Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Α. Σαμαράς: Αλλαγές σε λογική βάση στη φορολογία ακινήτων

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2013
Νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό με αντικείμενο το ΕΣΠΑ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προανήγγειλε για την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων της Τρόικας στην Αθήνα. «Eίμαστε σε διαπραγμάτευση όχι σε πόλεμο με την Τρόικα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Των Νίκου Χρυσολωρά - Γιώργου Π. Τερζή

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση ήταν ο φόρος ακινήτων και το σύνολο των εκκρεμοτήτων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση προανήγγειλε «αλλαγές σε λογική βάση» επί του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων, χωρίς ωστόσο, όπως είπε,
να υπάρξει πλήρης ανατροπή του νομοσχεδίου που προβλέπει ρητώς τη φορολόγηση ανεκμετάλλευτων οικοπέδων, γεωργικών εκτάσεων ακόμη και χέρσων χωραφιών.
Ερωτηθείς για την υποχώρηση της κυβέρνησης ως προς τη φορολόγηση ακινήτων επί γεωργικών εκτάσεων (στάνες, αποθήκες κ.α.) ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν είχαν δημοσιονομικό όφελος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αντίστοιχης λογικής θα είναι και οι βελτιώσεις που θα ακολουθήσουν.
Σε ό,τι αφορά το βαρύ κλίμα στις σχέσεις με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς» και αυτό, όπως πρόσθεσε, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά διότι, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμα ότι οι βουλευτές εκφράζουν αγωνία και εκφράζουν την κοινωνία και κουβαλούν ένα τεράστιο βάρος που παλαιότερα, όπως συμπλήρωσε, το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα και η ΝΔ. Άφησε δε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και ότι κάνουν εκ του ασφαλούς και «τζάμπα» κριτική.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απολύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και «να δούμε όλη την ατζέντα». Ακόμα, επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την αμυντική βιομηχανία και τόνισε ότι η κινητικότητα πρέπει να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και να λειτουργεί προς όφελος και ως μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αύριο θα πραγματοποιηθούν δύο συσκέψεις, αναφορικά με τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ.
Ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων της Τρόικας στην Αθήνα. Όπως έλεγαν αρμόδιοι παράγοντες στην «Κ», η Τρόικα θα επιστρέψει στη χώρα μας «μόνο αφού λάβει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές, τα οποία να επιτρέπουν τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης». Με αυτή τη διπλωματική γλώσσα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι αν δεν υπαναχωρήσει η Ελλάδα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο η Τρόικα τοποθετεί σε αρκετά μεγαλύτερα επίπεδα από τα 500 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμά ότι δεν μπορεί να καλυφθεί σε καμία περίπτωση με τις προτάσεις που έχει παρουσιάσει έως σήμερα η κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει τρόπος να ξεπαγώσει η αξιολόγηση του Μνημονίου. Δυσαρέσκεια επίσης επικρατεί στις Βρυξέλλες και για το γεγονός ότι συνεχίζεται η εκκρεμότητα με τα προαπαιτούμενα από την δόση που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον Ιούλιο, ώστε να εκταμιευθεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που αναμένει ακόμη η χώρα μας. Μεγαλύτερο αγκάθι στις σχετικές διαπραγματεύσεις παραμένει η τύχη των ΕΑΣ. Το βέβαιο είναι ότι με το «no set date yet», οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τη βεβαιότητα του ελληνικού οικονομικού επιτελείου ότι η Τρόικα θα επέστρεφε την προσεχή Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου.
Η σκληρή στάση των Βρυξελλών δεν είναι το μόνο που απασχολεί τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με την εμφανή απροθυμία των βουλευτών να στηρίξουν ακόμη και μέτρα, που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όπως ο φόρος ακινήτων.
Οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι έντονες, όπως κατέδειξε η ομαδική ερώτηση που κατέθεσαν γαλάζιοι βουλευτές προς τον Γ. Στουρνάρα και είχε ως αποτέλεσμα μία πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της φορολόγησης ακινήτων που βρίσκονται σε αγροτικές εκτάσεις (στάνες, αποθήκες, θερμοκήπια).
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου