Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μίνι κρίση στην κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό

Μίνι κρίση στην κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό

Δήμητρας Κρουστάλλη, Άρη Ραβανού 


Τρίτη, 28 Μαΐου, 2013
Νέα σύσκεψη αρχηγών, πιθανότατα την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση 

Απειλή μίνι κυβερνητικής κρίσης προκάλεσαν οι χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας την ιδεολογική απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ με το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για πρώτη φορά, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, βρίσκεται με την… πλάτη στον τοίχο, για ένα θέμα που συνδέεται με αξιακά προτάγματα των προοδευτικών στρωμάτων της κοινωνίας και δεν περιέχεται στο μνημόνιο.
Ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο τριών ημερών μέχρι την επόμενη σύσκεψη των αρχηγών, η οποία πιθανότατα θα γίνει την Πέμπτη, να προβεί στους κατάλληλους χειρισμούς, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή και αποφόρτιση της έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο ενδεχόμενα προβάλλονται ως πιθανά: είτε θα υποχωρήσει ο Πρωθυπουργός και θα κατατεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, οπότε θα υποστεί πολιτικό πλήγμα, είτε με την προώθηση της πρότασης νόμου του ΠαΣοΚ, με την οποία συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ και επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει εάν την καταψηφίσει η ΝΔ να συμπαραταχθεί με την Χρυσή Αυγή.
Ο Πρωθυπουργός στριμώχθηκε από τους δυο εταίρους του, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, σε μια συζήτηση με μεγάλη ένταση, η οποία επεκτάθηκε και στο θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης και των κανόνων λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και της Βουλής, αλλά και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων.
Μάλιστα, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, αρνήθηκαν να δεχθούν στη σύσκεψη να παραστεί και να τους ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης. Ειδικά ο κ. Βενιζέλος του καταλογίζει ευθύνες για την καθυστέρηση της προώθησης της τροπολογίας που έχει καταθέσει το ΠαΣοΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τις επιδόσεις του κ. Βρούτση σε ένα ιδιαίτερα νευραλγικό πόστο. Πάντως, το θέμα της ανεργίας απασχόλησε επί αρκετή ώρα τη σύσκεψη των αρχηγών και αναδείχθηκε ως τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Λάδι στη φωτιά έριξε, μόλις τέσσερις ώρες πριν από τη σύσκεψη, η ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα με αιχμηρές ανακοινώσεις και οι κυβερνητικοί χειρισμοί δηλητηρίασαν το κλίμα πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών. Παράλληλα και «γαλάζιοι» υπουργοί γκρίνιαζαν για την τακτική που ακολούθησε το Μέγαρο Μαξίμου και επέκριναν συγκεκριμένο συνεργάτη του Πρωθυπουργού.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, στις δηλώσεις του, χρησιμοποίησε εκφράσεις, οι οποίες έδειχναν τον εκνευρισμό του, όπως: «διεκδικώ να έρθει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή», «η όποια καθυστέρηση θα είναι απαράδεκτη» και «ετέθη θέμα συντονισμού της κυβέρνησης με έμφαση».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία αποτελείται από τους βουλευτές των τριών κομμάτων. Η αποφασιστικότητα του προέδρου του ΠαΣοΚ, θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά τη σύσκεψη, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος έδωσε εντολή στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κ. Ι. Μανιάτη, αν υπάρξει αρνητική απάντηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ να επισκεφθεί αμέσως τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη και να ζητήσει την προώθηση της πρότασης νόμου του ΠαΣοΚ.
Το αίτημα των δυο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων δεν αποκλείει σε καμία περίπτωση βελτιώσεις και αλλαγές στο σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη και εκεί ενδεχομένως να υπάρξει ένα πεδίο συμβιβασμού, εφόσον συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών.
Και αυτό διότι, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι το θέμα πρέπει να κλείσει και δεν παραπέμπεται σε καμία νεώτερη συζήτηση. Από το στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά ομολογούσαν ότι υπάρχει σαφώς διάσταση απόψεων, αλλά όπως μετέδιδε έμπιστος συνεργάτης του, «δεν πάμε να μεγιστοποιήσουμε το πρόβλημα, θα δούμε τι θα γίνει». Την ίδια ώρα, μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, διέδιδε ότι το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει κλείσει για τη ΝΔ, αναδεικνύοντας την αμφιθυμία του βασικού κυβερνητικού εταίρου.
Πέραν αυτών, υπήρξε σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε να κατατεθεί άμεσα η πρόταση του υπουργείου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ επεσήμανε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει τώρα που αρχίζει η θερινή περίοδος και όπως είπε στον κ. Στουρνάρα, «να μην λέει τώρα είναι ανώριμο και θα το δούμε και μετά να ακούμε, ναι μπορεί να γίνει».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά έχει δώσει εντολή να μην τορπιλιστεί το κλίμα.
«Η συνεργασία τριών κομμάτων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία είναι ένα πρωτόγνωρο πείραμα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος» έλεγε στο «Βήμα» κεντρικός συνομιλητής και συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ενώ επεσήμανε και τις ανησυχίες που υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΝΔ για μια σειρά από ζητήματα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου