Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 30 Μαϊου, 2013

  • Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress) Ρόναλντ Λόντερ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
  • Πέθανε σε ηλικία 64 ετών ο οικονομολόγος Γιώργος Γλυνός, επί χρόνια σύμβουλος Ελλήνων πρωθυπουργών, όπως ο Γ.Παπανδρέου και ο Λ.Παπαδήμος, αλλά και θεμελιωτής της Task Force στην Ελλάδα. Ο Γ.Γλυνός, είχε υποστεί καρδιακό επεισόδια το φθινόπωρο του 2011 κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό «κούρεμα».
  • Πολιτική διαμάχη με το ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να καταθέσει τη Δευτέρα τη δική του πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, καθώς και οι αναφορές «δεκανίκια του κ. Σαμαρά» εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης καταθέτουν την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ως κοινή τους πρόταση.
  • Την δυσφορία του για τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου εξέφρασε, μιλώντας στο Mega, ο Φώτης Κουβέλης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μίλησε για ανάγκη κατάτμησης ορισμένων υπουργείων και πως το κόμμα του θα μπορούσε να μεταβάλει τη θέση του και να μπει στην κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα.
  • Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ημερίδα με θέμα: «Αγροτικές και Περιφερειακές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο των Χανίων, το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 12:00.

Κόσμος

  • Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι θα συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης μόνο εάν τεθεί διορία για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στην αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και θα έχει διεθνείς εγγυήσεις. Δεν έχουμε προαπαιτούμενα λέει Δαμασκός, όλες οι επιλογές στο τραπέζι, επιμένει ο Λευκός Οίκος...
  • Το γερμανικό δημόσιο πρόκειται να συνεισφέρει συνολικά 772 εκατ. ευρώ από το 2014 ως το 2017 για την παροχή φροντίδας σε εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο. Το ποσό αυτό συμφωνήθηκε μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και της οργάνωσης Διάσκεψη Εβραϊκών Διεκδικήσεων.
  • Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης προτίθεται να επιβάλλει ετήσιο τέλος λειτουργίας σε ενημερωτικές ιστοσελίδες που πληρούν ορισμένα κριτήρια, μια κίνηση που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, προειδοποιεί η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Πρόκειται για τέλος αντίστοιχο με αυτό που καταβάλλουν ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.
  • Τελέστηκε ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων στη Γαλλία, στην πόλη Μονπελιέ, λίγες ημέρες μετά την επικύρωση από τον Φρανσουά Ολάντ του νόμου για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο νόμος αυτός είχε προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία και είχαν εκφραστεί φόβοι για βίαια επεισόδια, φόβοι οι οποίοι δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η τελετή κύλησε ομαλά.
  • Την παραχώρηση συνέντευξης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ προαναγγέλλει η συριακή προεδρία, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες στη Δύση και τον αραβικό κόσμο σχετικά με την εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου στο μέτωπο της Συρίας. Η συνέντευξη θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης και θα προβληθεί ταυτόχρονα από τα επίσημα συριακά δίκτυα.

Οικονομία

  • Στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου κατατάσσει πλέον το 87,1% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας, από 64,7% έναν χρόνο πριν, η ICAP, που έχει αναγνωριστεί ως οργανισμός αξιολόγησης. Η ICAP, που έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του βιομηχανικού τομέα από τις αρχές του 2013, τονίζει ότι σχεδόν εννιά στις δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον, αν δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και πτώχευση. Μεταξύ 2012-2013 αυξήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο από 65% σε 87%.
  • Αύξηση των εξαγωγών της τάξης του 3% το 2013, προβλέπει η διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και θέτει ως προτεραιότητες για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την ενίσχυση της ρευστότητας, την αποτελεσματική εξομάλυνση των επιστροφών ΦΠΑ και την επιθετικότερη προβολή και παρουσία της χώρας σε αγορές-στόχους. Την ίδια στιγμή ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου προειδοποιεί ότι μπορεί να καταφύγει σε ακύρωση δράσεων λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης.
  • Οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη έριξαν χαμηλά τις ευρωπαϊκές αγορές, πτωτικά κινήθηκε και η Νέα Υόρκη την Τετάρτη, μετά από ημέρες θετικής γενικά πορείας.

Αθλητισμός

  • Ούτε ο Ιβάν Σαββίδης γλίτωσε από τις αποδοκιμασίες των οπαδών του ΠΑΟΚ, μετά τη νέα εντός έδρας ήττα στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, αυτή τη φορά από τον Ατρόμητο. Περισσότεροι από 300 οπαδοί βρέθηκαν έξω από τα αποδυτήρια και μίλησαν... γαλλικά στους παίκτες, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν τα ρέστα από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδη και χτύπησαν το αυτοκίνητό του. Την ίδια ώρα έντονες αποδοκιμασίες ακούστηκαν και κατά Θοδωρή Ζαγοράκη και Ζήση Βρύζα.
  • «Φωτιά» πήραν τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, έπειτα από τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής του «μίνι πρωταθλήματος» και μία «στροφή» πριν από την αυλαία της Κυριακής. Η νίκη του Ατρομήτου στην Τούμπα με 2-1 επί του ΠΑΟΚ, δίνει πλέον τον πρώτο λόγο για το Champions League στους Περιστεριώτες, ενώ και ο Αστέρας που επιβλήθηκε επί του ΠΑΣ Γιάννινα, άφησε ελπίδες στους Τριπολιτσιώτες.
  • Ζωντανός στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, που οδηγεί στους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, έμεινε ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες νίκησαν 2-1 εντός έδρας τον ΠΑΣ Γιάννινα και πλησίασαν στους δύο βαθμούς τον Ατρόμητο και τον ΠΑΟΚ, μία αγωνιστική πριν το τέλος. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Κάφα (6'), Τσαμπούρης (16'), ενώ για τους φιλοξενούμενους μείωσε ο Κοροβέσης με πέναλτι στο 23'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου