Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Τάσεις που διαμόρφωσαν την κτηματαγορά το 2021

 Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Της Γιάννας Κατσαγεώργη


Με τόσα πολλά που συνέβησαν σε όλη τη χώρα από το 2020, αναρωτιόμαστε  ποιες θα είναι οι τάσεις των ακινήτων στο υπόλοιπο του 2021 και το 2022, για όσους πουλούν ή αγοράζουν, που αποτελούν το πιο καυτό ζήτημα στη ζωή των πολιτών. Ο «Εθνικός Κήρυκας» ανιχνευτής και εκφραστής πάντα των γεγονότων, κάνει ένα αφιέρωμα για να ενημερώσει το αναγνωστικό του κοινό για τις τάσεις της αγοράς, τα συναισθήματα των καταναλωτών, και τις συμβουλές ειδικών, οι οποίοι αναλύσουν την εντυπωσιακή ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων και την αύξηση των τιμών τους, αφού πολλά από αυτά πωλούνται πάνω από την αξία τους, απλά επειδή υπάρχει πληθώρα αγοραστών και δεν υπάρχει απόθεμα σπιτιών για πώληση. Θα συνεχιστεί αυτό μέχρι το 2022; Πόσο οι  επιπτώσεις της νόσου Covid-19 έχουν επιδεινώσει την κρίση των οικονομικά προσιτών κατοικιών; Θα μειωθούν αυτές οι τιμές; Επιβραδύνθηκε η οικοδόμηση κατοικιών; Πώς να αγοράσετε ή να πουλήσετε με εμπιστοσύνη την κατοικία σας; Από την τρέχουσα κατάσταση διαπιστώνουμε πως η έκρηξη και η ταχεία εξάπλωση της νόσου Covid-19 στις αρχές του 2020 ήταν ένα από τα πιο δραστικά σοκ, που υπέστη η συντριπτική πλειοψηφία της Υδρογείου.

Με κοντά στα 35 εκατομμύρια  μολυσμένο από τον ιό πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο και αριθμό θανάτων πάνω από 1 εκατομμύριο από τις αρχές Οκτωβρίου του 2020, η πανδημία αποτελεί ένα συμβάν με εκτεταμένες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, με παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και αφορά σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ακίνητης περιουσίας, η οποία επηρεάστηκε ποικιλοτρόπως και για πολλές δεκαετίες. Η πανδημία αυτή επιτάχυνε τις αλλαγές στον κλάδο των ακινήτων, περισσότερο από ποτέ, με κυρίαρχη την «Μεγάλη Αμερικανική Μετακίνηση», όπου άνθρωποι και επιχειρήσεις κινήθηκαν και κινούνται ακόμα με κάθε τρόπο προς διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, από τις πυκνότερες πόλεις στα προάστια, από ένα διαμέρισμα σε ένα σπίτι, και για κάποιους, πίσω στο «σπίτι» για να ζήσουν με μέλη της οικογένειας. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το Μεγάλο American Move, από την ακμάζουσα οικογενειακή στέγαση, ειδικά στις πιο προσιτές οικονομικά περιοχές στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η επιτυχία του πειράματος «εργασίας από το σπίτι» έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στην αξία της κατοικίας.

Οι πόλεις προσαρμόστηκαν στους περιορισμούς του Covid-19 με δημιουργικές λύσεις, όπως φαγητό στο δρόμο, με τον δημόσιο χώρο και τα πεζοδρόμια να αξιοποιούνται με τραπέζια έξω, να αναγνωρίζεται η αξία των πάρκων, να δημιουργούνται ποδηλατόδρομοι και να προσφέρονται γενικά στις πόλεις  κίνητρα, για να σχεδιάσουν όλους τους δημόσιους χώρους τους με μια άλλη νοοτροπία. Η κινητικότητα της αγοραπωλησίας, άλλαξε κάθετα.

Πριν από την αρχή του 2021, τα υπάρχοντα σπίτια κυκλοφορούσαν συνήθως στην αγορά για 21 ημέρες, δηλαδή τα σπίτια ήδη έβγαιναν από την αγορά δύο εβδομάδες πιο γρήγορα από ό,τι το τυπικό 38 ημέρες το 2019. Και τώρα βλέπουμε το ρεκόρ τα σπίτια να πηγαίνουν ακόμα πιο γρήγορα, συνήθως πουλώντας μέσα σε 17 ημέρες στην αγορά.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη σημειώσει αύξηση 23% το 2021, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις αρχικές προβλέψεις. Οσο συνεχίζουν να εισέρχονται νέοι αγοραστές στην αγορά και δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια προς πώληση, για να καλύψουν τη ζήτηση, οι πωλήσεις σπιτιών και οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, και η αγορά θα παραμένει υγιής.

Με περισσότερους αγοραστές από πωλητές, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν οι αγοραστές κάποιο έντονο ανταγωνισμό, υψηλές τιμές και ίσως χρειαστεί ακόμη και να προετοιμαστούν για έναν πόλεμο προσφορών. Υπάρχει και η θετική πλευρά για τους αγοραστές. Το 2021, το ετήσιο μέσο επιτόκιο για ένα 15ετές δάνειο σταθερού επιτοκίου έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο 2,29%. Οπως έχουν τα πράγματα, τα επιτόκια φαίνεται, ότι θα παραμείνουν αρκετά χαμηλά μέχρι το τέλος του έτους και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα έχετε ακόμα πιθανότητες να ασφαλίσετε ένα χαμηλότερο από τον μέσο όρο επιτόκιο υποθήκης. Τι σημαίνει αυτό, για όσους πωλούν ακίνητα το 2021;

Οι πωλητές μπορούν να αισθάνονται αρκετά καλά για το υπόλοιπο του 2021.  Μπορεί να θελήσουν να βγάλουν το σπίτι τους στην αγορά νωρίτερα και όχι αργότερα, όσο τα αποθέματα ακινήτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί αγοραστές έξω, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν, ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα πουλήσουν περισσότερα άτομα, το οποίο σημαίνει, ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Αν συνεργαστείτε με έναν πεπειραμένο μεσίτη θα είστε σε θέση να επωφεληθείτε από τις τιμές του σπιτιού σας, να πάρετε πολλές προσφορές, και να βρείτε τον σωστό αγοραστή. Με έναν εμπειρογνώμονα από την πλευρά σας, δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα να πουληθεί το σπίτι σας σε μια μεγάλη τιμή φέτος.

Για να δούμε τώρα πιο αναλυτικά τι μας λένε οι ειδικοί. Αυτή τη στιγμή, η αγορά κατοικίας είναι «στο κόκκινο». Θα συνεχιστεί μέχρι το 2022; Φυσικά, κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα. Σε μια ερευνητική μελέτη της Zillow, περισσότεροι από το 69% των γκουρού ακινήτων που ερωτήθηκαν, είπαν ότι ανέμεναν περισσότερα σπίτια να βγουν προς πώληση το δεύτερο εξάμηνο του 2021 ή το πρώτο εξάμηνο του 2022. Και αν περισσότερα σπίτια πουληθούν, οι τιμές των σπιτιών θα πρέπει να μειωθούν. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ετήσια αύξηση της αξίας των νοικοκυριών θα επιβραδυνθεί στο 4,5% το 2022 και θα συνεχίσει την πτωτική τάση μέχρι το 2025.

Ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι θα ξεκινήσουν περισσότερες κατοικίες (γνωστές και ως νέες κατασκευές) το 2022. (Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενώ η οικοδόμηση επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το κόστος κατασκευής -τόσο το εργατικό δυναμικό όσο και τα υλικά- εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πολλές από τις αυξήσεις των τιμών ήταν αποτέλεσμα των ελλείψεων των εργαζομένων και των διακοπών στις αλυσίδες εφοδιασμού για βασικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Η τιμή της ξυλείας, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά περισσότερο από ένα τρίτο. Το κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού).

Υπήρχαν 1,38 εκατομμύρια σπίτια που ξεκίνησαν το 2020 και φαίνεται ότι το 2022 θα πλησιάζει στο 1,68 εκατομμύρια. Περισσότερα νέα σπίτια, σημαίνει περισσότερα αποθέματα και λιγότερο χάος στην αγορά.

Με την κτηματαγορά να βιώνει αυξανόμενες τιμές, ανεπαρκή αποθέματα και μια συσσώρευση νέων κατοικιών, πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται, αν αυτό που έχει ανέβει πρέπει να κατέβει ξανά - με άλλα λόγια, πηγαίνουμε για άλλη μια συντριβή στην αγορά ακινήτων; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά. Η σημερινή καυτή αγορά κατοικίας είναι ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανδημίας. Η προσφορά στέγασης ήταν ήδη χαμηλή πριν από την Covid-19, αλλά παρεμποδίστηκε περαιτέρω καθώς λάμβαναν χώρα απολύσεις και οι άνθρωποι άρχισαν να ψάχνουν για νέα σπίτια, καθοδηγούμενοι από μια σειρά από λόγους. Τα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος για τη διατήρηση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διασφάλιση ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παραμένουν χαμηλά συνεχίστηκαν. Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων ωχριούν σε σύγκριση με τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές ακινήτων το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές των κατοικιών σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων σε δυσπραγία, αυξήθηκαν κατά 17,2% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 - ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση CoreLogic. Και ενώ υπήρξαν σίγουρα αγορές με «καυτά» κέρδη στο παρελθόν, καμία δεν συγκρίνεται αρκετά με την τρέχουσα αγορά, όπου περισσότερο από το 50% των σπιτιών για πώληση έχουν ξεπεράσει την τιμή πώλησης. Ιστορικά, το φθινόπωρο οδηγεί σε λιγότερο ανταγωνισμό και καλύτερες προσφορές, καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο. Ωστόσο, η πανδημία άλλαξε την τάση αυτή το προηγούμενο έτος, και πολλές πόλεις περνούν από διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις στις τιμές στέγασης.

Οι υποψήφιοι λοιπόν αγοραστές σπιτιού μπορούν να αναπνεύσουν λίγο πιο εύκολα, με βάση τις προβλέψεις από ειδικούς σε ακίνητα. Οι τιμές αρχίζουν να επιβραδύνονται σε ορισμένους τομείς, καθώς διατίθενται περισσότερα αποθέματα για μονοκατοικίες.

Σύμφωνα με την Εθνική Ενωση Μεσιτών, τα απούλητα σπίτια αυξήθηκαν 3,3% σε 1,25 εκατομμύρια από το Μάη μέχρι τον Ιούνιο αυτού του έτους. Αν και η αύξηση των αποθεμάτων δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, μπορεί να δώσει στους αγοραστές ελπίδα και πιθανώς να τους προσφέρει αγοραστική δύναμη με περισσότερες επιλογές.

Η βιομηχανία ακινήτων έχει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο πλέον στον σχεδιασμό για ανάπτυξη και αναδιαμόρφωση ακόμα και της εργασίας και του τρόπου ζωής μας. Εχει ακόμα την ευκαιρία να δημιουργήσει εργαλεία, που θα τα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων της ασφάλειας, του πράσινου χώρου και της φυλετικής ισότητας. Το γάντι της ευθύνης πέφτει στους ηγέτες της βιομηχανίας κτηματαγοράς που έχουν αρχίσει να βλέπουν τις ευκαιρίες και ανταποκρίνονται με σοβαρές επενδύσεις.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου