Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Η επόμενη ημέρα: Πρόβα εκλογών σε κλίμα εθνικού διχασμού;

Τι πρέπει να κάνει η Επιτροπή από εδώ και πέρα

Η επόμενη ημέρα: Πρόβα εκλογών σε κλίμα εθνικού διχασμού;Ένα νέο κύκλο συζητήσεων, πολιτικών αντιπαραθέσεων και νομικών διαδικασιών, ανοίγει η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής η οποία αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, από εδώ και στο εξής θα μπει το νερό στ’ αυλάκι», λένε πολιτικοί αναλυτές έπειτα από την 20ωρη και πλέον θυελλώδη συνεδρίαση η οποία είχε τα πάντα. 

 Ανάδειξη του μίσους που επικρατεί στο Κοινοβούλιο, ένα κλίμα εμφυλιοπολεμικό, μια προσπάθεια αποδόμησης των αντιπάλων ένθεν κακείθεν και η δημιουργία ενός παρατεταμένου προεκλογικού σκηνικού στο οποίο θα κυριαρχεί το σκάνδαλο της Novartis. 

 Από εδώ και στο εξής, η Επιτροπή καλείται να διερευνήσει εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα της δωροδοκίας, της δωροληψίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για τα πολιτικά πρόσωπα ή αν οι κατηγορίες θα επιστραφούν στην Δικαιοσύνη για να δικαστούν οι πολιτικοί ως απλοί πολίτες.

 Αν συμβεί αυτό τότε η ζωή της Επιτροπής θα είναι βραχύβια, έως ένα μήνα. Θα είναι μια fast track διαδικασία μέχρι να επιστρέψει η δικογραφία στην κυρία Τουλουπάκη. Αν, όμως, υπάρξει διαφορετική απόφαση τότε θα μπορεί να πάρει παράταση. 

 Η διαδικασία – εξπρές ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διότι όταν κατηγορούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο διοικητής της ΤτΕ και τόσοι υπουργοί είναι λογικό να μην υπάρχει ο χρόνος για να γίνει έρευνα στην ουσία.
Απ’ ότι φαίνεται, όμως, η Επιτροπή δεν θα πιάσει την ουσία, θα αποφανθεί για το αν είναι αρμόδια να εξετάσει ή αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα και θα επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Ένα τέτοιο σενάριο βεβαίως θα οδηγήσει σε μια μακρά και ατέρμονη διαδικασία όπου θα μπορούν να γίνει έρευνα ώστε να «δέσουν» οι κατηγορίες που μέχρι σήμερα είναι έωλες, μόνο με τις καταθέσεις των αγνώστων μαρτύρων.
 Σε κάθε περίπτωση, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση πετυχαίνει αυτό που θέλει, δηλαδή να κρατά στην επικαιρότητα ένα θέμα που πιστεύει ότι την βολεύει διότι στριμώχνει τα υπόλοιπα κόμματα. 
Από την άλλη, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν «Βατερλό» για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση καθώς αποδείχθηκε η πολιτική σκευωρία. Μάλιστα επικαλούνται το μούδιασμα και τα χαμηλωμένα βλέμματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι χθες ο κ. Τσίπρας διέβη τον Ρουβίκωνα και θα οδηγηθεί κάποια στιγμή στις κάλπες με βασικό θέμα την κάθαρση και την απομόνωση του διεφθαρμένου παλαιού πολιτικού συστήματος. Εκτιμούν ότι πρόκειται για «πρόβα» προεκλογικής περιόδου σε κλίμα διχασμού.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου