Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σερβία: κηδεία δημοσία δαπάνη για τον τέως βασιλιά Πέτρο Β’

Σερβία: κηδεία δημοσία δαπάνη για τον τέως βασιλιά Πέτρο Β’Τρίτη, 28 Μαΐου, 2013

Πρόλαβε να «βασιλέψει» στη Γιουγκοσλαβία μόλις 11 μέρες, το 1941

Την κατηργημένη εδώ και σχεδόν 70 χρόνια μοναρχία «θυμήθηκε» η σημερινή κυβέρνηση της Σερβίας. Στιγμιότυπο από την τελετή της Κυριακής, σε ναό έξω από το Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση και οι κρατικές και θρησκευτικές Αρχές της Σερβίας κήδεψαν δημοσία δαπάνη έξω από Βελιγράδι τα μεταφερθέντα από την Αμερική οστά του τελευταίου Γιουγκοσλάβου βασιλιά Πέτρου του Β'. Το 1941, σε ηλικία 17 ετών, ο Πέτρος Β' πρόλαβε να «βασιλέψει» μόλις 11 μέρες. Οταν οι ναζί κατέλαβαν την Γιουγκοσλαβία πήρε το δρόμο της εξορίας και δεν επέστρεψε ποτέ. Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1970, ενώ το κομμουνιστικό καθεστώς του στρατάρχη Τίτο είχε ήδη καταργήσει προ πολλού - από το 1945 - τη μοναρχία.
Στην ίδια τελετή κηδεύτηκαν άλλα τρία μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Η σύζυγός του Αλεξάνδρα, ( που γεννήθηκε ως πριγκήπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας, κόρη του βασιλιά των Ελλήνων Αλέξανδρου Α' και ήταν θαμμένη στο Τατόι, στην Ελλάδα ) η μητέρα του βασίλισσα Μαρία και ο αδερφός του πρίγκιπας Αντρέας. Και των τεσσάρων τα οστά μεταφέρθηκαν στη Σερβία από το εξωτερικό και μετά το μνημόσυνο τοποθετήθηκαν σε οικογενειακό μαυσωλείο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, ο εθνικιστής αλλά συνεργαζόμενος με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, μεσολάβησαν προσωπικά για την ταφή των Γιουγκσλάβων «τέως». Οι ίδιοι καθώς και πολλά μέλη της κυβέρνησης, πρεσβευτές και μέλη ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών παρευρέθησαν στην κυριακάτικη τελετή, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Όπλενατς, κοντά στο Βελιγράδι.
«Παρότι η σύγχρονη Σερβία φέρει το βασιλικό οικόσημο στη σημαία της, η διάθεση των Σέρβων απέναντι στην παλαιά βασιλική οικογένεια είναι δύσκολο να υπολογιστεί», αναφέρει ο Γκι ντε Λόνι, ανταποκριτής του BBC στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περίπου το 40% των Σέρβων θεωρεί «παράγοντα σταθεροποίησης» τους Γιουγκοσλάβους πρώην γαλαζοαίματους.
«Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι η ιστορία αποδίδει δικαιοσύνη σε μια δυναστεία που εκδιώχτηκε από τη Σερβία το 1945. Αλλά βέβαια, μετά από 50 χρόνια στο εξωτερικό, τα μέλη της είναι πια κάπως ξένοι για μας», λέει ο Σέρβος ιστορικός Βλαντίμιρ Ντούλοβιτς.
Ο γιος του Πέτρου Β', ο Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς έχει μετακομίσει στη Σερβία από το 2001 μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του Αικατερίνη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου