Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς: Το μεταναστευτικό απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη

Photo #44
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2013
«ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ»

Την χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος ζήτησε από τους εταίρους ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ως κατεύθυνση επτά σημεία. Ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει συσταθεί Μεσογειακή Ομάδα Δράσης για το πρόβλημα, η οποία θα ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανάδειξη του θέματος της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό βρίσκεται τόσο ψηλά στην ατζέντα της συνόδου.
Οπως εξήγησε, σε αυτό συνέβαλαν οι πρόσφατες τραγωδίες στη νήσο Λαμπεντούζα της Ιταλίας αλλά και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού οι μεσογειακές χώρες, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κύματα μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη και συνιστούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Τα κύματα παράνομων μεταναστών αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της ΕΕ και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων.
Όπως ανέφερε, μια ομάδα χωρών που θίγονται άμεσα από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία, συνεργάστηκαν και πέτυχαν σημαντικές αναφορές στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.
Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαχωρισμού όσων δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως π.χ. όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Όπως σημείωσε, το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης.
«Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.
Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τον «εγκληματικό χαρακτήρα των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών», λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες γι' αυτούς. Τόνισε δε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ώστε εκτός από τη διάσωση των λαθρομεταναστών να προλαμβάνεται η παράνομη διακίνησή τους.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, υπογράμμισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που ζήτησε την ταχεία εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (Eurosur) από τα κράτη-μέλη, το οποίο θα έχει ζωτική σημασία για τη διευκόλυνση της ανίχνευσης πλοίων και λαθραίων εισόδων και θα συνεισφέρει στην προστασία και τη διάσωση ζωών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Οπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, το συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών κάλεσε την πρόσφατα συσταθείσα Ομάδα Δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών-μελών, καθώς και οργανισμών της ΕΕ, να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας - βάσει των αρχών της πρόληψης, της προστασίας και της αλληλεγγύης - για την πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο, στη σύνοδό κορυρφής της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου, για το έργο της Ομάδας Δράσης, με σκοπό τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων.
Η προεδρία της ΕΕ θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής προοπτικής, τον Ιούνιο του 2014, οπότε θα οριστούν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου