσης Robert Forrant, έκανε μία ιστορική αναδρομή στους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες συνοδεία προβολής φωτογραφιών επισημαίνοντας τους αγώνες και τις αγωνίες τους, τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους και γενικά σε περιστατικά της πορείας της ζωής τους. Είπε ότι «συγκέντρωναν τα σεντς και τα δεκαράκια για να ιδρύσουν το Ελληνικό Σχολείο.
Ανάμεσα στην προβολή των φωτογραφιών που ξεκινούσαν από αποφοίτηση του Ημερήσιου Σχολείου το 1915, το πρώτο παντοπωλείο της οικογένειας Δημουλά, με την πινακίδα πωλείται αρνάκι γάλακτος. Αυτό το μικρό παντοπωλείο εξελίχθηκε σήμερα σε εκατό και πλέον κατάστημα υπεραγορές τροφίμων με την ονομασία Market  Basket μέχρι τα υποδηματοποιεία  και τα καφενεία. Ελέχθη ότι το έτος 1920 το Λόουελ είχε εβδομήντα καφενεία, φτάνοντας μέχρι σήμερα με την πρόσφατη έκδοση γραμματοσήμου από την Ελλάδα προς τιμή του Γεωργίου Μπεχράκη.
Ο κ. Μπεχράκης δήλωση στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μία θαυμάσια εκδήλωση, η οποία μας έδειξε την πορεία των πρωτοπόρων ελλήνων μεταναστών. Στις φωτογραφίες είδα και θυμήθηκα το σπίτι που μέναμε και ακόμα τον πατέρα μου ο οποίος επέμενε όλα τα αδέλφια να πάμε στο κολέγιο, και πήγαμε».
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα είπε πως «η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας του Λόουελ είναι η ιστορία του πρώτου Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Αγγλία, το οποίο δεν είχε ανοίξει στη Βοστώνη όπου λειτουργεί σήμερα, αλλά εδώ στο Λόουελ το 1903». Τόνισε πως «το Λόουελ ονομάσθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα, ο οποίος στην συνέχεια έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης «Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής».
Τόνισε πως «με την πρώτη ματιά αυτή η έκθεση φαίνεται να είναι τοπική, αλλά δεν είναι, διότι μας λέγει κατά κάποιο τρόπο μία ευρύτερη ιστορία δύο εθνών. Την ιστορία των Ελλήνων, ενός έθνους μεταναστών οι οποίοι ήλθαν εδώ να πραγματώσουν  το Αμερικανικό όνειρο της επιτυχίας και την ανόδου μέσα σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους. Και πραγματικά οι έλληνες του Λόουελ πέτυχαν το Αμερικανικό όνειρο, κερδίζοντας την ξεχωριστή τους θέση μέσα στο όμορφο Αμερικανικό μωσαϊκό, όχι τυχαία, αλλά με θυσία, διακινδύνευση και σκληρή εργασία».
Αναφέρθηκε με φιλόφρονα λόγια στον καθηγητή Robert Forrant τον οποίον χαρακτήρισε «έναν ανεγνωρισμένο ιστορικό της βιομηχανίας και της εργασίας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έστησε τούτη την έκθεση».
Ο κ. Ευθυμίου είπε ακόμα πως «εδώ στο Λόουελ όπως και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Μέριμακ χιλιάδες Έλληνες από την Πελοπόννησο, την κυρίως και την κεντρική Ελλάδα, τα νησιά, την Μακεδονία και την Κρήτη ήλθαν για να εργασθούν στα υφαντουργία παρέχοντας εργατικά χέρια για την βιομηχανική οικονομία της Μασαχουσέτης. Ασχετα με την αποβιομηχάνιση που ακολούθησε τα ίχνη τους είναι θεατά: τέσσερις Ελληνορθόδοξες κοινότητες, το Μόνο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο στη Νέα Αγγλία, μουσικά κονσέρτα, ελληνικά φεστιβάλ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, παρελάσεις, πολλά δημόσια μνημεία».
Υπενθύμισε ότι «το Λόουελ έχει δώσει σε τούτη τη χώρα μερικούς γίγαντες, δύο Προεδρικούς υποψηφίους. Καθώς ξέρετε ο Πάνος Δουκάκης, ο πατέρας του Μιχάλη Δουκάκη εγκαταστάθηκε στο Λόουελ το 1912. Ο Πολ και η Νίκη Τσόγκα εκλεγόταν εδώ, ο Θεόδωρος Λεόνσης ξεκίνησε εδώ, η οικογένεια Δημουλά ιδιοκτήτρια της εταιρίας Market Basket, ο Γεώργιος Μπεχράκης, μία κολοσσιαία μορφή στο τομέα των επιστημών και μέγας ευεργέτης».
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου τόνισε ότι το Ελληνικό Προξενείο ιδρύθηκε στο Λόουελ το 1903.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος









Ο καθηγητής της ιστορίας Robert Forrant.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος











Πινακίδα της φωτογραφικής έκθεσης.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος





Ο δύο καλοί φίλοι ο δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς, ο οποίος ως ιδιώτης συνέβαλε στην επανεκλογή του κ. Σαμαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος





Η προβληθείσα φωτογραφία με το γραμματόσημο που εξέδωσε πρόσφατα η Ελλάδα προς τιμήν του Γεωργίου Μπεχράκη.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου