Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Βενιζέλος: Συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλά δεν ταυτιζόμαστε

Κυριακή, 26 Μαϊου, 2013
Μήνυμα προς Σαμαρά, Κουβέλη: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, της  Δημοκρατικής Αριστεράς και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με την Νέα Δημοκρατία αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ νομίζει πως η κυβέρνηση ότι είναι μια δική της μονοκομματική κυβέρνηση». Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις που προωθεί προκαλούν συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών του μέσα από την καθυστέρηση. «Αξιώνουμε σεβασμό στους κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σχήμα συνεργασίας που εξυπηρετεί ένα στόχο εθνικής ανάγκης, υπογράμμισε. «Είναι αστείο να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο, είναι αστείο για την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας να διαβάζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει αντιρρήσεις για την έγκριση του προγράμματος κατά της ανεργίας και μετά να ακούμε τον αρμόδιο επίτροπο ότι θα κάνει τα πάντα αρκεί να στηρίξει η ίδια η κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και αναρωτήθηκε: «δεν έπρεπε η μείωση ΦΠΑ πρέπει να εφαρμοστεί με την έναρξη της θερινής περιόδου;»

«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλειοψηφία»
Αναφορικά με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα είπε πως η δημόσια ανεπίτρεπτη διαφωνία σε σχέση με την πορεία του αντιρατσιστικού επέβαλε προ πολλού να επιληφθούν οι τρεις αρχηγοί. Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην σύσκεψη είπε πως η συνάντηση της Δευτέρας έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης γιατί πώς είναι δυνατόν όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα να λέμε ότι δεν υπάρχει θέμα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. Επανέλαβε στο συγκεκριμένο σημείο:  «Δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να φύγουμε από τα στερεότυπα μιας μονοκομματικής κυβέρνησης ότι υπάρχει ζήτημα και αξιοποίησης και αξιολόγησης προσώπων;»  Συμπλήρωσε, δε, πως χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πλειοψηφία.
Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του αντιρατσιστικού. Ζήτησε να εφαρμοστούν μέτρα, η απόφαση πλαίσιο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να υπάρξει απάντηση στην έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Εκτίμησε πως η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της. Είπε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι αρκεί η υφιστάμενη νομοθεσία δεν λαμβάνει το συμβολισμό της κατάθεσης. Επίσης άσκησε κριτική σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «έγκυρα υποτίθεται που παίζουν ύπουλο παιχνίδι υποστήριξης της ΧΑ και ποδοσφαιροποιούν την πολιτική»  και κατέληξε σε σχέση με την Χρυσή Αυγή πως η αντιμετώπισή της περνάει μέσα από τον θεσμικό στιγματισμό των μορφωμάτων αυτών ως παράνομων και ναζιστικών και από την αποκάλυψη της αλήθειας.


«Σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ», ζήτησε ο Βενιζέλος
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος και σε στελέχη που είτε έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας κόμματα ή κινήσεις, είτε δεν συμμετέχουν ενεργά στις λειτουργίες του. Δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα: την ασέβεια και τον παρασιτισμό και ορισμένοι έχουν βρει ως όχημα τη συζήτηση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ για να επιτεθούν. «Ζητάω σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό, άλλους με αλεξίπτωτο» και συμπλήρωσε:  «σέβομαι τον αναχωρητισμό, όπως στο Βυζάντιο που πήγαιναν στο μοναστήρι για να βιώσουν την ταπείνωσή τους».

«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος Τσοχατζόπουλου και Παπακωνσταντίνου»
«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου ούτε κανενός άλλου» τόνισε και απεύθυνε για άλλη μια φορά πρόσκληση για πανστρατιά.
Επανέλαβε πως έχει τραβήξει διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν και έχει διακηρύξει ότι μόνο η διαφάνεια και η ειλικρίνεια δίνει προοπτική. Μάλιστα αποκάλυψε πως η νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά των κομμάτων θα κινηθεί στο πλαίσιο της απαγόρευσης κοστοβόρων δαπανών και παροχής από το κράτος στήριξης σε είδος, όπως υπηρεσίες.
 Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της άσκησης  της εξουσίας από την δεκαετία του ’80 και μίλησε για διορισμένους νεοσσούς σε κρατική θέση και αναρρωτήθηκε «πώς απαλλάσσεται κάποιος από τις ευθύνες του, με μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία;  Η ίδρυση προσωπικού κόμματος, η ίδρυση προσωπική δεξαμενής σκέψης;». Έκανε λόγο , επίσης για «απελεύθερα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγιναν ξαφνικά παράγοντες που μιλούν στο όνομα του έθνους.

«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β»
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β, διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζεται.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η άποψη αυτή έγινε αντιληπτή το τελευταίο 12μηνο, μετά, δηλαδή, τις εκλογές, και ειδικότερα μετά την περιπέτεια της Κύπρου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι η Κυπριακή εμπειρία έδωσε μια σκληρή απάντηση στον ακατάσχετο λαϊκισμό.
Το δεύτερο στοιχείο που άλλαξε μετά τις εκλογές κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι χάρη στις θυσίες του λαού και τους φόβους της ευρωζώνης άλλαξαν οι διατυπώσεις σε σχέση με την Ελλάδα και άρα και η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα.
Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος αποφασίζει για ποιόν στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι αυτό που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη είναι ο φόβος. «Φοβάται την κρίση χρέους στο σκληρό πυρήνα της, φοβάται την κοινωνική κρίση και την κρίση του ευρωσκεπτικισμού», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική που απαντά στην ανάγκη να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να θωρακιστεί σε σχέση με την κρίση ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας αυτές τις δημοσιονομικές επιλογές που υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη να επιβιώσει η χώρα καθώς δεν μπορεί να πας πουθενά με πρωτογενές έλλειμμα 12,5%.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»
«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» υπογράμμισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή, αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όσα είπε για την Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά κατά την πρωτολογία «θα τους καλούσα να τα προσέξουν». 
Είπε επίσης ότι μέσα από την ΚΕ στάλθηκε μήνυμα σε παράγοντες που παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με την ΧΑ ή με τις εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης. Κατήγγειλε όσους δίνουν την εικόνα του «πανίσχυρου πρωθυπουργού που καθαρίζει τα πάντα στο πέρασμά του» από τη μια και από την άλλη την εικόνα του «συμπαθούς εταίρου» που απολαμβάνει της γενικής ασυλίας για την Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτό το επικοινωνιακό σχήμα, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ως «ιστορικό θύμα». Αυτό το στερεότυπο είναι αφελές και επικίνδυνο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι τροφοδοτείται από πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα. «Όποιοι το κάνουν αυτό αμφισβητούν τη δική τους υπόσταση», είπε.
Σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προϊδέασε πως στην περίπτωση που δεν το καταθέσει η κυβέρνηση, τότε θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ θα καλέσει τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ για νομοθετική πρωτοβουλία αναφορικά με τα οικονομικά κομμάτων.
Συγκεκριμένα για την ΔΗΜΑΡ ανέφερε πως δεδομένου ότι στις ευρωεκλογές συγκρούονται μεγάλες πολιτικές οικογένειες, όποιος θέλει να φλερτάρει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν κανόνες και όροι συμμετοχής. «Μπορεί η μέλισσα να πηγαίνει σε πολλά λουλούδια να πάρει νέκταρ, αλλά στην Ευρώπη υπάρχει θεσμικότητα, είπε αναφερόμενος στην ΔΗΜΑΡ» και δήλωσε πως παιχνίδια που γίνονται σε εθνικό επίπεδο φαίνονται αστεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφέρθηκε επίσης στο εσωτερικό της εν ευρεία εννοία παράταξης και σημείωσε ότι μπορεί η απογοήτευση και η θλίψη να είναι σεβαστά φαινόμενα, ότι μπορεί ο παραγοντισμός να ενθαρρύνεται από το σύστημα, όμως ο τυχοδιωκτισμός δεν συγχωρείται με τίποτα.

Ο υπαινιγμός για την προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διασπαστεί το 2007, όμως δεν διασπάστηκε. Επίσης, είπε,  «το 2011 κάποιος εδώ θα μπορούσε να διαφυλάξει τον εαυτό του και να δώσει τη λύση μετά την κρίση». Ο κ. Βενιζέλος φανερά φορτισμένος σημείωσε ότι λίγος σεβασμός δεν βλάπτει στην αλήθεια και στην ιστορία. Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε λέγοντας «τέρμα στις πόζες, όχι άλλες πόζες!»    
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου