Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Εμφύλιος» στη Μεσσηνία για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Καλαμάτα»

Παρασκευή, 24 Μαϊου, 2013

Δεν θέλουν την επέκταση στη νότια Ηλεία





Στα δύο έχει χωριστεί η Μεσσηνία για το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) "Καλαμάτα" και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να υποστεί πλήγμα το προϊόν από τα βέλη των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν οι δύο πλευρές, για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
Συγκεκριμένα, η μία πλευρά θέλει επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη τη Μεσσηνία και σε τμήμα της νότιας Ηλείας (περιοχή Ζαχάρως για τις ελιές καλαμών) αλλά και της Λακωνίας, ενώ η άλλη θέλει να μην αλλάξει τίποτα και να παραμείνει η ζώνη στην παλιά επαρχία Καλαμάτας.
Οπως γίνεται αντιληπτό τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα, καθώς το brand name "Καλαμάτα" είναι διάσημο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μπορεί να φέρει στο μέλλον μεγάλα κέρδη σε τυποποιητές και εξαγωγείς.
Οσοι προσπαθούν να διατηρηθεί η υπάρχουσα ζώνη δεν θέλουν νέους "παίκτες" στην αγορά, ενώ οι υπόλοιποι επιθυμούν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα των προσδοκώμενων κερδών. 
Ο νέος κύκλος του μεσσηνιακού «εμφυλίου» άνοιξε με την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας απόσυρση της επέκτασης της ζώνης για το ελαιόλαδο ΠΟΠ «Καλαμάτα». Το Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία  θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα επιτραπεί τυποποίηση του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» εκτός νομού. Παράλληλα κατηγορεί την Ένωση Μεσσηνίας ότι χειρίστηκε μέχρι σήμερα το θέμα με αναποτελεσματικό τρόπο. 
Χθες Πέμπτη απάντησε η Ενωση Μεσσηνίας υποστηρίζοντας ότι η  επέκταση θα φέρει σε ετήσια βάση στον νομό και στους Μεσσήνιους παραγωγούς επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ. Η Ενωση λέει ότι «σήμερα 19 επιχειρήσεις που τυποποιούν ΠΟΠ "Καλαμάτα" είναι εγκατεστημένες εκτός του Νομού Μεσσηνίας» και άρα θεωρεί  προσχηματικό το επιχείρημα του Επιμελητηρίου για την απόσυρση της επέκτασης.
Εμφύλιος όμως ξέσπασε και στους κόλπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς ο επιχειρηματίας Ηλίας Κανάκης ζητεί να συζητηθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Γυφτέα ότι έστειλε την επιστολή χωρίς να συνεδριάσει το Τμήμα Εξαγωγών. 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου