Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Η καραντίνα δεν έφερε baby boom στην Ελλάδα

Δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για αύξηση των γεννήσεων εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης που έχει επιβάλει η πανδημία, αντίθετα η πτωτική τάση συνεχίστηκε και το 2020. 

Παράλληλα, παρά την ενδεχόμενη όξυνση των σχέσεων που προκαλεί ο εγκλεισμός, φαίνεται ότι τα ζευγάρια δεν αποφασίζουν το επόμενο βήμα εφόσον τα διαζύγια παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. 

Ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από τους αντίστοιχους θανάτους. Ετσι, από το 2011 και μετά, το φυσικό ισοζύγιο πλέον γίνεται αρνητικό, οι θάνατοι είναι σταθερά περισσότεροι από τις γεννήσεις. 

«Η μείωση επιτάθηκε εννέα μήνες μετά το lockdown υπό την πίεση της πανδημίας. Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις ελπίδες ότι ο εγκλεισμός που προκάλεσε η πανδημία θα έφερνε αύξηση των γεννήσεων στη χώρα μας», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. 

Ειδικότερα, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,5% τόσο κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020  σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 όταν σύμφωνα με τα στοιχεία συνεχίστηκε αυτή η καθοδική τάση. 

Συγκεκριμένα, το Ιανουάριο του 2021 είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778. Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα το Φεβρουάριο, με τις γεννήσεις το 2020 να ανέρχονται στις  6.658 έναντι αυτών του 2021 που έφτασαν τις 6.553. «Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει, πάντως, τους δημογράφους, καθώς η μείωση των γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη», επισημαίνει ο κ. Σταυριανουδάκ

Πού οφείλεται

Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία τόσο σε συναισθηματικό όσο και οικονομικό επίπεδο, εξαιτίας του παρατεταμένου εγκλεισμού, ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» κάθε προσπάθεια οικογενειακού προγραμματισμού για πολλούς.

Φαίνεται, όμως, ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι αναβάλλουν το επόμενο βήμα για την μετά COVID εποχή είτε πρόκειται για γάμο είτε και για διαζύγιο. 

Χαρακτηριστικά οι γάμοι μειώθηκαν το 2020, τελέστηκαν 3.270 σε σχέση με το 2019 που έγιναν 4.517. Μάλιστα, ο αριθμός των γάμων τα τρία προηγούμενα έτη παρουσιάζεται σχετικά σταθερός. 

Δραστική μείωση κατεγράφη επίσης και στον αριθμό των διαζυγίων, καθώς το 2020 βγήκαν 4.568 διαζύγια σε σχέση με το 2019 που εκδόθηκαν 7.709 διαζύγια αλλά και το 2018 7.634 διαζύγια. 

Το γεγονός της μείωσης των διαζυγίων αναμφισβήτητα συνδέεται με τις συνθήκες ανασφάλειας και τις δυσκολίες που γεννά η πανδημία, ενδέχεται όμως και να σχετίζεται με την υπολειτουργία των δικαστηρίων και των δημοσίων υπηρεσιών τον τελευταίο χρόνο. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου