Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ: Με καλύτερη διαχείριση θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους

 Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Αssociated Press

O πρόεδρος Τραμπ ενημερώνει τους λιγοστούς δημοσιογράφους τη Δευτέρα παρόντων του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και της Δρα Ντέμπορα Μπιρξ. (AP Photo/Alex Brandon)


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Η Ντέμπορα Μπιρξ (Deborah Birx), συντονίστρια της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενεργήσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά.

Η Μπιρξ έκανε τα σχόλιά της στο ντοκιμαντέρ του CNN «Covid War: The Pandemic Doctors Speak Out», μέρος του οποίου κυκλοφόρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο το Σάββατο. Το πλήρες ντοκιμαντέρ αναμενόταν να προβληθεί την Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Σε αυτό, ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CNN Σάνζαϊ Γκούπτα (Sanjay Gupta) ρώτησε την Μπιρξ πόση διαφορά πιστεύει ότι θα είχε κάνει για τις Ηνωμένες Πολιτείες αν «περιόριζαν νωρίτερα,… σταματούσαν νωρίτερα και το έκαναν πραγματικά», αναφερόμενη στην επέκταση των περιορισμών, προτρέποντας τους ανθρώπους να φορούν μάσκες και να εφαρμόζονται κι άλλα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

«Το κατανοώ με αυτόν τον τρόπο: Την πρώτη φορά, έχουμε μια δικαιολογία. Υπήρχαν περίπου 100.000 θάνατοι που προήλθαν από αυτό το αρχικό κύμα», δήλωσε η Μπιρξ στον Γκούπτα. «Oλοι οι υπόλοιποι, στο μυαλό μου, θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί ή να μειωθούν σημαντικά».

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, περισσότερα από 549.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό. Η αρχική άνοδος των κρουσμάτων την άνοιξη του 2020 ακολούθησε μια άλλη άνοδο εκείνο το καλοκαίρι, και στη συνέχεια ένα κύμα μετά τις διακοπές κατά τη διάρκεια του χειμώνα που οδήγησε στον πιο θανατηφόρο μήνα για τη χώρα μέχρι στιγμής, όταν κατά μέσο όρο 3.100 άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα από κορωνοϊό τον Ιανουάριο.

Η ίδια περιέγραψε, επίσης, κατά την συνέντευξη, η οποία ήταν από τις πρώτες από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, μια «πολύ άβολη και πολύ δύσκολη τηλεφωνική συζήτηση» που είχε με τονμε τον πρόεδρο Τραμπ μετά τη δημόσια τοποθέτησή της το περασμένο καλοκαίρι αναφορικά με τους κινδύνους που κρύβει ο ιός. «Ολοι στον Λευκό Οίκο ήταν αναστατωμένοι με εκείνη τη συνέντευξη και τον ξεκάθαρο τρόπο που μίλησα για την πανδημία», ανακάλεσε.

Ο Δρ, Γκούπτα την ρώτησε εάν την λογόκριναν. «Ξεκάθαρα, κάποιος με εμπόδιζε από το να το κάνω», είπε. «Κατανοούσα ότι δεν μπορούσαν να μιλήσω σε πανεθνικό επίπεδο, γιατί μπορεί να το έβλεπε ο Πρόεδρος», τόνισε με νόημα.

«Ολοι εντός (σ.σ. του Λευκού Οίκου) περιμέναν από εμένα να κάνω κάποιος λάθος βήμα για να καταφέρουν, θεωρώ, να με απομακρύνουν από την ομάδα κρούσης», σημείωσε.

Ο Τραμπ, ο οποίος αργότερα παραδέχτηκε ότι αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ιού, αρχικά συνέκρινε τον ιό με τη γρίπη και ισχυρίστηκε ότι τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν σε «κατάσταση υστερίας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το ξέσπασμα πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020 και ο Τραμπ κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο ημέρες αργότερα. Στα μέσα έως τα τέλη Μαρτίου, αρκετές πολιτείες ανακοίνωσαν περιορισμούς στο σπίτι για μη απαραίτητους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Μέχρι τον Απρίλιο και τον Μάιο, ωστόσο, ο Τραμπ είχε πιέσει για να ανοίξουν ξανά πόλεις και πολιτείες και πρότεινε ψευδώς ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στον ήλιο και ότι το «τεράστιο» φως θα μπορούσε να τον σκοτώσει. Ξεκίνησε επίσης να διαφημίζει την υδροξυχλωροκίνη ως μη αποδεδειγμένη θεραπεία, συνέχισε να αναφέρεται στον ιό ως «ιός της Κίνας» και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας προσώπου.

Η Μπιρξ, η οποία ηγήθηκε των προσπαθειών του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει επικριθεί για το ότι δεν μιλά πιο συχνά και πιο δυνατά εναντίον του Τραμπ. Τον περασμένο Μάρτιο, η Μπιρξ επαίνεσε τον Τραμπ για το ότι «ήταν τόσο προσεκτικός στην επιστημονική βιβλιογραφία και τις λεπτομέρειες και τα δεδομένα» όσον αφορά το ξέσπασμα.

Οπως ανέφερε ο Φίλιπ Μπαμπ (Philip Bump) της «Washington Post», η Μπιρξ είχε παρουσιάσει υπερβολικά αισιόδοξα δεδομένα αρκετές φορές…

Η Μπιρξ κάθισε επίσης ήσυχα σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Τραμπ σκέφτηκε αν οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εγχύσουν στο σώμα τους απολυμαντικό για να «χτυπήσουν» τον κορωνοϊό. Μήνες αργότερα, την περιέγραψε ως μια «εξαιρετικά άβολη» στιγμή που εξακολουθούσε να σκέφτεται καθημερινά. «Όσοι έχουν υπηρετήσει στο στρατό ξέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τις οποίες έχουν ιδιωτικά μιλήσει με τους διοικητές τους και αυτές που γίνονται δημόσια» δήλωσε η Μπιρξ στο «ABC News» νωρίτερα αυτό τον μήνα.

 Εθνικός Κήρυξ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου