Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Φόρος τιμής στους φιλέλληνες της Βοστώνης

Δευτέρα, 29 Μαρτίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Το διάσημο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης φωταγωγημένο με τα χρώματα της Ελλάδος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ


ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε κλίμα συγκίνησης, με αφορμή την επέτειο διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, η ελληνική κοινότητα της Βοστώνης τίμησε τους μεγάλους Αμερικανούς φιλέλληνες Samuel Gridley Howe και Εdward Everett. Την τελετή οργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη στο νεκροταφείο του Mount Auburn. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, κ. Μάικλ Δουκάκης, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος που τέλεσε τρισάγιο, και τρεις απόγονοι του Samuel Howe, του φιλέλληνα ιατρού και υπέρμαχου του αγώνα για την κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αμερικής, ο Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου στο μνήμα του Samuel Gridley Howe. Επηρεασμένος από το Λόρδο Βύρωνα και το φιλελληνικό κλίμα της εποχής, ο Howe ταξίδεψε στην Ελλάδα το 1824 για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Όντας απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες ως χειρουργός και οργάνωσε το πρώτο στρατιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας, καθώς και καταυλισμούς προσφύγων. Στη συνέχεια γύρισε στη Βοστώνη, από όπου οργάνωσε φιλελληνικές επιτροπές και πραγματοποίησε εράνους, αποστέλλοντας οκτώ πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στους επαναστατημένους Έλληνες.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Samuel Gridley Howe.

Στην τελετή συμμετείχε ο Dave Power, πρόεδρος της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών Perkins, την οποία ίδρυσε ο Howe στη Βοστώνη. Μάλιστα μετά τον θάνατο του Howe, τη συγκεκριμένη σχολή διηύθυνε για τριάντα χρόνια ο γαμπρός του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (Anagnos), ο οποίος καταγόταν από το Πάπιγγο της Ηπείρου και θεωρούταν μεγάλος εκπαιδευτικός στην εποχή του.

Μετά το πέρας της τελετής κατατέθηκε στεφάνι και στο μνήμα του φιλέλληνα διανοούμενου Edward Everett, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Everett ήταν ο πρώτος καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, καθώς και πρόεδρος του Χάρβαρντ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου