Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Απειλή σχίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με γενικευμένο σχίσμα απειλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία με αφορμή τη διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων τα οποία επέχουν τρίτη και τέταρτη σειρά στο σύστημα της Εκκλησιαστικής διοικητικής πενταρχίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αφορμή της κρίσης είναι η πρόσφατη χειροτονία και ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Κατάρ όπου υπάρχει μία και μοναδική ενορία επ’ ονόματι του Αγίου Ισαάκ και του Αγίου Γεωργίου στην ίδρυση της οποίας προέστη και δραστηριοποιήθηκε ο σημερινός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος όταν ήταν ακόμα ιερεύς.
Εν τω μεταξύ, αντέδρασε αμέσως το Πατριαρχείο Αντιοχείας το οποίο θεωρεί ότι το Κατάρ ανήκει στη δική του κανονική, εκκλησιαστική και τοπολογική δικαιοδοσία αιτιάζοντας ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προέβη «σε αντικανονική εισπήδηση» τα όρια της δικής του εκκλησιαστικής και κανονικής δικαιοδοσίας, ζητώντας την υπαγωγή της ενορίας σ’ αυτό και την απόσυρση του νεοχειροτονηθέντος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Το Πατριαρχείο Αντιοχείας επιμένει ότι το Κατάρ ανήκει σ’ αυτό, ενώ στη διαμάχη μπλέχτηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσκεψη στην οποία είχε προεδρεύσει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας και ενώ ανακοινώθηκε ότι το θέμα άγει προς επίλυση, δεν έγινε τίποτε.
Στη συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας χτες αποφασίστηκε πως αν το θέμα δεν λυθεί εντός δύο μηνών θα διακοπούν οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία, πράγμα το οποίο σηματοδοτεί προοίμιο σχίσματος. Εν τω μεταξύ, τεταμένες είναι οι σχέσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με το Πατριαρχείο Ρουμανίας διότι το τελευταίο έκανε «εισπήδηση» στα Ιεροσόλυμα.
Στο ανακοινωθέν της Συνόδου της Αντιόχειας αναφέρεται ότι «οι Πατέρες συζήτησαν την κρίση που προκλήθηκε από την εκλογή της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, Αρχιεπισκόπου στο Κατάρ. Μελέτησαν με θλίψη, την εμμονή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην παραβίαση, παρ’ όλες τις πρωτοβουλίες και τις διαμεσολαβήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την επίλυση αυτής της κρίσης , σύμφωνα με την εκκλησιαστική νομοθεσία και σε ειρηνικό πνεύμα.
Ο Μακαριώτατος εξουσιοδοτήθηκε, σε περίπτωση έλλειψης ανταπόκρισης από την Εκκλησία της Ιερουσαλήμ, στο νόμιμο αίτημα της Εκκλησίας της Αντιοχείας για την άρση της προαναφερθείσας παράβασης στο κανονικό έδαφος της, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης να αναστείλει τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Αντιοχείας σε όλες τις συνελεύσεις των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων στην αλλοδαπή (Διασπορά), μέχρι την άρση της παραβίασης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου