Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2018


  • Στο συλλαλητήριο της Κυριακής στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια. Αν και το Μαξίμου έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει - όπως έπραξε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης - για ακραία στοιχεία και εθνικιστές, αναμένει τη συμμετοχή του κόσμου για να ζυγίσει τις εξελίξεις.
  • Έκρηξη σημειώθηκε περί τις 04.00 σε κατάστημα με έπιπλα στη λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι.
  • Παρά την έντονη αντιπαράθεσή τους στη διάρκεια της τηλεοπτικής τηλεμαχίας, οι δύο διεκδικητές για το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, αποχώρησαν από τη συζήτηση στέλνοντας μήνυμα ενότητας.
  • Μπορεί να «κλείδωσε» και επισήμως η συμμετοχή της Εκκλησίας στο επερχόμενο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, ωστόσο στους κόλπους της συνεχίζονται οι φωνές υπέρ του αντιθέτου.

Κόσμος

  • Η «Ημέρα Μηδέν» για το Κέιπ Τάουν πλησιάζει: τον Απρίλιο, η πόλη θα ξεμείνει τελείως από νερό. Η καταστροφή που θα αντιμετωπίσει το Κέιπ Τάουν θα ξεπεράσει την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, προειδοποιεί η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.
  • Η Γερουσία της Πολωνίας ενέκρινε σε ψηφοφορία της μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να προστατεύσει την εικόνα της χώρας αλλά οδήγησε το Ισραήλ να κατηγορήσει τη Βαρσοβία ότι αποπειράται να «ξαναγράψει την ιστορία» και «αρνείται το Ολοκαύτωμα».
  • Οι θάνατοι από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών συνέχισαν να αυξάνονται εκθετικά την περασμένη χρονιά στον Καναδά, ιδίως στη Βρετανική Κολομβία (δυτικά), όπου η φαιντανύλη, ισχυρό ηρεμιστικό, ενοχοποιείται για οκτώ στους δέκα θανάτους.
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τετάρτη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Πολωνίας να αναθεωρήσει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα η χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» και η δημόσια έκφραση της άποψης ότι οι Πολωνοί φέρουν ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί στο έδαφος της χώρας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ρώτησε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν για την πορεία της εν εξελίξει έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της Μόσχας και του επιτελείου του ρεπουμπλικανού προέδρου πριν από τις εκλογές του 2016, μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο πηγές με γνώση της συνάντησης των δύο ανδρών που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Οικονομία

  • Στην έκπτωση επί των τιμών των οικιστικών και επαγγελματικών ακινήτων που θα εφαρμοστεί στα stress tests επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των τραπεζικών διοικήσεων, μετά τη δημοσίευση του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου τους από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ).
  • Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δώσει παρατάσεις σε όλα τα εκπτωτικά «μπόνους» που προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα (Ν. 4495/17), ο οποίος άρχισε να ισχύει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
  • Κάνοντας αναδρομή της θητείας του ο επικεφαλής του EWG Τ.Βίζερ εκτιμά ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα. Με εξαίρεση προφανώς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως σημειώνει, «τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο». Ερωτηθείς εάν η χώρα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της αιφνιδιάζει: η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Δεν παραλείπει δε να μιλήσει για τον Γ.Βαρουφάκη.
  • Η ΔΕΗ επιδιώκει την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας πριν την λήξη της υφιστάμενης, ώστε να μην υπάρχει θεσμικό κενό, επισημαίνουν κύκλοι της Επιχείρησης, με αφορμή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ που μιλά για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή προτάσεις της διοίκησης για περικοπές στις αποδοχές. Μάλιστα η Ομοσπονδία συνδέει τις εξελίξεις και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Η Διοίκηση διαψεύδει ότι έθεσε ζήτημα μείωσης αποδοχών.
  • Επικυρώθηκε σήμερα, Τετάρτη, από το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών, το σχέδιο εξυγίανσης της Mamidoil-JetOil, μέσω της εξαγοράς της από την αυστριακή εταιρεία Cetracore Energy, GmbH, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία.

Αθλητισμός

  • Ντροπιαστική ήττα γνώρισε η Τσέλσι, που έχασε στην έδρα της με 0-3 από την Μπόρνμουθ για την 25η αγωνιστική της Premier League. Η Τότεναμ ήταν η νικήτρια στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι "Πετεινοί" επικράτησαν με 2-0 και παραλίγο να γράψουν Ιστορία. Το πρώτο γκολ του Γουίλσον σημειώθηκε μόλις σε 11 δευτερόλεπτα και ήταν το δεύτερο πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Premier League. Η Μάντσεστερ Σίτι συνεχίζει να κάνει πάρτι και πλέον έχει αποκτήσει διαφορά 15 βαθμών από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού επικράτησε με 3-0 της Γουέστ Μπρομ.
  • Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν Μίλαν και Λάτσιο, καθώς στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ιταλίας αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς σκορ. Οι "ροσονέρι" δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα και το 0-0 δίνει ένα μικρό προβάδισμα στους Λατσιάλι. Παρόλα αυτά το σκορ δεν δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα και η ρεβάνς που θα γίνει σε ένα μήνα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
  • «Στραβοπάτησε» στη Σπάρτη η Παναχαϊκή, μένοντας στο 0-0 με την τοπική ομάδα, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Football League. Ετσι ο Αρης, που νίκησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Πασά στο 89', έμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή, ενώ ο ΟΦΗ μπορεί να πλησιάσει σε απόσταση τριών βαθμών τους Πατρινούς, εφόσον νικήσει την Πέμπτη την ΑΕ Καραϊσκάκης.
  • Στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην Τότεναμ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Λούκας Μόουρα, με τον 25χρονο Βραζιλιάνο που είχε συνδεθεί πολλά κλαμπ της Premier League, να έρχεται σε συμφωνία με την ομάδα του Μαουρίσιο Ποκετίνο.
  • Στη Σταντάρ Λιέγης θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μεντί Καρσελά, ο οποίος επέστρεψε από τον Ολυμπιακό στη Γρανάδα, η οποία με τη σειρά της τον παραχώρησε στη Σταντάρ Λιέγης, στην οποία έχει αγωνιστεί άλλες δύο φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου