Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Ηλεία: Ολοκληρώνεται ο τρύγος – Εξαιρετικό το τελικό προϊόν, «μάχη» για να κρατηθούν σταθερές οι τιμές

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, 2021

Ο τρύγος φέτος στην Ηλεία ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, κυρίως λόγω του καύσωνα, ο τρύγος φέτος στην Ηλεία ολοκληρώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι παραγωγoί οίνου μπορούν να χαμογελούν ότι το τελικό προϊόν που θα βγει από τις επιχειρήσεις τους θα είναι εξαιρετικό.

Βέβαια υπάρχει ακόμη μία αγωνία για το τι θα συμβεί με την διασπορά του ιού στην χώρα, αφού αν δεν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης και συγκεκριμένα τα εστιατόρια, αλλά και τα ξενοδοχεία αργότερα, μπορεί να υπάρξει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις οινοποιίας, ενώ προβληματίζουν και οι αυξήσεις που υπάρχουν κυρίως στα μεταφορικά, τα καύσιμα και φυσικά τις πρώτες ύλες.

Αν λοιπόν υπάρξει πρόβλημα με το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης, οι παραγωγοί οίνου ζητούν να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος, ενώ από την πλευρά τους οι ίδιοι κάνουν ότι είναι δυνατόν με τις υπάρχουσες συνθήκες και με πολύ σκληρή και μεθοδική δουλειά, για να προμηθεύσουν τους πολίτες με ένα εξαιρετικό προϊόν και φυσικά στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Για την πορεία του τρύγου και φυσικά για την παραγωγή του κρασιού η εφημερίδα «Πατρίς» επικοινώνησε με οινοποιεία της Ηλείας και ζήτησε τη γνώμη τους σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κλάδο.

Διονύσιος Μπιρτζίκης: «Η ποιότητα του σταφυλιού είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετική μπορώ να πω»

Από το Κτήμα Μπριντζίκη ο κος Διονύσιος Μπιρτζίκης ανέφερε ότι υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα οίνου και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας:

«Οι τιμές δεν εξαρτώνται μόνο από την πρώτη ύλη, πάντως αυτή τη στιγμή βλέπω ότι όλα τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί. Όλα τα έξοδα τα οποία υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, όπως οι πρώτες ύλες, το ρεύμα, τα μεταφορικά έχουν πάρει αύξηση. Οπότε θα πρέπει να μελετήσουμε για το πόσο μπορούμε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, προς όφελος της αγοράς. Αυτό θα γίνει μετά τον τρύγο, που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, τουλάχιστον στην δική μας περιοχή.

Οι ποσότητες πάντως είναι αρκετές και όσον αφορά το σταφύλι και φυσικά όσον αφορά την παραγωγή του κρασιού. Δεν θα υπάρχει κάποιο θέμα με έλλειψη του προϊόντος. Η ποιότητα του σταφυλιού είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετική μπορώ να πω, δεδομένων και των συνθηκών, όπως των καιρικών, αλλά και της φωτιάς. Παρά τις δυσκολίες που είχαμε έως τώρα, η ποιότητα θα είναι εκπληκτικά καλή, προς έκπληξη μπορώ να πω για μας».

Δημήτρης Κανελλακόπουλος: «Δεδομένων των συνθηκών θα έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν»

Από το Κτήμα Μερκούρη ο κος Δημήτρης Κανελλακόπουλος τόνισε σχετικά με την ποιότητα του οίνου και φυσικά τις τιμές: «Αυτή τη στιγμή εμείς προβλήματα δεν έχουμε, ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί. Όσον αφορά τις τιμές δεν έχουμε κάποια εικόνα, αλλά φαντάζομαι με την κατάσταση που υπάρχει και με τις επαφές που έχουμε με τους καλλιεργητές, ότι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις περσινές. Ίσως αν η ζήτηση φέτος είναι πιο μεγάλη να αυξηθούν λίγο οι τιμές, αλλά πιστεύω ότι πάνω – κάτω θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όσον αφορά τώρα τις αυξήσεις που υπάρχουν στα μεταφορικά και στις πρώτες ύλες, πιστεύω ότι μπορούν να επηρεάσουν το τελικό προϊόν. Οι ποσότητες του προϊόντος ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικές και φυσικά και η ποιότητα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μπορώ να πω ότι δεδομένων των συνθηκών θα έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, όπως είναι το κρασί και σίγουρα θα το απολαύσουν όλοι όσοι το προμηθευτούν. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρώσει τον τρύγο και τις επόμενες ημέρες θα τελειώσουν και οι τελευταίοι παραγωγοί’.

Φώτης Παναγόπουλος: «Η χρονιά είναι πάρα πολύ καλή, με λίγο περιορισμένη παραγωγή λόγω του καύσωνα»

Ο Οινολόγος κος Φώτης Παναγόπουλος από το Οινοποιείο Σταυρόπουλος αν και τόνισε ότι θα είναι λίγο περιορισμένη η παραγωγή λόγω του καύσωνα, εντούτοις τόνισε και αυτός ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική: «Για τις τιμές του προϊόντος ακόμη δεν έχουμε άποψη, γιατί τα σταφύλια τα οποία οινοποιούμε είναι δικά μας, ενώ και ο τρύγος δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχουν κάποιες όψιμες ποικιλίες που τις περιμένουμε όπως και τα περισσότερα Οινοποιεία. Γενικά όμως ο τρύγος είναι στα τελειώματα του αυτή τη στιγμή. Γενικά η χρονιά είναι πάρα πολύ καλή, με λίγο περιορισμένη παραγωγή λόγω του καύσωνα. Παρότι τα σταφύλια ήταν σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση υγείας, λόγω του καύσωνα ταλαιπωρήθηκαν λίγο. Για αυτό και καθυστέρησε λίγο ο τρύγος, δηλαδή λόγω αυτού του παρατεταμένου και υψηλού καύσωνα. Πάντως είναι γενικά μία πάρα πολύ καλή χρονιά, με πολύ καλή ποιότητα. Ο κύκλος των εργασιών είναι τόσο μεγάλος που εννοείται ότι θα επηρεαστούμε και εμείς από την αύξηση των μεταφορικών και των καυσίμων, ίσως έμμεσα. Και αυτό διότι όταν τα μεταφορικά, το πετρέλαιο αυξάνονται, θα αυξηθούν και οι τιμές ενός μεγάλου κύκλου προϊόντων. Οπότε αναγκαστικά και εμείς θα επηρεαστούμε».

Αντωνία Χριστοπούλου: «Αν δεν ανοίξει η εστίαση, θα πρέπει να μας στηρίξει η πολιτεία»

Η κα Αντωνία Χριστοπούλου από το Οινοποιείο Μαρκόγιαννη στην Σκιλλουντία στάθηκε στα αδιάθετα αποθέματα λόγω κορωνοιου και ζήτησε την ενίσχυση της πολιτείας στον κλάδο και σε όλη την σχετική αλυσίδα, αν δεν ανοίξουν φέτος τα καταστήματα εστίασης: «Ποσότητες προϊόντος υπάρχουν, το θέμα είναι ότι έχουμε αποθέματα από πέρσι και πρόπερσι λόγω κορωνοιού. Στα Οινοποιεία το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι αυτό. Λόγω του ότι έκλεισε ο χώρος της εστίασης, που απορροφούσε το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγής μας, χρειάστηκε να μειώσουμε την αγορά των σταφυλιών και περιμένουμε να δούμε και φέτος πού θα πάνε τα πράγματα. Δυστυχώς είναι αβέβαιος και αυτός ο χειμώνας, δηλαδή δεν ξέρουμε αν θα ανοίξει ο χώρος της εστίασης και έτσι αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τα έξοδά μας.

Ο τρύγος πηγαίνει μία χαρά, είχαμε μεν κάποια προβλήματα με τον καύσωνα, αλλά σε γενικές γραμμές η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Για τις τιμές μέχρι στιγμής, υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στην πρώτη ύλη, όπως είναι τα μπουκάλια μας, αλλά και τα μεταφορικά, αλλά σημαντικό ρόλο στη διακύμανση των τιμών θα παίξουν και οι συνεργασίες οι οποίες έχει κάθε επιχείρηση. Προς το παρόν πάντως, προσπαθούμε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας, ώστε να αναστηλωθεί όλος ο κλάδος και όχι μόνο των οινοποιών, αφού μιλάμε για μία αλυσίδα επιχειρήσεων, όπως είναι τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις εστίασης και άλλα. Άρα προσπαθούμε όλοι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπήρξαν αυτά τα δύο χρόνια με  τη διασπορά του ιού.

Αυτό που πρέπει να βγει προς τα έξω όμως, είναι ότι ο κλάδος μας θέλει στήριξη. Αν κλείσει και πάλι η εστίαση ο κλάδος μας θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πίσω από μας είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν βοήθεια από την Πολιτεία για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι».

Κώστας Λουρίδας: «Θα έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν»

Ο κος Κώστας Λουρίδας μέτοχος και διαχειριστής του κτήματος Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στην εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος και στα προβλήματα που υπήρξαν:

«Παρά την άσχημη κατάσταση την οποία πέρασε η περιοχή μας, η ποιότητα του προϊόντος είναι αρκετά καλή. Γενικά πιστεύω ότι έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, ενώ μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η διαχείριση του κάθε παράγωγου. Στους αμπελώνες στους οποίους είχαμε τη διαχείριση, έχουμε εξαιρετική ποιότητα προϊόντος και γενικά πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική παραγωγή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν ουσιαστικά ο καύσωνας, όπου στους αμπελώνες που ήταν αρδευόμενοι, με ορθολογική χρήση του ποτίσματος μπορέσαμε να μετριάσουμε όσο ήταν δυνατόν τα προβλήματα. Το τελικό προϊόν που θα βγει θα είναι πάντως πάρα πολύ καλό.

Όσον αφορά την τιμή του κρασιού δεν πιστεύω ότι θα έχει πολύ μεγάλη διακύμανση, αφού η τιμή στην πρώτη ύλη παραμένει η ίδια. Δεν έχουμε αυξομειώσεις. Αυτό που θα έχει επίπτωση είναι η αύξηση των υλικών συσκευασίας και ειδικά των πρώτων υλών. Επίσης το κόστος ενέργειας, σε αλουμίνιο, σε πλαστικό, σε γυαλί, θα είναι παράγοντες που θα πιέσουν προς την ανατίμηση του τελικού προϊόντος. Οπότε μπορούμε να μιλάμε για μία μικρή αύξηση, όχι από τον παραγωγό, αλλά κυρίως από άλλους παράγοντες».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου