Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Η χορηγία της Ελλάδας συνέτεινε στην αναγνώριση της Σχολής - Ο Γεώργιος Καντώνης στον «Ε.Κ.»

 Σάββατο, 20 Μαρτίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Από την 76η τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η δωρεά των δύο εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας προς τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, συνέτεινε στην απομείωση του χρέους και την αλλαγή εικόνας της Σχολής, πράγμα το οποίο συνέβαλε θετικά στην εξασφάλιση της ακαδημαϊκής της αναγνώριση.

Υπενθυμίζεται ότι την ετήσια αυτή χορηγία προς τη Σχολή την εξασφάλισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης και την ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, μέρος της χορηγίας χρησιμοποιήθηκε για την προαγωγή ελληνικών πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος της Σχολής, Γεώργιος Καντώνης, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ανέφερε συγκεκριμένα πού και πώς διατέθηκε η πρώτη δόση της χορηγίας. Μίλησε επίσης για το επίτευγμα εξασφάλισης της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, καθώς και για τη γενική πρόοδο και ανασυγκρότηση που έχει πραγματοποιηθεί. Ακόμα, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ο κ. Καντώνης επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Ε.Κ.» ότι δεν λαμβάνει μισθό από τη Σχολή, αλλά ούτε καν και τα ταξιδιωτικά του έξοδα. Αρνήθηκε να απαντήσει για τις μηνύσεις των δύο πρώην καθηγητών, Δρα Χόλμπεργκ και π. Κλάψη, «επειδή το θέμα έχει πάρει τη νομική οδό», όπως είπε.

Επίσης, αρνήθηκε να απαντήσει και στην ερώτηση για τις επιστολές του Μητροπολίτη Μεθόδιου και του π. Φιτζέραλντ που έγραψαν για την Δρα Χόλμπεργκ, η οποία τις χρησιμοποιεί στη μήνυσή της εναντίον της Σχολής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Καντώνη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Πώς αισθάνεστε με την απόφαση των ακαδημαϊκών αρχών για επαναβεβαίωση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης του Ελληνικού Κολεγίου και της Σχολής;

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Γεώργιος Καντώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Γεώργιος Καντώνης: Οφείλω να ομολογήσω πως η αντίδρασή μου ήταν σύνθετη. Με πλημμύρισαν αισθήματα χαράς, μεγάλης ανακούφισης και ευγνωμοσύνης για τις προσπάθειες πολλών συνεργατών στη Σχολή, προκειμένου να διασφαλίσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Επιθυμώ να ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση και την αρωγή τους, τα μέλη του διδακτικού και υπαλληλικού προσωπικού, τα μέλη της Εφορείας, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και πρόεδρο της Εφορείας κ. Ελπιδοφόρο, τον αντιπρόεδρο π. Ιωάννη Μαγουλιά, τις Ορθόδοξες οργανώσεις που μας βοήθησαν, τους δωρητές και τους αποφοίτους. Η συμπαράσταση, με πνεύμα ενότητας, όλων των προαναφερθέντων υπήρξε μία μεγάλη ευλογία άνευ της οποίας δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον σκοπό μας.

«Ε.Κ.»: Περιμένατε μία τόσο γρήγορη απόφαση Αρχών, μία μόνο μέρα μετά τη συνάντησή σας μαζί τους;

Γ. Καντώνης: Μου ελέχθη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Αναγνώρισης ότι εντός 24 ωρών θα είχαμε προφορική γνωστοποίηση της απόφασής τους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τρεις εβδομάδες πριν τη συνάντησή μας, τους είχαμε αποστείλει αναλυτική έκθεση 15 σελίδων συνοδευόμενη από 12 σελίδες σχεδιαγραμμάτων και οικονομικών αναφορών, προκειμένου να τις μελετήσουν και εξετάσουν.

Ωστόσο, η απόφασή τους να άρουν από τη Σχολή το καθεστώς επιτήρησης ήρθε ως έκπληξη. Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, την ημέρα που ανέλαβα τα προεδρικά μου καθήκοντα, λάβαμε ειδοποίηση ότι η Σχολή τίθεται υπό ακαδημαϊκή επιτήρηση. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Επιτροπής, η επιτήρηση αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Κατά τους τελευταίους 14 μήνες η Επιτροπή Αναγνώρισης μας επιθεώρησε δύο φορές. Στην τελευταία μας συνάντηση, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου αναμέναμε να γίνει αναφορά στη συντελεσθείσα πρόοδο, να εγκριθούν τα σχέδιά μας και να παραταθεί για λίγο ακόμα η ακαδημαϊκή επιτήρηση εν όψει και άλλων εκ μέρους μας επιτευγμάτων. Εν τούτοις, η Επιτροπή Αναγνώρισης έχοντας εμπιστοσύνη στις ενέργειές μας, στον σχεδιασμό, την ακαδημαϊκή πρόοδο που συντελέσθηκε και στην αλλαγή κουλτούρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των διαφόρων θεμάτων, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει άμεσα την αναγνώριση της Σχολής.

«Ε.Κ.»: Πού πάμε από εδώ και πέρα;

Γ. Καντώνης: Εχουμε να επιτελέσουμε ένα τεράστιο σε μέγεθος έργο. Το ότι η ταμπέλα της «επιτήρησης» (probation) δεν υπάρχει πλέον, δεν μας απαλλάσσει από την ευθύνη να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια που εκθέσαμε στην Επιτροπή, προκειμένου να βελτιώσουμε την παρούσα κατάσταση και να πετύχουμε τους μελλοντικούς μας στόχους. Τα σχέδιά μας οφείλουν να ολοκληρωθούν. Επίσης, η αλλαγή κουλτούρας στην οποία αναφέρθηκα πρέπει να ριζώσει, να γίνει μία εργασιακή κουλτούρα συνεχών βελτιώσεων βασιζόμενη σε ένα σύστημα διαρκούς αξιολόγησης.

«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε μερικές από τις προτεραιότητές σας για τους επόμενους μήνες και χρόνια;

Γ. Καντώνης: Πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση και εφαρμογή του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση των ακαδημαϊκών προγραμμάτων και τη διαχρονική εγγύηση της διαφάνειας, του ελέγχου και του απολογισμού του έργου μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα Ορθόδοξα Θεολογικά πτυχία που δίνουμε, καθώς και όλα τα προγράμματά μας είναι τα καλύτερα σε διεθνές επίπεδο και ότι προσφέρουμε δυνατότητες σπουδών σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης, μέσω του διαδικτύου.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι το πνευματικό κλίμα που καλλιεργείται στη Σχολή και το οποίο πρέπει να είναι αντάξιο της εκκλησιαστικής μας ταυτότητας και των Θείων επιταγών που οφείλουμε να ακολουθούμε.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η συνεχής βελτίωση των οικονομικών δεικτών του προϋπολογισμού, η πειθαρχία στην οικονομική διαχείριση, η εξάλειψη του χρέους και η αύξηση των εσόδων μέσω νέων τρόπων εισροής κεφαλαίων προκειμένου να πετύχουμε συνεχείς θετικούς, πλεονασματικούς απολογισμούς που θα εγγυηθούν την επαρκή χρηματοδότηση για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

«Ε.Κ.»: Πώς η Σχολή αξιοποιεί τα δύο εκατομμύρια ευρώ που της δώρισε η Ελλάδα; Εξ όσων γνωρίζουμε το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ θα δίνεται στη Σχολή κάθε χρόνο.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος ΤΟΥ Ελληνικού Κολεγίου της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Γ. Καντώνης: Είμαστε ευγνώμονες σε μέγιστο βαθμό στην Ελληνική Δημοκρατία, που αναγνώρισε τη σημασία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού για τη διατήρηση και προβολή του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στον Αρχιεπίσκοπό μας όσο και στον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Μητσοτάκη για την πραγματοποίηση αυτής της χορηγία. Το δωρηθέν ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ή των $2.338.000 δολαρίων χρησιμοποιήθηκε ως εξής: $2.300.000 δολάρια δόθηκαν γα την απομείωση του χρέους, που ήταν η πλέον κρίσιμη ανάγκη της Σχολής και $88.000 δολάρια δόθηκαν για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων προβολής του Ελληνισμού, υποστηριζόμενων οικονομικά από τη Σχολή στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Εφόσον το μέλλον επιφυλάσσει την ευλογία λήψης και άλλων παρόμοιων δωρεών, θα αξιολογήσουμε εκ νέου και θα αποφασίσουμε σχετικά με τη διάθεση των δωρηθέντων κεφαλαίων.

«Ε.Κ.»: Τι γίνεται με τις μηνύσεις των πρώην καθηγητών της Σχολής, Κλάψη και Χόλμπεργκ; Θα ενημερώνατε την Εκκλησία και την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα;

Γ. Καντώνης: Οι νομικοί μας σύμβουλοι δεν μας συνιστούν και επομένως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε εκκρεμείς νομικές υποθέσεις.

«Ε.Κ.»: Πως εξηγείτε τα γράμματα του Μητροπολίτη Μεθοδίου και του π. Φιτζέραλντ για την κ. Χόλμπεργκ τα οποία η μηνύουσα χρησιμοποιεί εναντίον της Σχολής;

Γ. Καντώνης: Θα απαντήσω και πάλι ότι δεν μπορώ να σχολιάσω εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει η Σχολή να παύσει να δίνει μονιμότητα σε κληρικούς καθηγητές υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν μετά τη μήνυση Κλάψη εναντίον της Σχολής, η οποία (μήνυση) κατ' επέκταση στρέφεται εναντίον του Αρχιεπισκόπου και προέδρου της Εφορείας της Σχολής κ. Ελπιδοφόρου καθότι η Σχολή είναι Ιδρυμα της Εκκλησίας;

Γ. Καντώνης: Δεν μπορώ να απαντήσω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς κι αυτό ανήκει στις εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις. Ωστόσο, σαν γενικότερη παρατήρηση θα ήθελα να επισημάνω ότι το θέμα της καθηγητικής μονιμότητας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το ερώτημα εάν είναι το πλέον καταλληλότερο μέσον επαγγελματικής προστασίας του καθηγητικού προσωπικού σ' αυτούς τους καιρούς αλλαγών στην οικονομία πρέπει να συνεξεταστεί με την πιθανή ανάγκη προσφοράς μονιμότητας ως κίνητρο παραμονής καλών καθηγητών στη Σχολή ή προσέλκυσης καλών ποιοτικά καθηγητών οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πρόκειται για σύνθετο ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί από την Εφορεία της Σχολής με τη γνωμοδότηση των κοσμητόρων και των καθηγητών.

«Ε.Κ.»: Αληθεύει ότι εσείς δεν λαμβάνετε μισθό ως πρόεδρος, αλλά ούτε καν για την κάλυψη ταξιδιωτικών σας εξόδων;

Γ. Καντώνης: Δεν έχω δεχθεί να λάβω μισθό, διότι αισθάνομαι ότι η Σχολή δεν ήταν σε οικονομική θέση να μου τον παράσχει.

«Ε.Κ.»: Πώς είναι η οικονομική κατάσταση στη Σχολή σήμερα, δεδομένου του γενικότερου προβλήματος της πανδημίας;

Γ. Καντώνης: Η οικονομική μας κατάσταση είναι σταθερή, διότι έχουμε διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και θετική χρηματική ρευστότητα.

«Ε.Κ.»: Εάν θα είχατε ένα μήνυμα για τους αρχιερείς, τους ιερείς, τους προέδρους και τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων, τους επιχειρηματίες, τα μέλη των κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής και τα μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ποιο θα ήταν;

Γ. Καντώνης: Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν δραστικές αλλαγές βάσει ενός στρατηγικού σχεδίου το οποίο στοχεύει στα εξής:

-Στην οικονομική υπευθυνότητα και αναφορά.

-Στην οργανωτική διαφάνεια και στον οργανωτικό έλεγχο.

-Στην ακαδημαϊκή αριστεία μέσω συνεχών αξιολογήσεων.

Η πρόοδος που έχουμε επιτύχει -εκπληκτική πρόοδος σε διάστημα 14 μόλις μηνών- οφείλεται στη σχεδόν πάνδημη συμπαράσταση που δεχθήκαμε από όλους εσάς. Καθώς συνεχίζουμε τις βελτιωτικές μας κινήσεις χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για να πετύχουμε περισσότερα. Είμαστε ένα Ιδρυμα των πιστών και προκειμένου να ευδοκιμήσει χρειάζεται την αρωγή των πιστών.

«Ε.Κ.»: Πως οραματίζεστε την Σχολή πέντε χρόνια από σήμερα;

Γ. Καντώνης: Οραματίζομαι μία Θεολογική Σχολή διεθνώς αναγνωρισμένη για την ακαδημαϊκή της αξία και τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει νέους για την ιεροσύνη. Ενα Κολέγιο αναγνωρίσιμο για το εύρος και τη σπουδαιότητα των προσφερομένων ακαδημαϊκών του προγραμμάτων και ένα Πολιτιστικό Κέντρο που θα προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό σε επίπεδο όχι απλά τοπικό ή περιφερειακό, αλλά παναμερικανικό. Και όλα αυτά εντός ενός ασφαλούς και υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος και μίας θεώρησης και ικανοποίησης των διαρκώς μεταβαλλόμενων αναγκών της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητας, έναντι των σύγχρονων κοινωνικο-πολιτιστικών προκλήσεων που την περιβάλλουν.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου