Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Νέο εκτενές δημοσίευμα της « Chicago Tribune» για τον ιερέα Ντόκο στο Σικάγο

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2013

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η εφημερίδα « Chicago Tribune» επανήλθε χτες με νέο εκτενές δημοσίευμά της στο θέμα του ιερέα Δημητρίου Ντόκου από την κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου στον Γκλένβιου του Ιλινόις, αναφορικά με το θέμα του Τραστ πρώην ενοριτών του στην προηγούμενη κοινότητα του Ευαγγελισμού του Ουισκόνσιν που υπηρετούσε επί 22 χρόνια και η οποία αιτιάζει ότι καταχράστηκε χρήματα από το Τραστ στο οποίο ήταν διαχειριστής. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ε.Κ.» έχει προβεί σε αποκαλύψεις για το θέμα τις προηγούμενες εβδομάδες.
Το Τραστ είχε μέσα περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Οπως προκύπτει από εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Κ.», ο π. Ντόκος εκτός από επιταγές που έγραψε στο όνομά του και με άλλες που πλήρωσε πιστωτικές του κάρτες, έχει δώσει χρήματα και σε ιεράρχες συμπεριλαμβανομένου και του Επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου, πρωτοσυγκέλου και στενού συνεργάτη του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου, στον οποίο έδωσε επιταγές ύψους $7.200 χωρίς καμία ένδειξη, στον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα και στον Μητροπολίτη Μπουένος Αϊρες Ταράσιο.
Η κοινότητα του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι, η οποία έλαβε από το Τραστ της Μάργκαρετ Φρανζάκ ποσό ύψους $1.100,00 αιτιάζει ότι ο π. Ντόκος έχει οικειοποιηθεί χρηματικά ποσά αγνώστου ύψους τα οποία κυμαίνονται από $135.000 ενώ κατ’ άλλους $729.000. Η κοινότητα κατέφυγε στον Γενικό Εισαγγελέα για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο ίδιος ο π. Ντόκος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποιο λάθος στο χειρισμό της όλης υπόθεσης, αν και δέχθηκε να επιστρέψει στην πρώην κοινότητά του το ποσό των $135.000 δολαρίων για να «κλείσει» η υπόθεση, πλην όμως η κοινότητα δεν το δέχθηκε.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η αείμνηστη Μάργκαρετ Φρανζάκ μεταβίβασε στο όνομα του π. Ντόκου διαμέρισμα στη Φλόριδα.
Από επιστολές όμως του Επισκόπου Δημητρίου προκύπτει ότι από την έρευνα που έκανε η Μητρόπολη και οι νομικοί της σύμβουλοι δεν προκύπτει τίποτε το ενοχοποιητικό σε βάρος του π. Ντόκου.
Υπογραμμίζεται ότι το καινούργιο δημοσίευμα της «Chicago Tribune» επιβεβαιώνει στις λεπτομέρειες τους τα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο π. Ντόκος έχει δώσει αρκετές χιλιάδες δολάρια σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Σικάγου».
Αναφορικά με τα χρήματα που έδωσε στον Μωκησού Δημήτριο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «εκπρόσωπος της Μητρόπολης τα χαρακτήρισε ως δώρα που θεωρείται παραδοσιακή και κοινή συνήθεια να δίνονται σε ιεράρχες της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας» προσθέτοντας ότι «τέτοια δώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκκλησιαστική ή προσωπική χρήση και καθηκόντως δηλώνονται ως εισόδημα».
Υπογραμμίζεται ότι ο π. Ντόκος δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα με οποιαδήποτε ποινική κατηγορία, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές της κομητείας του Μιλγουόκι είπαν ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση επί το θέματος.
Το δημοσίευμα κάνει μνεία στην απόφαση του Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου να αποπέμψει τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου επειδή ζήτησε να τεθεί σε προσωρινή άδεια ο π. Ντόκος έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών. Την περασμένη Κυριακή 100 και πλέον ενορίτες συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Μιλγουόκι για να ακούσουν την ενημέρωση του νομικού συμβούλου της επί του θέματος.
Το τραστ της οικογένειας Φρανζάκ αναθεωρήθηκε αρκετές φορές στη διάρκεια των ετών από το αρχικό του κείμενο. Μετά τον θάνατο του Ερβιν Φρανζάκ το τραστ διαμορφώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ με τροπολογία η Μάργκαρετ Φρανζάκ πέρασε στην προσωπική κυριότητα του ιερέα Ντόκου το διαμέρισμά τους και το αυτοκίνητο. Στο τελικό κείμενο της διαθήκης και λίγο πριν τον θάνατό της, το 2008, σε ηλικία 95 ετών, τα ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως στην εκκλησία τους στη Φλόριδα μειώθηκαν κάθετα από 75 χιλιάδες στις 20.
Στο δημοσίευμα της «Chicago Tribune» αναγράφεται ότι «λίγους μήνες μετά τη Νεκρώσιμη Ακολουθία της Φρανζάκ η οποία τελέσθηκε στην εκκλησία του Ευαγγελισμού του Μιλγουόκι και την έψαλε ο π. Ντόκος, ο τελευταίος πούλησε το διαμέρισμα στη Φλόριδα προς 51.900».
Αναφέρεται ακόμα πως «ο π. Ντόκος εκτός από τα αρχικά 5.000 έγραψε εις εαυτόν επιταγές ύψους 33.000 και επί πλέον πλήρωσε άλλες 32.000 σε πιστωτικές κάρτες».
Στο δημοσίευμα παρατίθεται ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ του π. Ντόκου και της κοινότητας του Μιλγουόκι, στην οποία αναφέρει μάλιστα, ότι «η αρχική επιθυμία των δωρητών ήταν να δοθούν τα χρώματα στην Αρχιεπισκοπή, αλλά τους έπεισα να αλλάξουν τον προορισμό τους».
Αναγράφεται επίσης στο δημοσίευμα, ότι ο ιερεύς «ζούσε άνετη ζωή όλα αυτά τα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2012 πούλησε το πέντε υπνοδωματίων σπίτι του το οποίο όριζε από το 1998 προς 800.000 ενώ αργότερα μετακόμισε σε διαμέρισμα στην Χρυσή Παραλία του Σικάγου όταν μετατέθηκε στην κοινότητα του Γκλένβιου, όπου μάλιστα λάμβανε και την αλληλογραφία για το τραστ».
Η Μητρόπολη σε γραπτές απαντήσεις στο «Tribune» είπε ότι «η έρευνα της έδειξε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του τραστ προς όφελος της εκκλησίας του Ευαγγελισμού». Αναφέρεται επίσης ότι ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος ο οποίος πήρε χρήματα από τον π. Ντόκο «δεν συμμετείχε στην εσωτερική έρευνα».
Εν τω μεταξύ, καθηγητές πανεπιστημίου όπως η Νάνο Μαρινάτου και Σουγουίκερ εκφράζουν αμφιβολίες για την ορθότητα να δίνονται χρηματικά δώρα σε ιερείς.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου