Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ιταλία: Αποτυχία «Πέντε Αστέρων» στις δημοτικές εκλογές


Ιταλία: Αποτυχία «Πέντε Αστέρων» στις δημοτικές εκλογέςΕξαιρετικά αρνητικό το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου για τον Μπέπε Γκρίλο
Σε πολλές περιοχές της χώρας, το M5S είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις βουλευτές εκλογές του Φεβρουαρίου

Αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα ήλθε ο Μπέπε Γκρίλο στις κάλπες των δημοτικών εκλογών, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε σε μία από τις 16 πιο σημαντικές μονομαχίες που θα κριθούν στο δεύτερο γύρο στις 9 και 10 Ιουνίου. Σε πολλές περιοχές της χώρας, το M5S είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Νικήτρια της κάλπης αναδείχθηκε η αποχή, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα, η Κεντροαριστερά έχει το προβάδισμα και ανασαίνει με ανακούφιση, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχασε έδαφος έστω και εάν δεν υπέστη ήττα μεγάλων διαστάσεων. Οι ψηφοφόροι φάνηκε πως δεν επέλεξαν την κάλπη των δημοτικών εκλογών για να τιμωρήσουν τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού.
Η ιταλική κεντροαριστερά εξασφαλίζει προβάδισμα και στις 16 μεγαλύτερες πόλεις, στις οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη νέων δημοτικών συμβουλίων. Η τελική μάχη θα δοθεί όμως σε 15 ημέρες, στον δεύτερο γύρο.
Στη Ρώμη ο Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος της κεντροαριστεράς, συγκεντρώνει ποσοστό 42,60%, ενώ ο κεντροδεξιός απερχόμενος δήμαρχος, Τζάνι Αλεμάνο, δεν ξεπερνά το 30,27%.
Ο Αλεμάνο δήλωσε ότι «το παιχνίδι δεν έχει χαθεί» και ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, θα καταβάλλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλύψει την διαφορά», αλλά ο 58χρονος Μαρίνο, χειρουργός, θεωρείται ήδη από πολλούς σχολιαστές ο επόμενος δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης.
Εντυπωσιακή είναι η αποχή, η οποία έφτασε στη Ρώμη το 47,8%, ενώ σε εθνικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο 39,5%. Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πριν πέντε χρόνια, είχαν διεξαχθεί μαζί με τις βουλευτικές, αυξάνοντας σημαντικά την συνολική προσέλευση.
Ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), όπως είχε διαφανεί ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, ήλθε αντιμέτωπος με ένα πολύ αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος του M5S στην ιταλική πρωτεύουσα Μαρτσέλο Ντε Βίτο περιορίστηκε σε ένα 12,43% των ψήφων. Σε πολλές περιοχές της χώρας, το M5S είδε το ποσοστό του να μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις βουλευτές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Στον αυτόνομο νομό Βάλε Ντ' Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία, το κίνημα του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού από το 18% των βουλευτικών, πέφτει στο 6% των χθεσινών εκλογών.
Οι αναλυτές διχάζονται όσον αφορά τα αίτια της μεγάλης αυτής πτώσης. Οι υποψήφιοι του Γκρίλο δεν θέλησαν να πάρουν μέρος σε τηλεοπτικά τοκ-σόου και αυτό ίσως περιόρισε την απήχησή τους στους ψηφοφόρους και την επικοινωνία τους μαζί τους.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι οι εκλογές είχαν τοπικό χαρακτήρα, δεν μπορούσαν να βασίσουν την εκστρατεία τους σε θέματα όπως η οικονομική κρίση ή η διαφθορά των πολιτικών, όπως είχαν κάνει τον Φεβρουάριο.
Ο φιλόσοφος Πάολο Μπέκι, πάντως, που θεωρείται από τους στενούς συνεργάτες του Γκρίλο, σημείωσε πως «όλοι γνώριζαν ότι τα ποσοστά των Πέντε Αστέρων επρόκειτο να μειωθούν, στις εκλογές αυτές. Δεν πρόκειται για έκπληξη».
«Το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Μπέκι, «είναι άλλο: η αποχή μας λέει ότι τα παραδοσιακά κόμματα διέρχονται μια όλο και βαθύτερη κρίση».
Η κεντροαριστερά από την μεριά της μπορεί να πάρει μια ανάσα ανακούφισης και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) είναι τώρα σε θέση να αφιερωθεί με λίγο λιγότερο άγχος στην οργάνωση του έκτακτου συνεδρίου του, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.
Όσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η αναμέτρηση δεν επιβράβευσε την πολιτική γραμμή του. Στην Ρώμη, όπως και σε πολλούς άλλους δήμους, η κεντροδεξιά χάνει έδαφος, έστω και αν δεν πρόκειται για ήττα μεγάλων διαστάσεων.
Ο Μπερλουσκόνι καλείται να αποφασίσει, πριν απ' όλα, αν θέλει να καταβάλει νέες προσπάθειες για να στηρίξει τον Τζάνι Αλεμάνο, έστω κι αν οι πιθανότητες τελικής επικράτησης του είναι εκ των πραγμάτων πολύ περιορισμένες.
Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ζητεί από στενούς του συνεργάτες και υπουργούς του που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα στους πολίτες, τα οποία να δείξουν ότι η κεντροδεξιά μάχεται την οικονομική κρίση. Αρχίζοντας από την οριστική κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας.
Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών φέρεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, ο Λέτα επισήμανε το βράδυ της Δευτέρας ότι «η ψήφος αυτή δείχνει ότι οι Ιταλοί στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού και αποδυναμώνουν συγχρόνως την αντιπολίτευση του Γκρίλο».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου