Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Τριπλό «όχι» σε εκλογές, μέτρα και Μνημόνιο

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2013

Photo #28
Στο τρίπτυχο όχι νέα μέτρα, όχι εκλογές, όχι νέο Μνημόνιο εστιάζεται η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που επικύρωσαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αποστέλλοντας έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς την τρόικα.
Του Γιώργου Π. Τερζή
Μήνυμα εντός και κυρίως εκτός συνόρων, το οποίο επικεντρώνεται στο τρίπτυχο «όχι σε νέα μέτρα, όχι σε εκλογές, όχι σε νέο Μνημόνιο», έστειλαν χθες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη δημοσιοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης. Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή μετάβαση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν επί δίωρο χθες στο Μαξίμου καθορίζοντας τις κόκκινες γραμμές μιας διαπραγμάτευσης που εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά, τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποκλείουν επί του παρόντος μια πολιτική λύση και, αντιθέτως, η τρόικα εμμένει στην ανάγκη πλήρους υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί.

Το κλίμα επιβαρύνεται λόγω της ανησυχίας των βουλευτών (δεν είναι τυχαία η ακροτελεύτια αναφορά της προγραμματικής στο ιστορικό βάρος που σηκώνουν), αλλά και της εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας. Σε αυτό το περιβάλλον, στο «μενού» της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε όχι μόνον η προγραμματική συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον κ. Βενιζέλο «το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους», αλλά και η διαχείριση των εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εξ αφορμής των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «κλείσει» ο προϋπολογισμός του 2014. Ενας προϋπολογισμός, για τον οποίο η Κομισιόν εξακολουθεί να εκτιμά ότι απαιτούνται περί τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
«Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέα βάρη... Τώρα προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη και η αποκατάσταση των αδικιών», προσέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, η οποία ακολούθησε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ωστόσο, είναι ότι ως νέα βάρη αντιμετωπίζονται και αρκετά που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί και, πάντως, προβλέπονται στις συμφωνίες με την τρόικα. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελούν οι ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, η συζήτηση για τις οποίες άνοιξε μετά τις σχετικές αναφορές, το βράδυ της Δευτέρας, του Γ. Στουρνάρα, αλλά και τα αντίστοιχα σενάρια που είχε επεξεργαστεί ο κ. Γ. Βρούτσης. «Είναι εκτός πραγματικότητας κάθε σενάριο μείωσης συντάξεων ή αύξησης των ορίων ηλικίας», ήταν η εκτίμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τον τρόπο που, άλλη μία φορά, άνοιξε η δημόσια συζήτηση για το θέμα. Οι ίδιες πηγές, από τη Χαριλάου Τρικούπη, έκαναν λόγο για πλήρη συναντίληψη των δύο αρχηγών, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν εικόνα αμφισβήτησης του κ. Στουρνάρα ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται τις συνεχείς επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτείται ηρεμία, εκλήθη στο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου