Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Εκτοξεύθηκε με προορισμό τον Αρη το «Βαρύ Γεράκι»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018
Εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο «Κένεντι» της Φλόριντα ο πύραυλος «Falcon Heavy», ένας από τους ισχυρότερους πύραυλους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, ξεκινώντας το παρθενικό του ταξίδι με προορισμό τον πλανήτη Άρη, σε μία ιστορική ημέρα για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Ο πύραυλος - μαμούθ έχει ύψος 70 μέτρα και 27 κινητήρες και θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Επίσης θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 63.800 κιλά σε μια τροχιά γύρω από την Γη και 16.800 κιλά στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με την εταιρεία SpaceX, του Έλον Μασκ. Σύμφωνα με τον Μασκ, οι ικανότητες του «Γερακιού» είναι μεγαλύτερες από διπλάσιες από εκείνες του δεύτερου ισχυρότερου πυραύλου, «Delta IV Heavy», και μάλιστα με μόλις το ένα τρίτο του κόστους του τελευταίου.
Παρότι είναι συνήθως αισιόδοξος στις προβλέψεις του, ο 47χρονος Έλον Μασκ αυτή τη φορά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτύχει το εγχείρημα, καθώς υπάρχει πιθανότητα ο πύραυλος να εκραγεί - κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως οι πιθανότητες επιτυχίας της εκτόξευσης είναι μόλις 50-50. Συγκεκριμένα, θα χρειαστούν 6μιση ώρες, για να γίνει γνωστό ότι όλα τα στάδια τις εκτόξευσης έχουν εξελιχθεί με επιτυχία.
To παράθυρο εκτόξευσης του Falcon Heavy άνοιξε στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος θα βρεθεί για έξι ώρες σε τροχιά, για να αποδείξει πως μπορεί να παραδώσει ένα φορτίο. Στη συνέχεια, όταν προσεγγίσει τον Άρη, θα απελευθερώσει το «Tesla Roadster», το σπορ αυτοκίνητο Tesla του ίδιου του Μασκ, με μία «κούκλα» ντυμένη με στολή αστροναύτη στη θέση του οδηγού, σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, η οποία φτάνει μέχρι και τον Κόκκινο Πλανήτη. Εντούτοις, δεν αποκλείεται και η περίπτωση να πάει κάτι στραβά και τελικώς να καταλήξει στην επιφάνεια του πλανήτη. Η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε υπό τη μουσική υπόκρουση του διάσημου τραγουδιού του Ντέιβιντ Μπάουι, Space Oddity.
Ουσιαστικά, ο γιγαντιαίος πύραυλος είναι τρεις από τους «κύριους» πυραύλους της εταιρείας, «Falcon 9», οι οποίοι έχουν συνδεθεί και έχουν γίνει «ένας». Τα τρία κύρια επίπεδα των πυραύλων (τα κάτω τμήματα που δίνουν την ώθηση) επέστρεψαν στη Γη, για να χρησιμοποιηθούν εκ νέου στο μέλλον, όπως είναι πλέον η συνήθης πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία. Τα δύο έχουν ήδη προσγειωθεί επιτυχώς σε ειδικές ζώνες προσγείωσης στη Φλόριντα, νότια του διαστημικού κέντρου, ενώ το τρίτο αναμένεται να καταλήξει σε μία ειδική μη επανδρωμένη πλατφόρμα στην ανοιχτή θάλασσα.
Το «Βαρύ Γεράκι» υστερεί από άποψης ισχύος μόνο των πυραύλων της εποχής του προγράμματος «Απόλλων» της NASA, η οποία σήμερα αναπτύσσει τον δικό της βαρύ πύραυλο, SLS. Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Guardian, το κόστος του υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια ανά πτήση, τη στιγμή που η SpaceX εκτιμά ότι το κόστος του «Γερακιού» θα είναι μόλις 90 εκατ. δολάρια ανά πτήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου