Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2013

Της Ελένης Καλογερά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. “Τα καλά νέα” της προώθησης της τροπολογίας, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου μεταναστευτικού νόμου στις ΗΠΑ, που επιτρέπει σε ’Ελληνες και Κυπρίους μερική αμοιβόμενη απασχόληση, με κριτήρια επιλεξιμότητας τη γνώση της ελληνικής γλώσσας για χρήση και αξιοποίησή στην Αμερική, συζητήθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στη διάρκεια τηλεφωνικής σύσκεψης που κάλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο πρωτεργάτης σύνταξης της τροπολογίας, Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ με τη συμμετοχή Ελληνοαμερικανών πολιτικών και αξιωματούχουν της οργανωμένης Ομογένειας.
Στην τηλεφωνική σύσκεψη συμμετείχαν, εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στον Τσάρλς Σούμερ κι ορισμένοι έθεσαν ερωτήματα κυρίως επί της διαδικασίας εφαρμογής του μέτρου, η Ελληνομερικανίδα Πολιτειακή Βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεώργιος Αλεξίου, ο επιχειρηματίας Μανώλης Βελιβασάκης, ο Πρόεδρος της Πανκύπριας Ένωσης Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Άντυ Μανάτος, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και εκπρόσωποι του“Εθνικού Κήρυκα”.
Με την εκκίνηση της ακρόασης, ο Τσαρλς Σούμερ χαιρέτησε εγκάρδια τους συμμετέχοντες, επανέλαβε στην Ελληνική “τι καλά νέα” που έχουμε, χαρακτήρισε την προώθηση της τροπολογίας έργο βαρέων βαρών και κατόρθωμα στην παρούσα φάση, τονίζοντας ότι οι Έλληνες, καθώς η Ελλάδα διέρχεται περίοδο δυσπαραγίας, μπορούν με τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους να απασχοληθούν ΗΠΑ.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στους Ελληνοαμερικανούς ως προς το σημαντικό κεφάλαιο συνεισφοράς τους όχι μόνον στη Νέα Υόρκη αλλά σ’ ολόκληρη την Αμερική.
“Η συμβολή των Ελληνοαμερικανών με την κουλτούρα τους, τη σκληρή δουλειά και την πετυχημένη ζωή τους στη Νέα Υόρκη είναι ηχηρή” είπε ο κ. Σούμερ κι “όσο περισσότερους Ελληνες έχουμε στην Αμερική τόσο η Αμερική γίνεται καλύτερη. Αξίζει λοιπόν στους Έλληνες, συνέχισε ο κ. Σούμερ, χρησιμοποιώντας το διαπραγματευτικό όρο “win to win” να επωφεληθούν από τη σχετική διάταξη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σούμερ για τη βοήθεια του στην προώθηση της τροποποίησης σε ότι αφορά τη μετανάστευση από την Ελλάδα αναγνωρίζοντας το περίπλοκο μιας τέτοιας υπόθεσης, επαίνεσε την επιτυχία του και τίμησε δια λόγου του το έργο του.
Ο κ. Σούμερ, ανταποκρινόμνος, ανέφερε ότι πριν λίγους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος και παράγοντες της Ομογένειας με την ευκαιρία του νέου μεταναστευτικού νόμου στις ΗΠΑ κι ενώ συνεχίζεται η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα του ζήτησαν να συμπεριλάβει πρόβλεψη που θα επέτρεπε στους Έλληνες να έλθουν στην Αμερική ειδικά όπου υπάρχει ανάγκη Ελλληνόφωνων π.χ. σε εταιρίες, σχολεία, εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας. κ.λ.π.
Η διάταξη, είπε ο κ Σούμερ, “συνεισφέρει στην επικράτηση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Νέα Υόρκη και στην Αμερική γενικά καθώς αυτά θα ενισχύονται από τους Έλληνες που θα προσλαμβάνονται όπου υπάρχει ανάγκη είτε διδάσκοντας Ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα είτε απασχολούμνοι σε διάφορους ελληνόφωνους οργανισμούς, καασκηνώσεις, σχολεία, ταξιδιωτικά γραφεία κλ.π.
Με το που θα έρθουν, είπε ο κ. Σούμερ, θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για πράσινη κάρτα και υπηκοότητα με βάση το σύστημα “points”, που καθιερώνει συνολικά ο νόμος προς ψήφιση. Θα προκύψει σχέση αμοιβαίου συμφέροντος. Θα επιτρέπει στους Έλληνες να βοηθήσουν την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να διατηρήσει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της που είναι και οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού. Με υπηρηφάνεια, είπε ο κ. Σούμερ, προσφέρθηκα να βοηθήσω στην προώθηση του νομοθετήματος και συνεργάστηκα με τον Αρχιεπίσκοπο, τον Ντένις Μίχελ, το Τζων Κατσιματίδη, το Γιώργο Τσούνη αλλά κα τόσους άλλους.
Ο κ. Σούμερ πιστεύει ότι η τροπολογία που υποστήριξαν και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Δικαστική Επιτροπή στις 22 Μαίου θα παραμείνει στο νομοσχέδιο.
Η Ελληνοαμερικανίδα Πολιτειακή Βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά ρώτησε αν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό Ελλήνων και Κυπρίων που θα μπορούσαν να έρθουν στις ΗΠΑ και ο κ. Σούμερ απάντησε ότι μάλλον δεν υπάρχει και πως θα επέστρεφε με περισσότερες πληροφορίες πράγμα που έδωσε την ευκαιρία να αναφερθεί ότι το Γραφείο της Βουλευτή θα είναι πηγή ενημέρωσης στους ενδιαφερόμενους.
Στην τηλεφωνική σύσκεψη ο κ. Μανάτος ευχαρίστησε τον Σούμερ λέγοντας ότι από όλους τους φιλους που ζητήθηκε η υποστήριξη της πρότασης ο Σούμερ ήταν αυτός που την προώθησε κι ότι αν δεν ήταν ο Σούμερ δεν θα υπήρχε η τροποποίηση στο νομοσχέδιο. Για το λόγο αυτό είναι βαθειά η εκτίμηση προς το έργο του για τουςΈλληνοαμερικανούς.
Σε ερώτηση περί σύστασης υπηρεσίας συντονισμού και ενημέρωσης ως προς το ποιοί θα είναι επιλέξιμοι Έλληνες να έρθουν στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι ότι το θέμα αυτό αφορά στο στάδιο της υλοποίησης κι ότι απέχουμε ακόμη από αυτό.

Ο Γερουσιαστής είπε ότι απομένει να συζητηθεί στη Γερουσία τον Ιούνιο και στη Βουλή το καλοκαίρι και πάντως αισιοδοξεί ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπογραφεί άπό τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.
Το χρονικό αυτό σημείο σχολίασε, αφού ευχαρίστησε ποροηγουμένως τον κ. Σούμερ, ο Πρόεδρος της Πανκύπριας Ένωσης Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ ως “γρήγορη ” εξέλιξη. Επίσης η τροπολογία αφορά και σε άλλες χώρες με τη
Ανταποκρινόμενος προς τις ευχαριστίες των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο κ. Σούμερ αναφέρθηκε στη σχέση του με τους Έλληνοαμερικανούς από τότε που έμενε κοντά στην Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, στο Μπρούκλυν, που ήταν και το τμήμα που τον πρωτοεξέλεξε στο Κογκρέσσο. “Περνούσα ευχάριστα στην εκκλησία με τους φίλους μου” είπε και “θέλω να ευχαριστήσω την Κοινότητα που προσφέρει πολλά στην Αμερική. Οι ‘Ελληνες είναι εργατικοί, αφοσιωμένοι, πετυχημένοι και κάνουν την Αμερκή καλύτερη.”
“Θέλουμε οι Ελληνοαμερικανοί που αγαπούν τον Ελληνικό Πολιτισμό να καλέσουν τους βουλευτές και τους Γερουσαιστές και να τους πουν δυο πράγματα:” είπε ο κ. Σούμερ, “πρώτον να στηρίξουν την τροπολογία και δεύτερον να ψηφίσουν το μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό”.
Οι υποψήφιοι απασχολούμενοι Έλληνες και Κύπριοι στη Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες μπορούν να μείνουν έως και 18 μήνες και μετά να υποβάλουν αίτηση ανανέωσης. 
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου