Η σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων αποτελεί πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών και ως τέτοια θα προωθηθεί, αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, μετά τη συζήτηση που ανακινήθηκε στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την καμπάνια για τα ελληνικά προϊόντα υπό την ετικέτα «Macedonia the GReat».
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δημοσίως προαναγγείλει τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής γι’ αυτό τον σκοπό. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών είναι ιδιαίτερα σύνθετο θέμα και θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και την ενεργό εμπλοκή των επιχειρήσεων.
Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε την Κυριακή, όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «μονομερείς» ενέργειες, με αφορμή την καμπάνια «Macedonia the GReat». «Η μονομερής προσέγγιση θα μπορούσε να υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο χωρών», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός το οποίο ήταν ελαφρώς παράδοξο, καθώς η παρουσίαση της καμπάνιας έγινε πριν από τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Θεσσαλονίκη, ενώ, αμέσως μετά, οι διαρροές εκατέρωθεν των συνόρων φιλοτεχνούσαν την εικόνα μιας πολύ εποικοδομητικής συζήτησης.
Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ έσπευσε, πάντως, χθες να πάρει αποστάσεις από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. «Εχουμε ενσωματώσει το θέμα στη συμφωνία των Πρεσπών, όπου συστήνεται διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που πρέπει να ολοκληρωθεί, πράγμα που θα επιλύσει από κοινού τη μόνιμη επωνυμία προϊόντων δίνοντας οριστικό και μόνιμο branding των προϊόντων που προέρχονται από τη Μακεδονία, χωρίς να γίνεται σύγχυση», σχολίασε ο κ. Ζάεφ, και πρόσθεσε ότι «τόσο η συμφωνία των Πρεσπών όσο και τα διεθνή πρότυπα δείχνουν σαφώς πώς επιλύονται τέτοια θέματα».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου