Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, 2016

  • Την ανάγκη μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πραγματοποιήσει μια ριζική επανεκκίνηση, εξέφρασε, μιλώντας στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας ολομέτωπη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Αν έχει φιλότιμο, αντί να κουνάει το δάχτυλο, να βγει να ζητήσει συγνώμη» είπε.
  • Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται 13χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, ο οποίος, σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς του και τον μεγαλύτερο αδελφό του, σε δομή φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Εμπρηστική επίθεση σε περίπτερο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Τοσίτσα και Πατησιών δίπλα στο Πολυτεχνείο σημειώθηκε το απόγευμα. Σύμφωνα με την Αστυνομία τρία άτομα αφού έβγαλαν με τη βία τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου από μέσα, έκλεψαν ορισμένα εμπορεύματα και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.
  • Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα καταργηθούν και η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνεται με αναβαθμισμένο εθνικό απολυτήριο και προπαρασκευαστικό πρώτο έτος, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
  • «Η κυβέρνηση δεν έχει τη θέληση ούτε την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον να αλλάξει τη λειτουργία του κράτους. Για τον λόγο αυτό, εμείς λέμε όσο νωρίτερα οι εκλογές, τόσο καλύτερα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κόσμος

  • Οι διαπραγματεύσεις για να ξεκινήσει η παγωμένη απομάκρυνση από το συνεχίζονται με δυσκολία μεταξύ συριακού καθεστώτος, αντικαθεστωτικών και των διεθνών παραγόντων στη σύγκρουση -και στην παρούσα φάση, σημαντικότερος για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία θεωρείται το Ιράν. Οι διαφορετικές πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της αναστολής ενώ όσοι έχουν μείνει στο Χαλέπι περιμένουν μέσα στο κρύο τα λεωφορεία να ξεκινήσουν. Ο ΟΗΕ καλεί σε δραματικούς τόνους «να μην γίνονται όμηροι οι κάτοικοι».
  • Λάδι στην ήδη εκτός ελέγχου φωτιά στην Τουρκία ρίχνει η επίθεση στην Καισάρεια, δεύτερο μακελειό μέσα σε μία εβδομάδα μετά την Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές Αρχές δείχνουν τους Κούρδους -με τον Ερντογάν να βλέπει τη χώρα «υπό συντονισμένη επίθεση»- και τις ανησυχίες για τυφλή στοχοποίηση κουρδικών ομάδων ενισχύει η έξοδος των Γκρίζων Λύκων στους δρόμους, που έσπασαν γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Καισάρεια. Στους 14 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών.
  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε στη νότια Αλβανία το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε απόσταση 17 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Αργυρόκαστρου.
  • H κατάσχεση αμερικανικού υποβρύχιου drone σε διεθνή ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκάλεσε νέα έμμεση αντιπαράθεση του Πεκίνου με τον εκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: Η Κίνα ανέφερε πως το επικοινωνιακό «φούσκωμα» του περιστατικού δεν συμβάλλει στην «ομαλή επίλυσή του». Είχε προηγηθεί tweet του Τραμπ, στο οποίο χαρακτήριζε το συμβάν «άνευ προηγουμένου» (ή τουλάχιστον, μάλλον αυτό εννοούσε όταν έγραφε... «άνευ προεδρευομένου»).
  • Σεισμός 7,9 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της Παπούα Νέας Γουινέας, σε απόσταση 157 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ραμπουάλ. Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών αναζήτησαν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς το κέντρο προειδοποίησης τσουνάμι για τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι -την οποία απέσυρε λίγες ώρες αργότερα, συνιστώντας ωστόσο επιφυλακή για μικρότερα κύματα.

Οικονομία

  • Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε πως ο λεγόμενος «μποναμάς» προς τους συνταξιούχους «περιπλέκει τα πράγματα» για την επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Λέγοντας πως δεν θα μιλούσε πάντως για «αδιέξοδο», εκτίμησε πως συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «τους επόμενους μήνες» και πως η απόσταση «δεν είναι τόσο μεγάλη που να μην μπορεί να γεφυρωθεί».
  • Τα πυρά του εναντίον των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ, εξαπέλυσε ο Πιερ Λοράν, πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο γάλλος πολιτικός, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καταδίκασε τη στάση ορισμένων συντηρητικών της ΕΕ που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος. «Αρκετά με τον εκβιασμό! Αρκετά με την πίεση! Αρκετά με τον εξευτελισμό!» τονίζει ο κ. Λοράν.
  • Τα μέτρα που εξήγγειλε ο έλληνας πρωθυπουργός για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση εγείρουν ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους στόχους του προγράμματος για τα έτη 2017 και 2018, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo. Πρόσθεσε ότι «δεν είχαμε ενημερωθεί» για τα μέτρα.
  • Από 21,6% έως και 52,5% θα κυμανθούν οι τελικοί συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων παρελθόντων ετών που θα αποκαλυφθούν οικειοθελώς από τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τις ομόρρυθμες και τις ετερόρρυθμες εταιρείες, οι οποίες θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή πολυνομοσχεδίου των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
  • Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος, στο Βερολίνο, σχετικά με το «πακέτο παροχών Τσίπρα» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσίευμα του Spiegel, που έφερε τον Έλληνα υπουργό να αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι θεσμοί πριν την ανακοίνωση των μέτρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός απέδωσε την ταχύτητα των κινήσεων από την πλευρά της Αθήνας στα πιεστικά χρονικά περιθώρια, κάτι πάντως που αναφέρει και το Spiegel.

Αθλητισμός

  • Ένα γκολ του Σαούλ Νίγκεθ στο 59ο λεπτό έφτανε για να χαρίσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης τους τρεις βαθμούς απέναντι στην αξιόμαχη Λας Πάλμας, στο «Βιθέντε Καλντερόν» για την 16η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Οι «ροχιμπλάνκος» πλησίασαν την τέταρτη Βιγιαρεάλ στον ένα βαθμό, αλλά απέχουν ακόμη αρκετά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σαν... σίφουνας πέρασε η Βιγιρεάλ από την έδρα της Σπόρτινγκ Χιχόν, την οποία και νίκησε 3-1.
  • Η Γιουβέντους άνοιξε κι άλλο τη διαφορά από τους διώκτες της στο καμπιονάτο, μετά τη νίκη επί της Ρόμα στο Τορίνο με 1-0, χάρις στο «χρυσό» γκολ του Ιγκουαΐν και σε συνδυασμό με την εντός έδρας ισοπαλία της Μίλαν στο «Σαν Σίρο» απέναντι στην Αταλάντα.
  • Ανήμπορος να συγκρατήσει τα δάκρυά του, αλλά αποφασισμένος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση εμφανίστηκε ο Άλαν Ρούσελ, ένας εκ των τριών παικτών που επέζησαν από το τραγικό δυστύχημα της 28ης Νοεμβρίου, όταν συνετρίβη το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της Σαπεκοένσε για τον τελικό του Copa Sudamericana με την Ατλέτικο Νασιονάλ.
  • Ακάθεκτη συνεχίζει η Τσέλσι την πορεία της στην Premier League, καθώς πέρασε νικηφόρα από την έδρα της Κρίσταλ Πάλας και έτσι παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας και μάλιστα σε μια αγωνιστική (17η), όπου οι διώκτες της έχουν δύσκολες αποστολές, με την Άρσεναλ να αγωνίζεται στο Μάντσεστερ κόντρα στη Σίτι και τη Λίβερπουλ στο παραδοσιακό ντέρμπι με την Έβερτον.
  • Εξαιρετική υπήρξε η αντίδρασης της Λειψίας μετά την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα, την περασμένη αγωνιστική. Οι «νεοφώτιστοι» νίκησαν 2-0 τη Χέρτα και ξαναβρέθηκαν μόνοι στην κορυφή, με την Μπάγερν να έχει παιχνίδι λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου