Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σωτήριος: Να μιμηθούμε τους Ελληνες του 1940

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2013


Photo #29

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τους ηρωικούς του 1940 προτρέπει ο Μητροπολίτης Τορόντο και παντός Καναδά Σωτήριος να μιμηθούν οι σημερινοί Ελληνες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με εγκύκλιό του για την 28η Οκτωβρίου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ουδείς αμφιβάλλει, ότι ο κάθε Ελληνας του 1940 απεδείχθη υπέροχος. Από τον Βασιλιά και τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο Ελληνα. Είναι όμως ο Ελληνας πάντοτε υπέροχος; Δηλαδή υπερτερεί πάντοτε των άλλων ανθρώπων; Μήπως γίνεται υπέροχος όταν αντιμετωπίζει κινδύνους; Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τα ανεβοκατεβάσματά του.
Η ελληνική φυλή έχει αποδείξει την υπεροχή της. Πριν από κάθε άλλη φυλή απέδειξε την υπεροχή της, με τη φιλοσοφία. Με την ποίηση. Με τη δημοκρατία. Με τον πολιτισμό γενικά. Και όχι μόνο στην αρχαία εποχή, αλλά και διά μέσου της Ιστορίας, πολλές φορές έχει αποδείξει την υπεροχή της.
Ο Μητροπολίτης Σωτήριος τονίζει ότι «ο σημερινός Ελληνας φαίνεται ότι έχει κατεβεί στο χαμηλότερο επίπεδο, που μπορούσε να κατεβεί. Αυτό δείχνουν τα προβλήματα τα οποία επικρατούν σήμερα στην αγαπημένη μας πατρίδα Ελλάδα. Το χειρότερο δεν είναι τα προβλήματα, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους Ελληνες. Τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να αλληλοσπαραχθούμε; Να αλληλοφαγωθούμε; Ασφαλώς όχι. Στώμεν καλώς! Στώμεν μετά σεβασμού... Να μη απογοητευθούμε. Να μη πανικοβληθούμε. Να μη το βάλομε στα πόδια».
Ο κ. Σωτήριος προτρέπει όπως «ο σημερινός Ελληνας πρέπει να σταθεί με νηφαλιότητα. Να σπουδάσει τον εαυτό του από την αρχαία εποχή μέχρι και σήμερα. Να χαρεί για τις επιτυχίες του. Να αναγνωρίσει τις αποτυχίες του και τις πτώσεις του. Να συγκρίνει ο σημερινός Ελληνας τον εαυτό του με τον επιτυχημένο Ελληνα. Τον αρχαίο Ελληνα. Τον βυζαντινό Ελληνα. Τον Ελληνα της Επανάστασης του 1821. Τον Ελληνα της εποποιίας του 1940. Αφού κάνει αυτή τη σύγκριση, να κρίνει τον εαυτό του. Ο αρχαίος Ελληνας, κάθε βράδυ εξήταζε τον εαυτό του. ‘Τι καλό έκανα; Τι κακό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;’. ‘Εκάστοτε ταύτα λέγειν εις τον οίκον εισιών: Τι παρέβην; Τι δ’ έρρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;’ Ετσι πρέπει και ο σημερινός Ελληνας να κρίνει τον εαυτό του, ώστε να επέλθει η κάθαρση. Ο εξαγνισμός».
Σε άλλο σημείο, τονίζει «να αντιμετωπίσομε τα σημερινά προβλήματα και ιδιαίτερα το οικονομικό με ομοψυχία. Με μεγαλοψυχία. Με θάρρος. Οταν είμαστε νουνεχείς και ενωμένοι, ουδέν πρόβλημα είναι άλυτο και ο γόρδιος δεσμός κόβεται. Και το οικονομικό πρόβλημα, συννεφάκι είναι και θα περάσει. Κανείς να μη λιποψυχήσει. Κανείς να μη λιποτακτήσει. Ολοι μαζί στις επάλξεις και η επιτυχία είναι δική μας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου