Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Eφυγε αιφνιδίως από το Συνέδριο της «Ηγεσίας των 100» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής


 Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος διέκοψε αιφνιδίως την παραμονή του στο Συνέδριο της «Ηγεσίας των 100» το απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στο Μαϊάμι της Φλόριδας και αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη χωρίς να δοθεί ούτε από τον ίδιον, αλλά ούτε και από άλλον εκπρόσωπό του κάποια εξήγηση. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή για πολλά και διάφορα σχόλια και υποψίες.
Το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί προέβλεπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα παρέμενε μέχρι το τέλος του Συνεδρίου, ενώ είχε προγραμματιστεί να προΐστατο της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή στο Ναό της Αγίας Σοφίας του Μαϊάμι.
Τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και η ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης ήταν τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στη διάρκεια του 27ου Συνεδρίου της Οργάνωσης της «Ηγεσίας των 100».
Το Συνέδριο συνήλθε στο πολυτελές ξενοδοχείο «The Ritz-Carlton Key Biscayne», στην πόλη Μαϊάμι της Φλόριδας από την Πέμπτη 1η μέχρι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018.
Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου ήταν ανοικτή συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις για τα θέματα που αφορούν την Αρχιεπισκοπή και ιδιαίτερα τα οικονομικά.
Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ο κ. Λάζαρος Κίρκος, λογιστής από το Ντιτρόιτ, πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, διηύθυναν τη συζήτηση και οι οποίοι, ανάμεσα στα άλλα, είπαν ότι παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές, τα πράγματα γίνονται αρκετά καλύτερα.
Και αφού αναφέρθηκαν στη σωρεία των προβλημάτων τα οποία ανακάλυψαν, όπως είπαν, πρόσφατα, μίλησαν για βελτιώσεις που έγιναν στα εσωτερικά συστήματα ελέγχων, στις απολύσεις προσωπικού και στην περικοπή γενικά των εξόδων.
Στη συνέχεια, ελέχθη στους συνέδρους πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Αρχιεπισκοπή «ισοστάθμισε» έξοδα και έσοδα τον περασμένο μήνα, και πως η Αρχιεπισκοπή ήταν σε θέση πλέον να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς της. Τόνισαν ωστόσο, πως αυτό δεν αντιμετωπίζει το χρέος το οποίο ονόμασαν Legacy Debt δηλαδή κληρονομηθέν χρέος, πράγμα το οποίο δημιούργησε δυσφορία σε πολλούς συνέδρους.
Η μεγάλη αποκάλυψη όμως ήταν ότι μπόρεσαν να πετύχουν οικονομική σταθερότητα λόγω του ότι 34 κοινότητες, έναντι κάποιας έκπτωσης που τους δόθηκε, προπλήρωσαν την ετήσια οικονομική τους συνεισφορά για το έτος 2018, το περασμένο έτος 2017.
Αμέσως μετά, έγινε αναφορά στον ανοικοδομούμενο ναό του Αγίου Νικολάου. Οι προαναφερθέντες αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής δέχτηκαν αρκετές ερωτήσεις για τον ναό του Αγίου Νικολάου. Στις απαντήσεις που έδωσαν τόνισαν κατηγορηματικώς και με έμφαση πως ο ναός του Αγίου Νικολάου θα ολοκληρωθεί.
Ωστόσο, δεν είχαν πληροφορίες για το πότε θα γίνει η ολοκλήρωση του ναού και ποιο θα είναι το συνολικό κόστος του. Είπαν όμως ότι έχει προσληφθεί εταιρεία ασφαλείας (security company) για να προσέχει την οικοδομή ώστε να μην την βανδαλίσουν ή επιφέρουν βλάβες σ’ αυτήν.
Επίσης, είπαν πως ενδεχομένως ξοδεύθηκαν $20 εκατομμύρια δολάρια προτού καν αρχίσει η ανοικοδόμηση του ναού. Απέδωσαν δε το γεγονός αυτό ότι υπήρχαν υψηλοί δικηγορικοί λογαριασμοί και έξοδα σχετιζόμενα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του κ. Καλατράβα.
Πρόσθεσαν ακόμα ότι μόνο $17 εκατομμύρια ξοδεύθηκαν για την ανοικοδόμηση αυτή καθ’ εαυτή και πως αυτή τη στιγμή η Αρχιεπισκοπή οφείλει στην οικοδομική εταιρεία το ποσό των $7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οταν όμως ρωτήθηκε ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος για το τι προβλέπει το συμβόλαιο και εάν υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος του ακινήτου, εμφανίσθηκε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες του συμβολαίου, πράγμα το οποίο κίνησε την περιέργεια πολλών συνέδρων και σχολιάσθηκε κατόπιν ποικιλοτρόπως διότι ο κ. Τσαντίκος πέρα από το ότι είναι πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100» και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, είναι επίσης και μέλος της Νομικής Επιτροπής.
Μόνο δύο παρευρέθηκαν από τους Μητροπολίτες, ο Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος και ο Πίτσμπουργκ κ. Σάββας. Απών ήταν ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος αν και το Μαϊάμι όπου έγινε το Συνέδριο ανήκει στη δικαιοδοσία της Μητρόπολής του.
Στο περιθώριο του Συνεδρίου γίνονταν κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανάμεσα στους συνέδρους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Αμερικής. Επίσης, αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει στα μέλη της «Ηγεσίας των 100» η στάση των Μητροπολιτών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τίποτε για την οικονομική πτώχευση που είχε οδηγηθεί η Αρχιεπισκοπή.
Στο Συνέδριο αυτό παρευρέθηκαν περί τους 320 ομογενείς, σύμφωνα με τον κατάλογο που κατάρτισε η Διεύθυνση αυτού του Οργανισμού.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου