Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τούνελ στον Βόσπορο,


Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

Με την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου και του υπόγειου τμήματός της εγκαινιάστηκε χθες από την τουρκική πολιτική ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη η νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και συγκεκριμένα το προάστιο Χαλκαλί της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης με το προάστιο Γκεζμπέ της ασιατικής.
Τα εγκαίνια του «Μαρμαράι», του «έργου του αιώνα» όπως ονομάζεται στην Τουρκία, συνέπεσαν με την επέτειο της εθνικής εορτής της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Για την επέτειο αυτή έγιναν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σμύρνη, από οπαδούς του κοσμικού καθεστώτος, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Παντού αντίσταση!» και «Είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», αναφερόμενοι στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Στην τελετή που έγινε στο Σκούταρι της Πόλης πήραν μέρος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Σχίνζο Αμπε και της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, άλλοι επίσημοι και πολύ μεγάλο πλήθος κόσμου.
Το έργο είναι προϊόν τουρκοϊαπωνικής συνεργασίας. Οι εργασίες άρχισαν το 2004. Το συνολικό μήκος της γραμμής είναι 76 χιλιόμετρα, όπου υπάρχουν 40 σταθμοί. Από αυτά τα 1,4 χλμ. είναι υποθαλάσσια σήραγγα και τα 12,2 χλμ. υπόγεια γραμμή. Το υποθαλάσσιο τμήμα βρίσκεται σε βάθος 60,5 μέτρων και ενώνει το Σκούταρι με το Σιρκετσί.
Το 2011 ξεκίνησαν οι εργασίες και για την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας που θα ενώνει τις δύο ακτές της Κωνσταντινούπολης και θα προστεθεί στο υπάρχον οδικό δίκτυο της Πόλης. Θα κατασκευαστεί σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την υποθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή και θα έχει μήκος 5,4 χιλιομέτρων. Ο Ερντογάν στα χθεσινά εγκαίνια είπε πως η οδική σήραγγα θα εγκαινιαστεί το 2015.
Κατά τα έργα για την κατασκευή του «Μαρμαράι» βρέθηκαν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα βυζαντινής περιόδου, αλλά και προγενέστερων εποχών, τα οποία θα εκτεθούν στο μουσείο που θα ανεγερθεί στο χώρο ο οποίος διαμορφώνεται στην παραλία της περιοχής Γενί Καπί.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου