Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Lockdown: Σταδιακό άνοιγμα της χώρας από 5 Απριλίου – Ποιες δραστηριότητες θα προηγηθούν

Κυριακή, 28 Μαρτίου, 2021

Μπορεί ακόμη να εξακολουθεί να είναι δύσκολη η κατάσταση στη χώρα και να παραμένει ακόμη το lockdown, πλην όμως οι ειδικοί αφήνουν μια μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας.

Την ίδια ώρα, τα self test έρχονται να προστεθούν στα «όπλα» της δύσκολης εξίσωσης για την επανέναρξη δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα προς το παρόν είναι επιβαρυμένα. Τα 23.500 ενεργά κρούσματα και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχουν θέσει επιστήμονες και κυβέρνηση σε επιφυλακή.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση.

Το ΕΣΥ πιέζεται, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην Αττική η επιδημία παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβάρυνση της τάξης του 20%, ενώ ήπια επιβάρυνση έχουμε στην Θεσσαλονίκη, προσέθεσε.

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ INTIME

Ωστόσο οι «φωνές» των επιστημόνων που λένε πως βαδίζουμε στην κορύφωση της πανδημίας η οποία θα φέρει σύντομα την ύφεση, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κάνει τον προγραμματισμό της σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση των επιστημόνων ώστε να εκτιμήσουν αν υπάρχει περιθώριο να ανάψουν το «πράσινο φως» γηια το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει, πότε θα αρθεί το lockdown

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπαίνουν από τις αρχές Απριλίου και τα self test, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και παράλληλα με τις άλλες δράσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όπως τα τυχαία rapid test και ο εμβολιασμός.

Στο πλαίσιο αυτό με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί μείωση των κρουσμάτων η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.

«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα.

«Αυτό θα ήταν ότι καλύτερο και πιο ασφαλές για όλους. Ώστε να μην πάμε σε άνοιγμα – κλείσιμο που κουράζει» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν καλύτερη χθες και προχθές και ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί πρώτα η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού -ακόμη και σε υψηλούς αριθμούς, ώστε μετά να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Μαζί με το λιανεμπόριο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Χθες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη.

Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.

Μάλιστα η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας.

Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.

Πηγές: ΣΚΑΙ, MEGA, in.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου