Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Επαναλήφθηκε η κρίση στις αγορές – Πτωχεύει η μητρική της Silicon Valley

 Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

Put your seat belt on, turbulence!

Δεθείτε, έρχονται αναταράξεις!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια μέρα αφότου οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κινήθηκαν για να βοηθήσουν την First Republic με $30 δισ. και ενώ την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες με βραχυπρόθεσμα μετρητά δανείστηκαν περίπου $300 δισ. από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), οι αγορές εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο όριο.

Οπως έγραψε η «ΝΥΤ», μια αρχική αίσθηση ανακούφισης μεταξύ των επενδυτών έδωσε τη θέση της την Παρασκευή στην ανανεωμένη ανησυχία για την υγεία του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και μετά από κινήσεις για τη στήριξη των δανειστών με ενέσεις δεκάδων δισ. δολαρίων. Οι μετοχές διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα, με τις μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα διασωθείσας First Republic. Παράλληλα, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, διευκολύνοντας την πώληση των υπολοίπων περιουσιακών της στοιχείων μετά την κατάσχεση της τράπεζας που εστιάζεται στην τεχνολογία στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Ειδικότερα, η SVB Financial Group υπέβαλε αίτηση για προστασία του κεφαλαίου 11, την Παρασκευή, στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη αίτηση πτώχευσης που προήλθε από πτώχευση τράπεζας από την Washington Mutual Inc. το 2008.

Η Silicon Valley Bank, ο δανειστής που εστιάζει στην τεχνολογία και η κύρια δραστηριότητα της SVB Financial, εξαγοράστηκε από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρενέβη για να ικανοποιήσει τους καταθέτες και να καθησυχάσει τις αγορές, αν και ορισμένες άλλες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν δει την πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται και οι καταθέτες να αντλούν μετρητά.

Σε αυτό το κλίμα, οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν την Παρασκευή με πτώση, μια μέρα αφότου οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ κινήθηκαν για να βοηθήσουν την First Republic.

Οι μετοχές της δανειστικής αυτής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο υποχωρούσαν κατά 17% αφού ανέστειλε το μέρισμά της και οι αναλυτές της Wedbush μείωσαν τον στόχο τιμών τους για την τράπεζα.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχωρούσαν 10%, παρά τη σωτηρία περίπου των $54 δισ. από την ελβετική Κεντρική Τράπεζα.

Στο μεταξύ, οι τράπεζες με βραχυπρόθεσμα μετρητά έχουν δανειστεί περίπου $300 δισ. δολάρια από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Σχεδόν τα μισά χρήματα -$143 δισ.- πήγαν σε εταιρείες χαρτοφυλακίου δύο μεγάλων τραπεζών που απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, προκαλώντας εκτεταμένο συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Fed δεν προσδιόρισε τις τράπεζες που έλαβαν το άλλο μισό της χρηματοδότησης ούτε είπε πόσες από αυτές το έκαναν.

Οι εταιρείες συμμετοχών για τις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες ιδρύθηκαν από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η οποία έχει αναλάβει και τις δύο τράπεζες. Τα χρήματα που δανείστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες τους με ομόλογα που ανήκαν και στις δύο τράπεζες να καταχωρούνται ως εγγύηση. Η FDIC έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή των δανείων, είπε η Fed.

Τα στοιχεία παρέχουν μια πρώτη ματιά στην κλίμακα της βοήθειας της Fed στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση των δύο τραπεζών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα υπόλοιπα χρήματα δανείστηκαν από τράπεζες που προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν μετρητά – πιθανότατα, τουλάχιστον εν μέρει, για να εξοφλήσουν τους καταθέτες που προσπάθησαν να αποσύρουν τα χρήματά τους. Πολλές μεγάλες τράπεζες, όπως η Bank of America, ανέφεραν ότι λαμβάνουν εισροές κεφαλαίων από μικρότερες τράπεζες μετά την πτώχευση των τραπεζών το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Eνας επιπλέον δανεισμός $153 δισ. από τη Fed την περασμένη εβδομάδα προήλθε μέσω ενός μακροχρόνιου προγράμματος που ονομάζεται «εκπτωτικό παράθυρο» και που ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ γι’ αυτό το πρόγραμμα. Οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από το παράθυρο έκπτωσης για έως και 90 ημέρες. Συνήθως σε μια δεδομένη εβδομάδα, μόνο περίπου 4 έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια δανείζονται μέσω αυτού του προγράμματος.

Η Fed έχει δανείσει επιπλέον $11,9 δισ.  από μια νέα δανειοδοτική διευκόλυνση που ανακοίνωσε την Κυριακή.

Πηγές: «ΑΡ», «WSJ», «ΝΥΤ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου